Vanliga svenskar har i regel inte särskilt bra kännedom om just svensk whisky, men faktiskt har whiskyentusiaster världen över redan tagit till sig den blågula gyllene drycken och svenska märken har vunnit ett flertal internationella priser under åren.

Det finns en del fördelar med att producera whisky i Sverige som ger förutsättningar till både en distinkt karaktär och hög kvalitet. I denna artikel kommer vi att berätta mer om detta, men vi kommer även att utforska historien och berätta om svenska whiskymärken.

Den svenska whiskyns historia 

Svensk whiskyhistoria går tillbaka till tidigt 1900-tal. Under denna period producerades whisky och man experimenterade med olika tekniker, men produktionen var relativt begränsad och kvaliteten varierade. 

Precis som många andra länder runt om i världen, genomlevde Sverige en period med alkoholförbud under 1920- och 30-talen. Detta innebar att all alkoholproduktion blev olaglig och självklart innebar detta även att all whisky förbjöds. Under dessa år försvann därför många av de svenska destillerierna och mycket av den kunskap om whiskyproduktion som man hade börjat bygga upp under decenniet innan förbudet försvann.

Whiskyprovning tillsammans med Upplevelse.com

Läs mer:
Whiskyprovning
Exklusiv whiskyprovning
Dryckesprovningar

Mackmyra Whisky satte ribban för det svenska whiskyundret

Det skulle dröja ända till 1955 innan svensk whiskyproduktion blev laglig igen. Men det skulle dröja ytterligare nästan ett halvt sekel till det första svenska destilleriet, som öppnade efter förbudsåren, grundades. Det första svenska whiskymärket på nästan hundra år blev Mackmyra som öppnade  sina dörrar år 1999. Destilleriet hittar du strax utanför Gävles stadskärna. Deras första whisky, ”Mackmyra Preludium,” släpptes år 2006 och blev snabbt en framgång.

Företagets grundare, tillsammans med en grupp vänner, delade en gemensam passion för whisky och beslutade sig för att återuppliva traditionen i Sverige. Deras hängivenhet och kreativitet skulle sätta tonen för det kommande svenska whiskyundret.

Övriga svenska whiskymärken och destillerier

Förutom Mackmyra är dessa destillerier de mest kända:

Smögen Whisky

Smögen Whisky grundades 2009 och är beläget vid den svenska västkusten. På en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner man en liknande natur som i Skottland och här producerar man olika whiskys, framförallt en rökig single malt whisky med unik karaktär.

High Coast Whisky

High Coast Whisky, tidigare känt som Box Destilleri, erbjuder olika varianter inspirerade av det kalla klimatet i norra Sverige. De kombinerar lokala råvaror med inspiration från bland annat Japan. Precis som på många japanska destillerier använder de en klar vört vilket ger mer fruktiga smaker.

Spirit of Hven

Spirit of Hven är baserat på ön Ven i Öresund och erbjuder olika whiskyvarianter, men även andra destillerade produkter. Spirit of Hven är även en hotell- & konferensanläggning där man även har ett laboratorium som utför studier och forskning i mindre skala åt dryckes- och livsmedelsindustrin.

Gotland Whisky

Detta destilleri startade igång år 2004 på Gotland och erbjuder sedan några år ett urval av whisky samt andra destillerade produkter. Den första gotländska whiskyn från Gotland Whisky var en karakteristisk single malt döpt till Isle of Lime som blev färdig att dricka 2016.

Bergslagens Destilleri

Bergslagens Destilleri är ett ungt företag som grundades år 2014 i Örebro. Här tillverkar man främst Whisky och gin, men även andra spritdrycker.

Grythyttan Whisky

Grythyttan Whisky var ett mindre destilleri som producerade svensk single malt whisky. Destilleriet är numera nedlagt och Bergslagens Destilleri Örebro AB tog över det kvarvarande lagret motsvarande 10 000 flaskor whisky.

Varför fungerar svensk whisky så bra?

Svensk whisky har snabbt blivit uppskattad på den internationella whiskyscenen. Både Mackmyra och andra svenska producenter har vunnit prestigefyllda priser och utmärkelser vid internationella whisky-tävlingar. De kreativa sorterna och högkvalitativa produkterna har fått whiskykännare över hela världen att uppmärksamma den svenska whiskyn. 

Men varför har då dessa svenska märken lyckats så bra? Svensk whisky handlar ju ändå enbart om ett fåtal märken som slåss mot många tusentals etablerade destillerier runt om i världen. 

Jo, framförallt är det vårt klimat som har en del fördelar för just whiskyproduktion. Det svenska klimatet med stora temperaturskillnader kan påskynda mognadsprocessen och ge destillerier möjlighet att producera whisky av hög kvalitet på kortare tid, vilket ger möjligheten att korta ner lagringstiderna och samtidigt kunna få fram whiskysorter med en mogen, nyanserad smak.

Det handlar om fördelen av våra stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter, vilket påverkar whiskyn under dess lagringstid. Temperaturskillnaden bidrar till att whiskyn interagerar mer intensivt med träet i faten, vilket ger en snabbare mognadsprocess och dessutom får den färdiga whiskyn därigenom en unik karaktär med smaker som inte går att replikera.

Även att använda svenska råvaror som svenskt maltkorn och ek från svenska skogar, ger en särpräglad svensk karaktär åt whiskyn. Sverige är dessutom känt för sina många kristallklara sjöar och vattendrag, vilket ger destillerier stor tillgång till rent vatten med hög kvalitet som är en viktig ingrediens i whiskytillverkning. Och slutligen har vi ju också en mycket stor träindustri vilket ger destillerierna god tillgång till ekfat för lagring av whisky. 

Tyvärr medför det svenska högskatte- och regelverket för alkoholproduktion till högre produktionskostnader jämfört med många andra länder. Under senare år har också en del destillerier upplevt svårigheter att hålla igång produktionen och få lönsamhet i verksamheten. Men i och med att Sverige har så stora och unika förutsättningar att skapa whisky med hög kvalitet med unik karaktär, hoppas vi ändå att fler skall våga språnget och skapa fler destillerier här i vårt rika, avlånga land. Det är hela whiskyvärlden värd.