Jasmine Lundmark är makeupartist och jobbar till vardags med att sminka de personer som ska stå framför kameran i olika sammanhang. Hon har sminkat fotomodeller till modereportage i magasin, skådisar i reklamfilmer och modeller till catwalken i Paris.

Ok, en digital AW kanske inte kan likställas med att fronta Plaza Kvinna, men det betyder inte att ambitionsnivån behöver vara lägre. Det fina i det hela är att det bara är du själv som sätter gränserna för vad som kategoriserar en fest- versus vardagsmakeup.

Se till att ”se

Så, vad är det då man bör tänka på när man ska göra en proffsig makeup på hemmaplan? Jo, enligt Jasmine är ljuset A och O. Och det är ju egentligen inte så konstigt, det är svårt att få till en bra makeup om du inte ser vad du gör.

– Börja med att ha ordentligt med ljus! Vill man ha ett riktigt professionellt ljus finns det anpassade och smidiga lampor från ”The Makeup Light”, men det finns även så kallade ringlights till lägre priser. Ringlights är precis som namnet antyder en ljuskälla i form av en ring. Det smidiga med ”The Makeup Light” är att det finns monteringsalternativ så att du kan fästa den på olika ytor ifall du inte har plats för en ställning, berättar Jasmine. 

När du har ljuset på plats är det dags att se över ditt utbud av hudvårdsprodukter och smink-attiraljer. Du behöver inte en uppsjö av produkter men det kan vara bra att investera i en grund. Så, vilka produkter bör man då ha hemma? 

– Här kommer det roliga – det är helt upp till en själv. Det är bara du själv som skapare som sätter gränserna, säger Jasmine. Men en bra grund är en ordentligt återfuktande hudkräm. Ju bättre preppad hud desto bättre kommer det du lägger ovanpå att bli. Jag växlar själv framförallt mellan Avènes och Weledas hudvårdsprodukter, både på mig själv och på andra.

Våga experimentera, och glöm inte att rengöra där emellan

Det är lätt att strunta i att göra makeup för att man är rädd att göra fel, men enligt Jasmine så är det just den inställningen som är det vanligaste misstaget många gör – att de är så rädda för att göra fel så att de inte vågar prova alls.  

– Makeup är något som ska vara roligt, där du själv bestämmer. Jag hoppas att vi alla kommer kunna se makeup som något kravlöst där inga gränser finns, och att det är något vi gör för oss själva. 

Det finns dock en sak som inte handlar så mycket om själva tillvägagångssättet men som är en ack så viktig del inom makeupvärlden, och som många inte tänker på så ofta – nämligen rengöring. Och då menar vi inte rengöring av huden, som ju också självklart är viktig, utan rengöring av din utrustning. Något vi alltid ska tänka på är således att hålla våra sminkprodukter rena.

– Försök att tvätta penslar och svampar – helst efter varje användning. Om det känns orimligt tidsmässigt så gör det så ofta du hinner. Det finns borstrengöring i sprayformat som du kan använda och sedan torka av penslarna på en ren handduk eller papper när tiden inte räcker till. Huden brukar tacka en och dina produkter mår också bättre av att bli rengjorda regelbundet. Mascaror har oftast kortare livslängd än vad man tror. Ta en extra koll på vilket datum den går ut redan när du öppnar den. 

Fokusera på ett område

Ok, nu har vi lite koll på vad man inte ska göra och hur viktigt det är att har en ordentlig grund i form av återfuktad hud och rena redskap. Men finns det då något enkelt knep för att skapa magi? Hur gör man för att snabbt väcka liv i ett trött ansikte?  

Enligt Jasmine är det alltid smidigt att ha produkter hemma som du kan använda till flera olika områden. En idé är att experimentera med det du redan har. Kanske kan du använda din rouge som ögonskugga också? Du behöver inte gå över ån för att hämta vatten helt enkelt, våga tänka nytt.

Har du ont om tid, till exempel på morgonen, så är det en bra idé att fokusera på ett område i ansiktet och prioritera det. De flesta av oss har nog ett fokusområde som vi först tänker på när det gäller sminkning vare sig det är ögonen, läpparna eller själva huden. Jasmine delar med sig av sitt bästa knep:

– När jag har ont om tid så prioriterar jag mina ögonfransar. Jag har lösfransar som sitter ihop tre och tre. Det räcker med att sätta några stycken längst ut i kanten i ögonfransraden, jag skippar oftast mascaran, för här börjar tiden redan rinna ut på morgonen. Men på detta sätt får jag ett supernaturligt resultat som samtidigt gör stor skillnad för mig.

Att sätta lite färg på läpparna är ett annat snabbt sätt att i vardagen gå från opiffad till glammig på nolltid. Ett läppstift tar dessutom så lite plats att du enkelt kan ha det med dig i väskan under dagen.   

Något extra på gång?

Men nog om vardagen. Har du en stor och viktig dag på gång? Du kanske rent av ska gifta dig? Ett sådant tillfälle är möjligtvis inte det bästa att experimentera på. Här behövs erfarenhet, vare sig om du anlitar ett proffs eller gör det själv. Och visst kan du fixa sminket till bröllopet själv. Men som med allt man ska bli bra på krävs det att du investerar tid och att du övar rent praktiskt. 

För att lära dig hur du gör en festligare makeup kan du antingen gå en sminkkurs eller ta hjälp av någon av alla tutorials som finns på YouTube. En grundläggande faktor är att hitta rätt nyans på det som ska bli basen i makeupen, det vill sägadin foundation. Att ha en färg på ansiktet och en helt annan på halsen känns kanske inte jättekul dagen till ära. Gå till en butik där det finns professionell personal som kan hjälpa dig att prova ut den perfekta nyansen och produkten för din hy. De kan också visa dig exakt hur du ska göra och ge dig tips och tricks på vägen. 

Grunda ordentligt och öva, öva, öva

Som vårt proffs Jasmine tipsade om är det viktigt med en bra grund i form av återfuktad hud – oftast räcker det bra. Men annars kan en primer vara en bra bas för att makeupen ska hålla hela dagen. Både primer och återfuktande hudkräm gör att efterföljande produkter fäster ordentligt och ökar chansen att din foundation håller längre. Var sparsam med pudret om det är din bröllopsdag vi snackar här – vissa puder kan göra att ditt ansikte ser vitare ut på bilder med blixt än vad det gör i verkligheten, och på just ditt bröllop lär du bli fotad en hel del. För att vara på den säkra sidan kan du be någon fota dig under någon av dina provsminkningar så ser du hur makeupen blir även på bild.

När du säkerställt att grunden är som du vill ha den är det dags att öva på resten. Vill du till exempel ha sotade ögon behöver du öva på att sota dem några gånger. Även här kan YouTube vara till stor hjälp där du kan hitta instruktioner hur du gör steg för steg. 

– Men ha alltid ett kritiskt öga när det gäller YouTube – ibland kan förväntningarna bli orealistiska när vi vänder oss till sociala medier för makeuphjälp säger Jasmine. 

Välj vattenfasta produkter, framförallt mascara, om det finns risk att du kommer fälla en tår eller två. När dagen väl är kommen bör du se till att du har god tidsmarginal ifall du inte skulle få till makeupen på första försöket. 

Lycka till med din proffsmakeup hemma! Och glöm inte att experimentera mera med det du redan har.

Bonustips!: Om du vill lära dig mer om make-up och lära dig av proffsen så kan gå make-up kursen Make Up artistens bästa knep eller varför inte lära dig på djupet med make up och färganalys för att lära dig skapa den perfekta looken?