Vill man gräva sig riktigt långt tillbaka går det att hitta något som liknar ett mors dag-firande redan i antika Grekland. Under våren hedrade grekerna nämligen Rhea – fertilitetens och moderns gudinna. Om du däremot letar efter ursprunget till mors dag som en officiell högtid får du gå omkring 115 år tillbaka. 

Hur allting började

Allt började med en lärare i Philadelphia. När Anna Jarvis mamma gick bort år 1905 ville Jarvis hedra henne av den till synes enkla anledningen att hon var en utmärkt mamma. Hon arrangerade därför en storslagen gudstjänst där moderskärlek stod i fokus. Ryktet spred sig i USA och mors dag blev 1914 en officiell högtid. Strax därefter sattes tåget i rullning på allvar då traditionen fördes vidare långt bortom USA:s gränser. 1919 var det Sveriges tur att hoppa på mors dag-tåget. 

Do’s and don’ts

I Sverige togs initiativet till mors dag av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Men under en tid då det inte hörde till vanligheten att mamman i familjen fick ledigt från sina hushållssysslor, var det på sin plats att utfärda några förhållningsregler. Ett häfte vid namn Mors dag såg dagens ljus för första gången 1920. 

Utdrag ur häftet:  

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudas före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Nu då? – Hur ser Mors dag ut idag?

Absolut, en hel del har ändrats sedan 1920 (vågar vi säga tack och lov?), men vissa förhållningsregler har suttit benhårt sedan start. Exempelvis tycks blommor som gåva aldrig gå ur tiden – cirka 25 procent av den årliga blomsterförsäljningen sker faktiskt på mors dag. Att frånvarande barn hälsar till sin mamma är också en regel som inte släpper taget, i vissa länder görs nämligen fler telefonsamtal på just mors dag än någon annan dag på året.

Och så var det det där med gåvor

Redan 1919 var det kutym att ge sin mamma en gåva på mors dag. Idén om detta tycks ha börjat redan med Anna Jarvis, som under sin gudstjänst delade ut vita nejlikor till alla som deltog. Idag finns det tusen och åter tusen olika förslag på vad du kan ge bort på mors dag.

Men, behöver man verkligen ge materiella ting till någon som redan har allt? Varför inte ge något din mamma kan leva på en lång tid framöver – en upplevelse. Vi har listat några tips på morsdag presenter och hur du kan ge mamsen en storslagen uppvaktning: 

För den sportiga mamman:
Prova dykning i bassäng, eller varför inte ta med hela familjen ut på en cykeltur med Dressin i naturen.

För livsnjutarmamman:
Är det läge att ge bort en spa-weekend för två?

För mamman som söker adrenalin:
Drömmen om att flyga fritt går i uppfyllelse om du ger bort en flygtur i en vindtunnel utomhus. Är det tvärtom passion för fart och snabba svängar som gäller? Ge bort en åktur i världens snabbaste muskelbil

För den kulturintresserade mamman:
Kanske har din mamma alltid drömt om att bli florist för en dag, eller så ser hon bara fram emot en lugn, isolerad middag i mörker