Det har varit en ganska kall, snöig vinter och kylan verkar hålla i sig ett tag till. Självklart ska man utnyttja vintern till typiska vinteraktiviteter som skid- och skridskoåkning, men ibland är det också skönt att kunna få vara inomhus och slippa frusna tår och rinnande näsa. Inomhusaktiviteter behöver inte heller bara bestå av att kura ihop sig under filtar, det finns en mängd spännande saker att göra där du slipper frysa. Från fängslande museer och konstgallerier till lekfulla inomhusplatser – här är vår guide till att göra dina vinterdagar i Sverige både roliga och minnesvärda:

1. Vasamuseet, Stockholm

Du behöver inte ens vara fascinerad av historia och sjöfart för att besöka Vasamuseet. Det är allt annat än tråkigt eller mossigt. Museet kretsar så klart kring det imponerande Vasa-skeppet som kantrade och sjönk under sin jungfrufärd 1628, men det ger också en fascinerande och djupgående inblick i 1600-talets Sverige.

2. Skansen-Akvariet, Stockholm

För en fascinerande dykning in i den marina världen är ett besök till Skansen-Akvariet i Stockholm ett givet tips: Upplev allt från små söta apor till exotiska fiskar, havssköldpaddor och andra undervattensliv utan att behöva frysa.

3. Moderna Museet, Stockholm, Malmö

För konstälskare är Moderna Museet ett måste. Du hittar Moderna Museet både i Stockholm och i Malmö med spännande samlingar med samtida konstverk. Ta gärna en titt i kalendariet, museerna har unika utställningar året runt.

4. VR-äventyr hos Divr Labs, Stockholm

Om du är sugen på att träffa dinosaurier eller lösa spännande gåtor i underjorden väntar spännande äventyr på dig. Du kommer inte att tro dina ögon när du får ta del av nästa generations virtuella verklighet och uppleva en värld du inte trodde fanns. Läs mer

5. Lekland och Inomhusaktiviteter

För barnen och framförallt de små är inomhuslekplatser som Busfabriken, Leo’s Lekland och Turbo (för de lite större) utmärkta alternativ. Dessa platser erbjuder hoppborgar, klätterställningar och andra roliga aktiviteter för barnen att bränna av sin energi på.

6. Tekniska Museet, Stockholm

För teknikintresserade och prylfantaster är Tekniska Museet en spännande plats att besöka. Med interaktiva utställningar, experiment, spel, utmaningar och en dome-bio som visar dokumentärer i 3D finns det saker att göra och att uppleva för hela familjen.

7. Biografen – En Klassiker

Ingenting slår en klassisk biokväll. Koppla av, luta dig tillbaka och njut av en bra film tillsammans med familj och vänner. Spänning eller gapskratt? Det brukar alltid finnas något för alla smaker på repertoaren.

8. Escape Room

Om familjen vill göra något omväxlande eller utmana varandra är ett Escape Room en utmanande upplevelse där ni måste samarbeta för att lösa gåtor och mysterier för att ta er ut ur ett rum. Escape Room finns många städer och alla rum är unika med sitt eget tema. Läs mer

9. Naturhistoriska – pop-up museum, Stockholm

Naturhistoriska Riksmuseet har stängt för renovering, men dinosaurieutställningen flyttar i Mall of Scandinavia i Solna som ett ”pop-up museum”. Här kan du få lära dig mycket om dinosaurier och få känna på en äkta meteorit och dinosauriefotspår. ”Mini-museet” finns i gallerian från och med 1:a februari till och med mitten av maj.

10. Bibliotek

För dem som föredrar lugnare aktiviteter är ett bibliotek en utmärkt plats att spendera en vinterdag. Slå dig ner med en bok eller magasin i en bekväm fåtölj och kanske även ta med en termos med kaffe, te eller annan varm dryck för att öka mysfaktorn ytterligare några grader.