Odla vin i Sverige

De svenska vingårdarna har under det senaste årtiondet ploppat upp som svampar och finns numera på flera håll i landet. Idag finns drygt 40 yrkesvinodlare i Sverige, de allra flesta längs kusterna i Skåne, men börjar även dyka upp på fler platser som till exempel Halland, Gotland och Blekinge. Sammanlagt finns drygt 100 hektar kommersiella vingårdar, vilket i jämförelse med världens största sammanhängande vingård i Montenegro på 2 307 hektar är en droppe i havet. Men de svenska vingårdarna växer snabbt och vinexperter siar om att vi kan ha nått 10 000 hektar om 10 år. 

En anledning till den växande industrin är att det svenska klimatet blivit allt varmare. I november 2020 var det över 18 grader i södra Sverige. Det kan visserligen vara en tillfällighet, men faktum är att det senaste decenniet är det varmaste någonsin sedan tillförlitliga mätningar startade. Det gör att möjligheten att odla vin blir större, säsongen blir längre och fler druvsorter kan trivas. 

Piwi – druvan som gör det möjligt 

En annan bidragande faktor till möjligheten att odla vin i Sverige är de nya druvsorter som togs fram på slutet av 1900-talet. Druvorna är framtagna för att passa ett kyligare klimat och är både köldtåliga och mer lättmognade än klassiska druvsorter.

Druvorna kallas Piwi-druvor och är en tysk förkortning för druvor som är motståndskraftiga mot svampangrepp. Det gör att de inte behöver besprutas i lika stor utsträckning som druvor på varmare breddgrader och möjliggör därmed en miljövänlig odling som är svår att få till i andra delar av världen.

Piwi-druvor är idag Skandinaviens mest odlade druvor och exempel på sorter är Solaris, Souvignier gris, Muscaris och Cabernet cortis.

Utmaningar att odla i Sverige

Det finns en annan utmaning med vinodling i Sverige. Det är vårt alkoholmonopol som inte gör det tillåtet med gårdsförsäljning av vin. Besökare får provsmaka vinerna som vingårdarna har i en tillhörande restaurang eller vinbar, men flaskor att köpa hem måste inhandlas på Systembolaget. Gårdsförsäljning är ett önskemål bland många svenska vinodlare och har utretts två gånger, men utan framgång. Detta gör att den svenska vinbranschen kommer ha svårare att kunna växa och bli riktigt lönsam. 

Men detta till trots har vingårdsturer och vinprovningar på svenska vinerier blivit mycket välkomnat i den svenska upplevelseindustrin. Ett perfekt resmål för hemmasemestern eller långhelgen. Därför vill vi såklart tipsa om några vingårdar väl värda ett besök. 

Svenska vingårdar att besöka 

Ästad vingård, Tvååker, Halland

Ästad vingård är en ekologisk vingård två mil österut från Varberg. Här görs mestadels mousserande vin, men även stilla vin när skörden tillåter. På Ästad vingård kan du följa med på en guidad tur runt gården och in i vineriet. Passa även på att bo en natt på hotellet, besöka deras fantastiska spa och njuta av god och närodlad mat på den exklusiva restaurangen Äng. 

Thora vingård, Bjärehalvön, Skåne 

Längst ut på Bjärehalvön växer stockar med Pinot Noir, Solaris, Pinot Gris, Ortega och Siegrebe. Thora vingården odlar, producerar och buteljerar svenska premium viner med lokalt fokus och globala ambitioner. De är flexibla med både guidning och provsmakning. Förboka besöket via mail. 

Arilds vingård, Kullahalvön, Skåne

På sydsluttningarna av Kullaberg hittar du Sveriges största vingård på 20 hektar. Här görs många typer av fruktiga och friska viner som kan köpas på Systembolaget. Arilds vingård erbjuder hotell, glamping i vingården och en populär restaurang. 

Långmyre vineri, Burgsvik, Gotland 

Andrea Guerra och Emma Serner driver Långmyre vinerie på halvön Sudret på Gotland. Det är en Krav-certifieradvingård etablerad 2018 med sin första skörd 2020. Planen är att vid full kapacitet producera 26 000 flaskor vin, med minimal påverkan på miljön. Här kan du gå på guidade turer hela sommaren med provning av viner de gillar hos lokala restauranger.