Varje bröllop är en dag av glädje, värme och kärlek. Fokus och strålkastarljus ligger helt på de nyvigda och deras första dag tillsammans. Mellan tal, skålar och varma anekdoter är en fin bröllopsgåva också viktig. Men vad ska man egentligen ge i bröllopspresent och hur ska man tänka bland den uppsjö av alternativ som finns? Vad gillar brudgummen? Har bruden något hon alltid suktat efter? En lösning är att samla allt du vet om dem och vad de kan tänkas behöva – eller överraska totalt. 

Här är en handfull personligare och mera omtänksamma förslag på den perfekta bröllopspresenten:

Upplevelsepresenter

Ge inte bort en present – ge bort en upplevelse! Det klassiska uttrycket innehåller så mycket sanning, eftersom de bästa upplevelserna inte kan mätas i pengar. Och vad gäller upplevelser finns mycket skoj att välja mellan.

Vinprovning

Några timmars vinprovning är en utmärkt bröllopsgåva. Tillsammans med en kunnig sommelier kan paret få smaka sig igenom både dyra och speciella viner, samt lära sig lite vad som skiljer olika druvsorter och vingårdar åt. 

Ballongflygning

Är ingen i brudparet höjdrädd? Då är en stunds spännande ballongflygning värt att överväga som gåva. En timmes flygning på en kilometers höjd i luftballong är en både kittlande och fantastisk upplevelse. Att se stad och landskap från ovan tillsammans är ett svårslaget miniäventyr och ett minne för livet. 

En lyxig hotellnatt

När konfettin från bröllopet städats bort och gästerna åkt hem kan det vara skönt med ett lugnare dygn. En bättre hotellnatt, på ett lite lyxigare hotell, brukar alltid landa väl. För vem kan tacka nej till en härlig hotellnatt med riktig god middag, ett glas bubbel och kanske ett badkar på rummet? 

Specialdesignade presenter

Sätt ett personligt litet avtryck på bröllopspresenten. Antingen ditt eget, eller någonting som specifikt binder brudparet tillsammans. Med små medel eller ansträngningar kan du enkelt skapa något helt oförglömligt.

En graverad bröllopspresent

Två snygga champagneglas i kristall kan nästan vem som helst med hyfsad plånbok trolla fram. Men graverar du in till exempel namn och datum på glasen så har du en ovärderlig gåva till de lyckliga tu. Gravera in brudparets namn och datum för vigseln på sidan eller botten av glasen. Då har de ett minne för livet och påminns om din gåva varje gång de unnar sig lite fredagsbubbel.

Skriv en låt!

Nej, vi är helt allvarliga. Om du spelar ett instrument och behärskar att komponera egen musik är en egenskriven låt eller visa tillägnad brudparet nästan oöverträffligt. Blanda humor, allvar och kärlek i en mix som har paret i fokus. Alternativt så finns det företag som har färdigskrivna låtar som kan anpassas efter namn och personer. Vilket du än väljer kommer det bli väldigt uppskattat, säkert av flera än de nygifta. 

Presenter som pysslar om

Att göra saker är härligt, men ibland är det skönt att totalt koppla bort vardagspusslets stress. Ge bort en bröllopsgåva där fokus ligger på det lågintensiva. Med tema som vila, avkoppling och bli ordentligt uppassad. Underskatta aldrig möjligheten att få ladda om batterierna.

Massage

Det låter kanske inte så speciellt, men ta en titt på verksamheter som erbjuder lite mer än en halvtimmes knådning. Det finns många bra alternativ till klassisk massage, över hela landet. Hitta en massagesalong som erbjuder en stunds avkoppling, kanske ett bad och bastu innan det är dags för massagen?

Spaweekend

Om vi utökar massagen till en helhelgspresent är spaweekend en klassiker. Och om du kan och har råd – sätt gärna en liten extra twist på det, genom att välja en spaanläggning som ligger en bit bort från brudparets hemort. Bjud på resan till spahelgen också, så blir det en ännu lyxigare bröllopspresent. Och se till att boka in flera massagebehandlingar och avkopplingsövningar som stället erbjuder, så paret har att välja mellan på plats.

Floating

En present som ingen annan lär tänka på. Men en stund i en floating tank är utmärkt ompyssling för den som flyter i vattnet. Genom att skärma av andra sinnesintryck och flyta i tankvattnet försvinner omvärlden en stund. Forskning visar att floating är bra både som stresslindring och kan påverka sömnen positivt. Men som en bröllopspresent är det något speciellt och lite udda – vilket som sagt lär säkra att ingen annan kommer med samma gåva. 

Vildmarkspresent

Är bröllopsparet aktiva och gillar vildmark? Fokusera på något speciellt inom den kategorin. Det finns fantastiska upplevelser att avnjuta ute i det vilda. Bortom nätverk och uppkoppling kan ett särskilt lugn infinna sig, som bara skog och natur erbjuder. Välj något som du vet kommer landa väl hos brudparet.

Vildmarkshotell

Det finns många varianter av hotell ute i det vilda. Trähotell, till exempel. Övernatta i ett rum uppe i trädkronorna, med skogen som enda granne. Andra boenden har en glaskupol för övernattning. Där somnar du till stjärnbilder och vaknar med soluppgång. Både södra och norra Sverige har verksamheter med spännande möjligheter för de som vill sova i skogen, men vill uppleva mer än tält och sovsäck. 

Timmerflotte

För bara ett par generationer sedan var flottare ett vanligt yrke på älvar runt om i landet. Ett hårt och riskabelt sådant. Men idag finns möjlighet att prova på det livet, under betydligt bättre omständigheter. Flera ställen i landet erbjuder ett eller flera dygn ombord på en timmerflotte, där ni färdas över vattnet och reser tillbaka i tiden. 

Bestig ett berg

Har bröllopsparet ännu inte bestigit Sveriges högsta berg? Då kan en guidad tur som hjälp uppför Kebnekajse vara helt perfekt. Att gå med guide kräver inga särskilda förkunskaper. Boka en guide och resa, så får bestigarna en genomgång kvällen innan. Dessutom ingår packningstips och nödvändig säkerhetsutrustning i priset. Perfekt, eller hur?

………………..

Vi hoppas att denna lista har gett nyttig inspiration och sått ett frö till vilken present du ska välja till det stundande bröllopet. Sätter du en personlig liten touch på upplevelsen eller den fysiska gåvan kan vi garantera att den kommer att landa ännu bättre hos brudparet. Vi vill ju alla att fokus ska ligga på just dem och deras största dag. Du kan bidra med att förgylla den på ditt sätt – med den perfekta bröllopsgåvan, noga utvald för just dem. Lycka till!