Utforska med oss chokladens fascinerande värld, från dess ursprung till moderna användningsområden och hälsofördelar.

Chokladens historiska guldgruva

Det vetenskapliga namnet för kakaoträdet är Theobroma cacao vilket betyder ”gudarnas mat” på grekiska. Namnet återspeglar den höga vördnad som många kulturer hade för denna växt. Chokladens historia sträcker sig nämligen långt tillbaka i tiden och har djupa rötter i kulturen hos antika civilisationer som aztekerna och mayafolket.

Just för dessa två civilisationer utgjorde choklad en betydande del av deras samhällen och kultur. De utvecklade komplexa metoder för att odla, hantera och bereda choklad. De malde kakaobönorna till en pasta och blandade den med olika kryddor, som vanilj, chilipeppar och honung, för att skapa en rik och kryddig dryck. Denna dryck var ofta skummande till konsistensen och serverades vid speciella tillfällen.

Mayafolket

Mayafolket, som blomstrade i Centralamerika mellan 250 och 900 e.Kr., betraktade choklad som en helig dryck och en symbol för lyx. De kallade den ”xocoatl” och drycken var en viktig del av religiösa ceremonier och festligheter. Mayafolket trodde att kakaoträdet var en gåva från gudarna och använde choklad som offergåva. Dessutom ansågs choklad ha medicinska egenskaper och användes för att behandla olika sjukdomar och åkommor.

Aztekerna

Aztekerna, som levde i det som idag är centrala Mexiko under 1300- och 1500-talet, såg också choklad som en värdefull tillgång och använde kakaobönor som en form av valuta. Choklad ansågs vara en dryck för de kungliga och de rika och dracks ofta under religiösa ceremonier och festligheter. Aztekerna trodde att choklad hade kraftfulla egenskaper som kunde ge styrka och energi åt dem som konsumerade det.

Läs mer chokladhistoria:
Från kakaoböna till chokladkaka – Chokladens spännande historia

Chokladens färg och struktur

Den dryck som mayafolket och aztekerna drack skilde sig avsevärt från den choklad vi känner idag både i smak och utseende. Ursprungligen var choklad inte brun. Den ursprungliga drycken var rödaktig till färgen på grund av dess huvudingrediens, alltså kakaobönan, som bearbetades och blandades med olika ingredienser som vanilj, chilipeppar, och ibland annat. Färgen var alltså ett resultat av den process som användes för att framställa chokladen.

Kakaobönor som skördades från kakaoträden bearbetades genom att rostas och mals till en pasta. Denna pasta blandades sedan med vatten och olika kryddor för att skapa en rik, kryddig och skummande dryck som ofta konsumerades vid ceremonier och festligheter.

Det var först senare, efter att chokladen introducerades för Europa, som den genomgick förändringar i sin framställningsprocess, vilket resulterade i utvecklingen av den moderna chokladprodukten. Genom att justera och förbättra tekniker för bearbetning och tillverkning kunde man successivt producera den choklad som vi känner idag i olika former som chokladkakor, chokladgodis och andra godisprodukter.

Chokladens textur

Strukturen hos choklad bestäms av dess kristallstruktur som påverkas av temperaturförändringar under tillverkningsprocessen. Detta är anledningen till varför korrekt temperering är avgörande för att skapa den perfekta texturen och glansen på chokladprodukter.

Lästips:
Chokladprovning
Gör egna chokladpraliner

Hälsobringande choklad och Hjärtats bästa vän

Maya-folket hade helt rätt när de använde choklad i medicinskt syfte, för numera är det vetenskapligt bevisat att choklad har medicinska och hälsobringande effekter. Särskilt mörk choklad har visat sig ha hälsofördelar som att minska risken för hjärtsjukdomar och sänka blodtrycket. Dess inverkan på blodtrycket tros delvis bero på dess förmåga att öka produktionen av kväveoxid, vilket i sin tur kan vidga blodkärlen och förbättra blodflödet.

Bland övriga hälsoeffekter kan nämnas:

Rik på antioxidanter: Mörk choklad innehåller höga halter av flavonoider, en typ av antioxidant som anses vara fördelaktig för att bekämpa fria radikaler i kroppen. Dessa antioxidanter kan hjälpa till att skydda kroppens celler från skador orsakade av oxidativ stress.

Förbättrad kognitiv funktion: Vissa studier har visat att konsumtion av flavonoider, som finns i mörk choklad, kan ha positiva effekter på kognitiv funktion och hjärnhälsa. Det har föreslagits att dessa föreningar kan hjälpa till att förbättra minnet och kognitiva funktioner på lång sikt.

Stämning och stresshantering: Choklad kan också påverka stämningen positivt genom att stimulera produktionen av endorfiner och andra ”lyckohormoner” i hjärnan. Det här kan leda till en temporär förbättring av sinnesstämningen och minska känslor av stress och ångest.

Sänkta inflammationsnivåer: Vissa studier tyder på att flavonoider i choklad kan ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för att minska risken för vissa kroniska sjukdomar förknippade med inflammation som vid hjärtsjukdomar.

Choklad och stämbanden: Forskning har visat att ämnen som finns i choklad kan ha en positiv effekt på rösten. Det har föreslagits att det kan hjälpa till att skydda stämbanden och förbättra röstens kvalitet och uthållighet.

Lästips: Chokladmassage

Studier har även visat att man kan bli beroende av choklad eftersom den kan utlösa kemiska reaktioner i hjärnan som liknar de som sker vid kärlek och lust. Detta kan delvis förklara varför vissa människor har en stark dragning till choklad.

Mera fakta och fler moderna användningsområden för choklad

Den största chokladfabriken i världen är belägen i Pennsylvania, USA, och är över 4 mil lång. Det är en imponerande anläggning som producerar en stor del av världens chokladförsörjning. Det är tur att vi har den, för chokladen har många olika användningsområden idag:

Choklad och krig

Under första och andra världskriget fick soldater ibland choklad som en del av sina ransonpaket. Detta gav dem en välbehövlig smak av hemma och fungerade som en känslomässig tröst mitt i krigets fasor.

Choklad i rymden

I en strävan att förbättra astronauternas kost under rymdresor har NASA experimenterat med att inkludera choklad i rymdmåltider. Chokladbeströdda godisar har faktiskt skickats ut i rymden för att ge en smak av jorden till rymdresenärerna.

Rekordet för världens största chokladkaka

Den största chokladkakan som någonsin skapats vägde över 6 ton. Den tillverkades i Italien 2012 och blev en imponerande syn för chokladälskare över hela världen.

Choklad och musik

I en studie fann man att att lyssna på musik medan man äter choklad kan påverka hur den upplevs. Vissa typer av musik kan faktiskt förstärka den upplevda smaken av choklad.

Choklad och konst

Choklad har använts som ett konstnärligt medium för att skapa imponerande skulpturer och konstverk. Konstnärer över hela världen har använt choklad som en form av uttryck i sina skapelser.

Världens dyraste choklad

Den dyraste chokladen i världen är ”To’ak Chocolate” från Ecuador, som säljs till ett skyhögt pris på grund av dess exklusiva tillverkningsprocess och höga kvalitet. Den rika smaken och komplexa profiler har gjort den till en favorit bland chokladentusiaster världen över.