Cargobike är Sveriges äldsta lådcykelföretag, med cyklar utvecklade för att klara av vårt emellanåt karga Skandinaviska klimat. Det är inte för intet som Cargobike är Sveriges mest sålda lådcykel. Lådcykelpionjärerna startade sin resa i cykelvänliga Malmö, och har därför riktigt bra koll på cykelupplevelser i Skåne. Så låt oss ta en titt på Skånes sommarpärlor vi kan besöka från cykelsadeln!

Tips: Tävling! Just nu kan du vinna en lådcykel. Läs mer…

Upptäck Sydkustleden

Sydkustleden är Skånes nyaste cykelled och Sveriges tredje nationella cykelled, som binder samman Sydostleden med Kattegattleden. 260 km lång sträcker den sig från Simrishamn till Helsingborg. 

Vi startar i Malmö, med stopp i Lomma

Cykelleder gör det möjligt att upptäcka vackra landskap på säkra och lätta cykelvägar. Från Malmö trampar vi enkelt iväg till Lomma, där vi gör en liten avstickare till exotiska Lomma Beach. Med sin fina vita sand och långgrunda, ljusblåa vatten, kan man lätt tro att man hamnat på en tropisk söderhavsö. I södra delen, där stranden möter Lomma hamn, kan vi flanera på strandpromenaden och titta på båtarna. 

Lomma beach, Sweden

Bjärred

I samma kommun cirka 6 kilometer bort gör vi nästa stopp. Bjärreds “Långa bryggan” är Skånes längsta brygga och kanske t.om. Sveriges med sina 574 meter rätt ut i havet. Bjärred blev en populär havsbadort redan vid förra sekelskiftet och bryggan är fortfarande en naturlig mötesplats i området.

Längst ut på bryggan finns det ett kallbadhus i en unik byggnad som blev klar 2004. Här passar vi på att ladda batterierna, både kroppens och cyklarnas, med ett dopp i det blå, efterföljt av en god lunch på den saltstänkta gourmetrestaurangen. Här bjuds vi på smaker med rötter i det svenska köket kryddat med europeisk inspiration. En perfekt mix, enligt oss!

@apeloga

Landskrona

Nu ska vi trampa 30 km till Landskrona. För den med mer tid och ork går det självklart bra att göra trevliga pauser längs vägen, såsom ett besök hos Treewalker (Se vår Äventyrsbana) i Löddeköpinge eller ett glasstopp i Barsebäcks hamn. Landskrona har en fantastisk utsikt mot Öresund och Danmark och med båt tar man sig på 30 minuter till den idylliska cykel-ön Ven. Men vi väljer att stanna kvar på land idag. I Landskronas centrum besöker vi stadens mest kända landmärke, Citadellet. Det är Nordens bäst bevarade 1500-tals-fästningar och sommartid kan man passa på att få en intressant guidning av slottet, tornet och fängelset. 

LANDSKRONA, Landskrona slott, byggt av Christian III av Danmark 1549–1559 som ett försvarsfort.

Borstahusen

Vårt slutmål, Borstahusen, är bara cirka 4 km bort. Det pittoreska gamla fiskeläget från 1700-talet är välbevarat och här kan vi strosa runt bland de trånga gränderna – eller bara lägga oss i gräset och njuta av havsbruset. Här hittar vi också kulturhuset Pumphuset, som inrymmer konsthall, museum och restaurang. 

Och det är också här på Pumphusets restaurang, med en slående utsikt över sundet och Ven, som vi avslutar dagens utflykt!

@apeloga