Små grodorna, sill-lunchen och den sedvanliga regnskuren. Midsommar är väl trots allt svenskarnas mest älskade högtid? Detta magiska firande har en lång historia som sträcker sig många år tillbaka i tiden, ända till förkristen tid då högtiden var en del av en fornnordisk sol- och fruktbarhetsritual. Midsommar firades vid sommarsolståndet, den tid på året då dagen är som längst och natten som kortast. Solen ansågs ha magiska krafter och människorna genomförde olika ritualer för fruktbarhet och för att säkra en god skörd.

Det firande som vi idag känner igen, tog främst form under 1800-talet på den svenska landsbygden. Många av de sånger som vi sjunger runt stången har sitt ursprung från just denna tid. Idag är midsommar en högtid för familj och vänner att samlas, äta sill och jordgubbar, dricka lite snaps och delta i lekar och dans.

Ofta håller vi vårt firande på samma ställe år efter år: på den lokala hembygdsgården, i närheten av sommarstugan, eller på en samlingsplats mitt i storstäderna. Platsen där man firar varje år blir en del av midsommartraditionen. Med det sagt, så tänker vi att det kanske kan vara dags att bryta sin tradition och få komma bort och fira midsommar någon annanstans.

Därför har vi tagit fram de fem, i vårt tycke, mest unika ställena i Sverige där du kan fira midsommar. Så om du fortfarande funderar över vart årets midsommarfirande ska äga rum eller vill ha tips inför kommande år, läs vidare.

1. Dalarna: Midsommarstången i Leksand


Leksand i Dalarna är mycket välbesökt och är känt för att ha ett av de mest storslagna och traditionsenliga Midsommarfirandena i Sverige. Tusentals människor samlas vid Gropen för att resa den majestätiska Midsommarstången som traditionsenligt dekoreras med färgglada blommor och löv. I Leksand får du självklart uppleva traditionell folkmusik, folkdans och lekar för både barn och vuxna. Du kan även besöka en historisk utställning om Midsommarstångens utveckling genom åren.

2. Bohuslän: Skärgårdsmidsommar på Smögen

Smögen i Bohuslän erbjuder en unik Midsommarupplevelse med sitt firande vid havet. Här kan besökare delta i dans runt Midsommarstången som reses på bryggan omgiven av den pittoreska skärgården. Firar du här i Smögen kan du njuta av skaldjursbufféer med färska skaldjur och båtturer i den vackra skärgården. En konsert med lokala musiker hålls på kvällen.

3. Gotland: Midsommar på Fårö

Fårö på Gotland erbjuder en intim och naturnära Midsommarupplevelse. Firandet börjar med en traditionell resa av Midsommarstången följt av folkdans och musik. På Fårö kan du också delta i en midsommarnattsvandring till de berömda raukarna för att se solen aldrig riktigt gå ner. I år hålls dessutom en konstutställning med lokala konstnärer som tolkar Midsommar genom sina verk.

4. Stockholm: Stadsmidsommar på Skansen

Skansen i Stockholm erbjuder ett Midsommarfirande mitt i huvudstaden, där besökare kan uppleva traditionella svenska seder och bruk. Firandet är så traditionellt som det kan bli, med dans runt Midsommarstången, folkdansuppvisningar och möjlighet att binda sin egen blomsterkrans. I Skansen kan du även besöka interaktiv utställning om Midsommarens historia och betydelse i svensk kultur.

5. Lappland: Midnattssolens Midsommar i Abisko

Abisko i Lappland erbjuder ett unikt Midsommarfirande under midnattssolen. Här firas Midsommar med vandringar i den vackra fjällmiljön, dans och musik under den ständigt ljusa natten. I år kommer Abisko att arrangera en midnattssolkonsert på Torneträsk där besökare kan njuta av musik medan solen aldrig går ner, en upplevelse och påminnelse om naturens under som du förmodligen aldrig kommer att glömma.