Redan som barn var Johanna förtjust i teman och röda trådar på sina kalas. Även om fokus inte låg på bröllop just då. Men att skapa roliga kalas, fester och att göra det lilla extra har följt med sedan barnsben.

-Jag märker att många av mina elever i Great Wedding Academy som utbildar sig till bröllopskoordinatorer förverkligar sin barndomsdröm. När jag först blev sugen på att jobba inom event och koordinering så startade jag mitt eget eventbolag, för att jobba med företagsfester och liknande event. Efter en tid slog det mig – ett bröllop är ju festernas fest! Då ville jag testa det och har aldrig ångrat mig, berättar Johanna. 

2010 startades det egna bolaget, samtidigt som Johanna utbildade sig till bröllopskoordinator. På den tiden var titeln relativt ny i Sverige, vilket Johanna kunde använda till sin fördel. Mycket gratis PR följde med: men även många samtal direkt med tidningar och magasin, där kreativa idéer pitchades in. För grunden till all framgång stavas hårt arbete.

-Jag investerar hela själen och hjärtat med engagemang, från start till slut. Jag vill skapa magi rakt igenom, inte bara bygga upp något som ser bra ut på bild. Stämningen, miljön, att bygga goda relationer och se till att alla från brudpar till gäster njuter till 100 procent. Med nöjda kunder byggs ett gott rykte, vilket gör att nöjda kunders vänner vill anlita mig. Det känns extra fint, för då får jag ju återse mina gamla brudpar också!

Med projektledandet och koordinerandet i fokus har hennes kundkrets växt sig enorm. Influencers som Isabella Löwengrip och Kenza Zouiten fick sina drömbröllop genom Johannas fingertoppskänsla. Och trots att varje storslagen vigsel är speciell på sina sätt finns det en bröllopsfest som blev lite extra minnesvärd.

-När jag gjorde Sanna och John Guidettis bröllop var det väldigt speciellt. För idrottsmän har jag märkt att det blir extra starkt att få samla vänner och familj tillsammans. Ofta missar idrottsmän julafton och födelsedagar på grund av att deras sporter tar så mycket tid. Därför har deras bröllop ofta en extra tyngd, och med paret Guidetti blev just detta väldigt tydligt. Att alla bitar föll på plats och man kände så starkt all den kärlek som skapades mellan människorna där, Jag stod och hulkgrät på deras bröllop, vilket jag i och för sig gör väldigt ofta, säger Johanna. 

2018 släpptes boken ”Skapa ditt drömbröllop med Johanna Kajson”, där hon rikligt delade med sig av egna erfarenheter och tips på hur du skapar ditt eget drömbröllop. En vigsel är den största dagen i livet för väldigt många människor. Därför är det lätt hänt att fokus läggs på allting samtidigt. Men det finns några konkreta och bra tips för att ro iland ett lyckat bröllop.

-Var i nuet och ta in varje sekund när du står framför din blivande. Be gärna en släkting eller vän att påminna dig om detta under dagen: att släppa all planering och resan fram till nu. Ta in dagen, annars går den alldeles för fort. Dessutom är det alltid bra att dricka mycket vatten. Och ha gärna med huvudvärkstabletter, eftersom det är vanligt att få en dipp efter vigseln då anspänningarna släpper. Men de släpper fort när euforin och adrenalinet och lyckan tar fart i kroppen!

Finns det några småmissar som blivande brudpar bör tänka på att undvika?

-Att inte planera musiken ordentligt. Jag brukar tipsa om att ha olika playlists för olika tillfällen under dagen, för att skapa exakt rätt stämning. Det är viktigt att synka när brudbilen kommer eller när brudparet anländer till brudskålen. Det är så trist om det blir tyst och stelt vid just de tillfällena.

Med titlar som bröllopskoordinator, influencer och coach på visitkortet så är arbetsschemat ofta fulltecknat. Med en välskriven blogg som många läser och regelbundna besök i TV4:s Nyhetsmorgon så undrar man nästan om Johanna har fler timmar på dygnet än resten av oss. Nyckeln för att hålla många bollar i luften är dock tydlig.

-Återhämtning, återhämtning och återhämtning. Just detta har jag tidigare varit helt värdelös på, men numera så schemalägger jag den i kalendern precis som träning och sömn. För att kunna prestera effektivt måste jag må bra i grunden. Lyckligtvis är jag en person som kan göra flera saker samtidigt och är oerhört effektiv när jag jobbar.

 Särskilt i bloggen bjuds läsare in på väldigt personliga och öppna delar av Johannas privatliv. Hon och makens IVF-resa, för att nå målet att skaffa barn till exempel. Hon berättar även väldigt avskalat om sin autoimmuna sjukdom endometrios och hur det präglar vardagen. 

-Jag är en väldigt öppen person, även när det kommer till privatlivet. Det är inget jag riktigt reflekterar över eller tänker på, att folk vet privata saker om mig. Tvärtom önskar jag att hela samhället hade varit mer öppet, så människor slapp känna sig så ensamma med sina rädslor och utmaningar i livet, säger Johanna Kajson.

Fakta:

  • Namn: Johanna Kajson
  • Ålder: 36 år.
  • Familj: Maken Rickard samt barnen Charles och August.
  • Bor: Längst ner i söder vid underbara Höllviken.
  • Rolig fakta: Har en princip att jag badar minst en gång i månaden, året runt. Februari är alltid värst, men det ger enorma lyckokänslor i kroppen efter ett vinterdopp!

Bild: Anna Roström

Tips!: Läs även Johannas inlägg på hennes blogg om sitt samarbete med Upplevelse.com.


Bonustips! Upplever du fullständig idétorka och vet inte vad du ska ge paret i bröllopsgåva? Eller så kanske brudparet redan har allt sånt där vanligt som alla brukar köpa? Varför inte ger upplevelse, en personligare present som blir ett nöje för livet. Här hittar du våra tips på bröllopspresenter.