Många väljer därför att låta andra ansvara för dessa bitar, men det går förstås också att sköta det helt på egen hand. Enligt Shaul Moalem, VD och rektor på Makeup Institute i Stockholm, så kan man med lite tips och tricks själv skapa en perfekt bröllopssminkning.

Makeup Institute är en av Europas ledande makeup-akademier, och har i Stockholm anordnat utbildningar inom smink och styling i 25 år. I och med att intresset för bröllop bokstavligen exploderat i år lanserar akademin en intensivkurs tillägnat just bröllopssminkning, för dem som vill lära sig hur man lägger en professionell brudmakeup. 

“Sminkningen ska klara tårar”

Enligt Shaul Moalem är det vissa saker som är viktiga att tänka på när man genomför en bröllopssminkning, och som skiljer sig från en vanlig festsminkning. Bruden kommer troligtvis att bli fotograferad mer än någonsin tidigare, så det är viktigt att sminkningen håller i vått och torrt, så att säga.

“När man sminkar för bröllop måste man ha många andra faktorer i åtanke, såsom bröllopets tema, belysning i kyrka och festlokal och hur klänningen ser ut”, förklarar Shaul Moalem. “Dessutom är det viktigt att sminkningen är vattenfast för att klara tårar och skratt, samt att den håller hela dagen, kvällen och långt in på natten.”

Shaul Moalem, VD Makeup Institute, Stockholm

1-2 veckor före bröllopet

Det första man gör inför en bröllopssminkning är att genomföra en konsultation, vilket ofta ingår i tjänsten. Konsultationen genomförs förslagsvis en eller ett par veckor före den stora dagen och här går man igenom detaljer kring bröllopet och brudens önskemål. Det är då bra att visa upp bilder på den tänkta håruppsättningen och klänningen man valt, men även foton från lokalen, blommor och accessoarer. Kanske har man ett färgtema att följa även i sminkningen.

“Här brukar vi låta bruden sminka sig själv med de produkter, färger och verktyg som är anpassade till henne för att se vad som känns bra”, berättar Shaul. 

Tärnorna

Ska bruden även ha en eller flera tärnor som ska sminkas, är det viktigt att man även har deras makeup i åtanke. Tärnornas sminkning bör gå hand i hand med brudens, men får inte ta över. Bruden ska alltid stå i centrum.

Hudvård är A och O

Veckorna före bröllopet är det bra att ge huden lite extra kärlek. Enligt Shaul Moalem är det viktigt att rengöra sin hy varje dag, samt att tillföra fukt i form av ögongel och ansiktskräm. En till två gånger i veckan kan man genomföra en cream peeling och gelmask, och gärna applicera ett serum. 

Brun och fin

Att ha en solkysst look på sitt bröllop är ju inte fel, och många bokar därför in sig på solarium eller spraytan dagarna före bröllopet. Detta är däremot ingenting Shaul Moalem rekommenderar.

“Solarium och spraytan ger ofta en ojämn färg och det finns risk att man ser orange ut. Med makeup och bronzing-puder får man en finare nyans, och detta är något vi kan fixa i samband med sminkningen”, säger han.

Sminkningen steg för steg

Dagen D har anlänt och nu ska sminkningen äga rum. Först fixar man håruppsättningen, och sedan är det dags för makeup. Räkna med att en bröllopssminkning tar 60-90 minuter, oavsett om du gör den själv eller ber någon annan sköta den.

Förarbetet

Innan man börjar med själva sminkningen är det viktigt att göra förarbetet. Först och främst måste man ta bort gamla sminkrester eller fett. Därefter tvättas ansiktet med en mild rengöringsmjölk. Viktigt är att detta görs försiktigt, så att huden inte råkar bli irriterad. Efter det appliceras tonic för att återställa ph-värdet och fräscha upp huden. Till sist plockas ögonbrynen, innan man smörjer in med ögongel och ansiktskräm.

Basen

När förarbetet är avklarat kan ni börja med själva sminkningen. Först och främst lägger man på en primer, som förbättrar täckningen och förlänger tiden sminkningen varar. Vid behov applicerar man sedan concealer på utvalda delar, innan man lägger en foundation för att jämna ut färgnyanserna. För att stabilisera, förhindra svettning och få en matt look applicerar man sedan ett puder. 

Färg och form

Nu är man färdig med hyns lyster, och kan fokusera på ögonmakeup och färger. För att markera ögonbrynen målar man med browshade, och för att framhäva ögonen används ögonskugga. Därefter är det dags för mascara och eventuellt lösögonfransar tillsammans med eyeliner. En touch av rouge och highlighter för att förstärka kindben och andra drag, och lite läppstift på det. Sedan är du färdig!

Så nu är det bara att bestämma sig om du vill sköta din sminkning själv eller låta någon annan göra det. Enligt Shaul Moalem har båda sina fördelar. Det kan såklart vara skönt att bara luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet, men att göra det själv kan också ha sina plus.

“Man blir ju betydligt mer flexibel om man gör det själv. Har man gått vår kurs kommer man dessutom få en kunskap som kan användas dagligen för att få en fin och professionell vardagsmakeup,” avslutar Shaul Moalem.

Här kan du läsa mer om kursen i bröllopssminkning.

Bonus: Se våra tips på bröllopspresenter


Läs även: