1. Skapa ett hemmaspa

Unna dig själv lite egentid och lägg grunden för total avslappning genom att skapa ett mysigt hemmaspa. Börja med att förbereda stämningen. Lägg fram handdukar, badrock och tofflor, så du får en riktigt lyxig spakänsla. Tänd doftljus eller rökelser och dämpa belysningen.

Sätt på lite lugnande musik eller lyssna på ljudspår med natur eller vattenfall för att få den där riktiga spaupplevelsen. Tappa därefter upp ett bad och använd gärna eteriska oljor, både för en fin arom och för deras hälsofördelar. Det finns även enkla och billiga recept på ansiktsmask med ingredienser från ditt eget kök som du kan söka upp.

2. Matlag med goda vänner

Att samlas och laga gemensamma måltider är ett både smart och trevligt sätt att spara pengar på middagar, samtidigt som man lär sig nya matlagningsknep och får tips av sina vänner. Laga era bästa recept eller utmana er själva genom att tillaga något nytt och exotiskt med smaker från andra länder.

Att sedan tillsammans få njuta av maten och skapa minnen kring bordet, är så klart kronan på verket efter er gemensamma ansträngning.

3. Privata filmvisningar 

Samla vännerna och anordna privata filmvisningar på hemmaplan. Ett fantastiskt sätt att dela en filmupplevelse som ni sedan kan diskutera efteråt. Kanske kan ni komma överens om ett tema för ett helt filmmaraton? Eller så kanske ni turas om att visa era favoritfilmer? Självklart tar alla med sig lite snacks, så det blir lite knytis till filmen. Kanske avsluta med en gemensam middag där ni kan fortsätta samtala om filmen ni just sett.

4. Brädspelskvällar

Alla älskar väl en afton med med bordsspel? Samlas runt det välslitna favoritspelet eller pröva något helt nytt. Oavsett om det är klassiska brädspel som Monopol eller Catan, eller mer intrikata strategispel, blir brädspelkvällen en plats för samarbete och rivalitet, för utmaningar och belöningar. 

5. Bakutmaningar med familjen

Varför ska man egentligen köpa snack, kakor och godis när man kan göra bullar, tårtor och godis tillsammans med familjen? Att baka tillsammans är inte bara en kul och smakfull aktivitet, det är också en möjlighet att bygga minnen och dela glädje.

När mjölet yr och skratt ekar mellan väggarna, blir köket en plats där familjen samlas för att skapa och dela ögonblick. Ett av barnen mäter upp mjöl, någon annan knäcker ägg och en tredje rör försiktigt för att blanda samman dagen. Bakningens är inte bara avkopplande och roligt, det blir också en lektion i samarbete. Dessutom ett billigt sätt att producera bröd och godsaker.

6. DYI-utmaningar

Stöp ljus i kreativa former, tillaga hemgjorda hudkrämer eller gör egna tvålar, det finns en mängd saker att skapa och mycket att lära. Om du är trött på dina gamla kläder eller har halvslitna som du inte vill använda, så sy om dem och skapa nya. Det är ett perfekt sätt att förnya sin garderob utan att köpa nya. 

7. Starta en studiecirkel

Samla ihop några vänner och bekanta, bjud in deras vänner eller sätt upp en lapp på en anslagstavla och bjud in till att tillsammans utforska något som du är bra på eller vill veta mer om. Det kan vara konst, skrivande, historia eller i princip vad som helst. I en cirkel är deltagarna delaktiga i att fatta beslut om hur cirkeln ska utformas, en perfekt form för att skapa glädje av lärande.

8. Biblioteksutflykt

Besök ditt lokala bibliotek för att låna böcker, filmer eller musik, eller varför inte helt enkelt ta ett avbräck i stressen, koppla av i den tysta, stillsamma miljön och läsa tidningar? Biblioteken är en resurs som ofta glöms bort men som erbjuder en mängd underhållning. Dessutom finns ju inte enbart böcker att låna, utan även filmer och datorspel.

9. Budgetvänliga upptäcktsfärder

Det här är en perfekt tid att utforska platser och sevärdheter, platser i eller runt omkring din egen ort där du inte har varit förr. Naturvandringar, parker, kullar, bergstrakter eller grottor, det kan finnas mer än du tror att upptäcka även på hemmaplan. Om du söker lite kan du säkert hitta gratisevenemang och annat att besöka. Ta med dig lite matsäck så slipper du dessutom lägga pengar på att äta ute när hunger faller på. Upptäcktsfärder är enkla att göra utan att det behöver kosta så mycket pengar. 

10. Utnyttja presentkort och rabattkoder

Om du fick presentkort eller rabattkoder i julklapp, använd dem klokt, så du sparar pengar på dina kommande inköp. Du kan även leta rabattkoder på nätet. Planera hur du använder dem, så du inte drabbas av impulsköp. Men viktigast av allt – använd dem (!), så de inte ligger och ruttnar i en byrålåda tills giltighetstiden gått ut!