Det finns upplevelser, och så finns det upplevelser. Har du redan hoppat fallskärm, varit på ölprovning och besökt x antal span? I så fall behöver du kanske lite inspiration till ditt nästa äventyr. Vi har listat fem annorlunda och knäppa saker som du kan hitta på nästa gång du är på resande fot. 


1. Hästkapplöpning utan regler i Toscana 

I staden Siena i Toscana hålls två gånger per år hästkapplöpningen Palio. Kapplöpningen är en tävling mellan olika stadsdelar på det centrala torget Piazza del Campo. Torget fylls med jord, stora läktare och överbelamras av människor som vill bevittna den galna tävlingen. Men Palio är ingen turistattraktion, tvärt om. Det är en gammal tradition som tros ha börjat redan på medeltiden och sakta förändrats till vad det är idag.

Men det är inte bara en tävling. Palio är lika mycket ett skådespel och rävspel där allting är tillåtet. Den enda regeln är att det inte finns några regler. Så vill du se någonting du aldrig sett förut, res till Siena den 2 juli eller 16 augusti och ta del av ett spektakel utan dess like. 

2. Nakensemestra på franska Rivieran 

nakenbada på spanska rivieran

Cap d’Agde ligger precis vid medelhavet i Frankrike och är känd som Europas största nakenstad. Här finns härliga vackra stränder, resorts, butiker och campings. Men det som de flesta att höja på ögonbrynen är att nästan alla är spritt språngande nakna. Du kan till och med gå naken och handla, om andan skulle falla på. Vill du uppleva nudistdelen behöver du registrera dig och skaffa passerkort.

Väl inne i nudistområdet är det bara att ta av kläderna, annars är det du som blir uttittad. Känns det magstarkt? Oroa dig inte. Cap d’Age är mer än bara en nakenstad, det finns delar där folk är fullt påklädda också. Men varför inte utmana normer och sociala koder och testa på livet som nudist en dag eller två?

3. Bo som en fängelsefånge i Lettland 

Var fängslad i Lettland

I norra Lettland ligger stadsdelen Karosta. Det var en gång in tiden en av de största militära anläggningarna i Lettland. Idag är det en plats med ovanliga attraktioner och ett populärt turistmål. Det ökända fängelset i Karosta byggdes i början av 1900-talet. Här satt revolutionärer, sjömän och desertörer från tyska Wehrmacht inspärrade. Samt soldater från både den sovjetiska och lettiska armén.

Fängelset har liknats vid Alcatraz och de sista fångarna som bodde på Karosta släpptes ut så sent som 1997.Faktum är att det är det enda militärfängelset i hela Europa som är öppet för besökare. Men förutom ett museum är det också ett hotell. För dig som vill och vågar kan du prova på en ”Extrem Night” vilket är en skräddarsydd upplevelse där du får känna på hur det var att sitta fängslad i Karosta. Du blir behandlad som en fånge av barska vakter, bor i en mörk liten fängelsecell och blir serverad samma mat som fångarna. Låter det uppfriskande? Tveka inte att boka en natt du sent kommer glömma. 

4. Kalkstensgrottor och en mänsklig fisk i Slovenien 

I sagor, serier och böcker läser vi om drakar, men de finns ju inte på riktigt. Eller? I staden Postojna i Slovenien finns 23 miljoner år gamla tunnlar som leder till olika kalkstensgrottor. Det finns över 7000 grottor i hela landet och de mest besökta ligger i Postojna. För att ta sig till grottorna får man åka ett litet tåg ner i underjorden. Där är det mörkt, fuktigt och kallt, men med hjälp av belysning kan man skåda de fascinerande grottorna.

Här lever också den ”mänskliga fisken”, eller Proteus anguinus. En blind och färglös ödla som klarar sig utan mat i månader, till och med år. Den ödlelika varelsen är en sällsynt art som kan bli 100 år gammal, är ungefär 25 centimeter lång och som mest ligger still i vattenpölar. Så vill du få chansen att uppleva en Game Of Thrones-lik miljö, fast på riktigt. Då vet du vad du ska göra.  

5. VM i Wales (i alternativa sporter)

Llanwrtyd Wells är en liten stad i Wales, faktiskt den minsta staden i hela Storbritannien med ynka 850 invånare. Förutom att vara en pittoresk stad i walesisk anda är den känd för något helt annat. I augusti varje år arrangeras nämligen ett udda event – World Alternative Games. Och ja, det är precis som det låter. VM i de allra konstigaste grenar du kan tänka dig.

Springa baklänges så långsamt som möjligt, rulla stockar, skjuta ärtor, springa med sin fru på ryggen, simma i en lerig bäck, öltunnerullning och kasta ägg utan krossa äggen. Totalt är det 60 meningslösa och helgalna grenar som blivit en populär turistattraktion och kär tradition hos invånarna sedan starten 2012. Det bästa är att vem som helst kan delta, så vad väntar du på?