Redan under Romarrikets tider associerade man bröllopsdagar med olika material, då den äkta maken skulle kröna sin hustru med en silverkrans på 25-årsdagen och en guldkrans på 50-årsdagen. Världen över har man sedan fortsatt med denna tradition, och så tidigt som på 1700-talet firade vi i Sverige både guld- och silverbröllop. I USA skapade American National Retail Jeweler Association år 1937 en lista med material som skulle kopplas till de olika jubileumsåren, och denna lista ligger till grund även för vår svenska lista. 

Det har alltså blivit lite av en sedvänja att på jubileumsdagen överraska älsklingen med en present kopplat till just det årets material. Och visst, ett guldarmband och ett par pärlörhängen i all ära, men här kommer en lista med aningen mer minnesvärda jubileumspresenter.

1 år tillsammans: Bomullsbröllop

Visst kan du slå till på ett mjukt påslakanset eller en duk till årsdagen, men det känns kanske inte så romantiskt. Hellre då åka iväg till någon mysig plats och där krypa ned i någon annans välpressade lakan. En övernattning på en herrgård eller ett fint hotell känns betydligt lyxigare och ett fint sätt att ge varandra och er kärlek lite extra tid och omtanke.

bomullsbröllop

2 år tillsammans: Pappersbröllop

Ni har tillbringat två år som man och hustru, och för att fira pappersbröllop kan du skriva ett fint brev eller sätta ihop ett fotoalbum som förevigar era första år tillsammans. Ett presentkort passar ju också bra. Kanske allra bäst, ett presentkort på en upplevelse, så ni kan skapa nya härliga minnen tillsammans. 

3 år tillsammans: Läderbröllop

Ett par skinnbyxor eller en fräsig läderjacka, tja det kanske går hem. Men på lädertemat börjar vi osökt att tänka på hästsadel, träns och tyglar, så varför inte överraska med en turridning? Det finns nog inget bättre sätt att njuta av vår vackra svenska natur än från hästryggen.

4 år tillsammans: Blomsterbröllop

Efter fyra år står kärleken förhoppningsvis i full blom. Bind ihop en blomsterkrans eller plocka en vacker bukett för att fira er jubileumsdag. Den som verkligen vill förkovra sig i blomstertemat kan överraska med en blomsterkurs, där ni tillsammans kan lära er allt om hur ni sätter samman vackra blomsterarrangemang.

5 år tillsammans: Träbröllop

Kanske behöver ni renovera köksluckorna eller införskaffa nya utemöbler. Det kan vara en hit för femårsdagen, absolut. Något mer rafflande är ju annars att dingla från trädkronorna och balansera på vingliga träbeklädda hängbroar. Garanterat både pirrigt och romantiskt att leka Tarzan och Jane uppe på 20 meters höjd på någon av Sveriges häftiga äventyrsbanor.

6 år tillsammans: Sockerbröllop

Era sex år ihop ska firas med lite av en sockerchock. Bjud med din partner på någon av våra allra mest sötsmakande upplevelser. Lär er tillverka egen glass eller göra egna chokladpraliner. Kanske är ni sugna på att baka polkagrisar? Eller så vill ni bara luta er tillbaka och avnjuta allt det söta livet har att erbjuda, exempelvis på en choklad- eller lakritsprovning

chokladprovning

7 år tillsammans: Yllebröllop 

Överraska älsklingen med ett par varma yllevantar och en mysig halsduk, för det kommer ni garanterat behöva när ni ska ut på slädtur i snöyran i vinter. Att susa fram genom vackra vinterlandskap i en stor träsläde, dragen av en grupp pigga Alaskan Husky-hundar – det kan vara en av världens häftigaste naturupplevelser. Och nog så romantiskt!

8 år tillsammans: Gummibröllop

Att bränna gummi bakom ratten på en riktig supersportbil, inte mycket som slår det! Om du råkar vara gift med en fartälskare, och ni nu ska fira åtta år tillsammans, då vill vi slå ett slag för någon av våra häftiga bilupplevelser. Ratta en Ferrari, Lamborghini eller varför inte en äkta Formel 1-bil. För den som är lite mer old school är ju annars folkrace en klassiker och ett säkert kort om man verkligen vill bränna gummi och slira i kurvorna.

9 år tillsammans: Keramikbröllop

I filmvärlden är det inte mycket som överträffar Demi Moores och Patrick Swayzes romantiska drejningsscen i filmen “Ghost”. Drejning är ju både kreativt och sensuellt, och man måste ju inte ta steget över till andarnas värld för att få en mysig stund tillsammans vid drejningsskivan.

keramikbröllop drejning

10 år tillsammans: Tennbröllop

Ett par vackra tennljusstakar känns ju som en klockren present till ert tioårsjubileum. I dem kan du sticka ned ett par stearinljus från Ikea. Eller så kan du skapa helt egna ljus. Under en meditativ och kreativ kväll med ljusstöpning och en god soppmiddag får ni lära er detta klassiska hantverk.

15 år tillsammans: Kristallbröllop

Skål för er – femton år som gifta! Överraska din hjärtevän med ett ljuvligt fylligt vin serverat i ett vackert kristallglas. Om ni verkligen vill förkovra er i druvor, lagring och vindistrikt, så kan vi tipsa om våra olika vinprovningar. Önskar ni på riktigt ta romantiken till nya nivåer, åk ned till Frankrike och bo på en vingård. 

20 år tillsammans: Porslinsbröllop

Efter 20 år som gifta är det kanske dags att uppgradera bröllopsporslinet. Nya koppar, fat och skålar skulle sitta fint i skafferiet. Eller så kan du helt enkelt bjuda ut älsklingen på lite fine dining på ett av Sveriges bästa bord.

25 år tillsammans: Silverbröllop

Ett vackert halsband eller en jubileumsring känns kanske som en självklar gåva till silverbröllopet. Riktigt romantiskt blir det om du skapat smycket helt själv, vilket du kan lära sig i denna kurs i silversmide. Det kan också bli en stämningsfull upplevelse att genomföra tillsammans.

27 år tillsammans: Dansbröllop

Just 27-årsjubileet är kanske inte det som frambringar det stora firandet, men alla älskar väl dans? Och det är just dans som är temat denna dag (vad nu det ska symbolisera för material). Så förbered er på att skaka de lurviga och boka in er på en kurs i salsa eller ta en privat tangolektion.

30 år tillsammans: Pärlbröllop

Ett vackert pärlarmband med matchande örhängen, det är väl det man kan förvänta sig en dag som denna. Vi vill däremot slå ett slag för en av Sveriges absoluta pärlor, Göta Kanal. Bjud med dig din make eller maka på livets tur på en av kanalbåtarna som skär genom Sveriges allra mest pittoreska landskap. 

Foto: TS Eriksson Licens: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

50 år tillsammans: Guldbröllop

50 år som man och hustru, det är bara att bocka och buga! Ni lär ha satt guldkant på tillvaron både en och två gånger för att ens ta er hit, och nu på den stora dagen ska det firas med pompa och ståt. Hur ni än väljer att uppvakta er själva den stora dagen, så är ett skålande i gyllene bubblor absolut på sin plats. Bjud med din äkta hälft på en exklusiv champagneprovning eller en Afternoon tea med champagne. Skål till er!