Enligt kinesisk kultur och den traditionella månkalendern är 2024 Drakens år. Den kinesiska zodiaken består av tolv djur där varje djur representerar ett år. Dessa djur är Råttan, Oxen, Tigern, Haren, Draken, Ormen, Hästen, Geten, Apan, Tuppen, Hunden och Grisen. 

Historiskt sett har Draken varit en symbol för kejsaren och därför associeras detta mytologiska djur med makt och rikedom. Den kinesiska draken skall dock inte förväxlas med den klumpiga eldsprutande ödlan som förekommer i europeiska sagor. Den kinesiska draken för varken bort prinsessor eller förstör byar genom sin eld. 

En kinesisk drake brukar bo i haven, de har en lång, ormliknande kropp och har magiska förmågor. De kan förvandla sig och göra sig osynliga. Och om man skulle se en drake betyder det lycka. Generellt sett är drakens år också förknippat med förändringar, framsteg, framgång och lycka.

Men förutom djuren är dessutom varje år förknippat med ett av de fem elementen: vatten, trä, eld, jord och metall. Snarare än de västerländska “4 elementen” representerar de kinesiska snarare en cykel av förändringar än materiens “byggstenar”.

År 2024 är trädrakens år. Trä symboliserar inte bara tillväxt och utveckling, men även flexibilitet och förmågan till anpassning. Draken i kombination med det närande träelementet, ger dig förutsättningar för utveckling och förbättring. Det är också den perfekta tiden för att lägga grunden för långsiktig framgång.

Så vad bör du då göra för att få ut det mesta av trädrakens år 2024? Det ska vi titta lite närmare på. Du har dessutom lite tid att planera och förbereda dig, för Drakens år startar först i och med nyårsdagen enligt den kinesiska månkalendern, som infaller lördagen den 10 februari i år. 

Fokusera på dina styrkor och prestationer

Istället för att grubbla över dina brister och misslyckanden under det gångna året, tänk positivt, identifiera dina styrkor och fokusera på dina prestationer. Tillåt dig själv att erkänna vad du är bra på och vad du har uppnått, så stärker du ditt självförtroende och möter det nya året med rätt inställning.

Sätt realistiska och meningsfulla mål

Sätt upp de mål som är realistiska och känns meningsfulla för just dig. Strunta i att följa trender eller att lyssna på andras förväntningar. Reflektera istället över vad som är viktigt för dig och skapa mål utifrån dina egna förutsättningar, mål som du vet är realistiska och känns värda att eftersträva.

Utveckla positiva relationer

Positiva relationer är avgörande för välbefinnandet. De kan ge dig det stöd du behöver för att uppnå sådant som är svårt och de hjälper dig när du har det besvärligtt. Säg därför nej till allt som orsakar negativ inverkan. Sträva efter att bygga och stärka positiva relationer med vänner, familj och kollegor. Dessa förbindelser kan fungera som en viktig stöttepelare när du möter utmaningar.

Hantera stress och utveckla positivt tänkande

Att ha en positiv inställning till dig själv och din omgivning genom positivt tänkande är viktigt för att hantera stress. Genom att träna meditation, yoga, qigong eller mindfulness kan du öka ditt mentala välbefinnande och minska negativ påverkan av stress.

Skapa förutsättningar för glädje och fortsatt utveckling

Och hur skapar du då rätt förutsättningar för att ha kraft att orka med påfrestningar och fortsätta din egen tillväxt och utveckling? Ta alla tillfällen till akt för möten, upplevelser och allt som får dig att må bra och ger dig ny kraft. Att uppleva nya spännande saker, oavsett om det handlar om matupplevelser, avkopplande stunder eller spännande äventyr, förbättrar din kreativitet och ger dig ny kraft att ta itu med allt som vardagen innebär.

Här är lite tips på några av våra mest populära upplevelser:
Vinprovning – avnjut goda drycker i gott sällskap
Escape Room – Lös kluriga gåtor för att ta dig ut
Luftballong – en upplevelse många har på sin bucket list