Årets påskfirande väntar runt hörnet, och runt om i Sverige så svämmar matvarubutikerna över av chokladägg, dekorerade påskris och knallgula chenille-kycklingar. Häxor som flyger till Blåkulla, barn som klär ut sig och knackar dörr, sill, nubbe och fräcka snapsvisor är alla viktiga delar av det svenska påskfirandet, och att dessa traditioner egentligen har hedniskt ursprung är inget som bekymrar oss svenskar! I takt med att kyrkans ställning försvagats i Norden så har nordborna i stor utsträckning återupptagit hedniska ritualer, och idag är påsken snarare ett firande av vårens ankomst än av Jesus återuppståndelse. Utanför Norden bär dock påsken på många fler kristna förtecken. Men ännu mer intressant är nog de olika lokala traditionerna och tolkningarna av påskfirandet.

Heliga veckan i Spanien
Fotograf Luis Fernández García (L. Fdez.). 2004-04-08. Licens: Attribution-Share Alike 2.1 Spain

Heliga veckan i Spanien

Den som befinner sig i Spanien under påsk har sannolikt hört spanjorer prata om “Semana Santa”, vilket motsvarar stilla veckan eller dymmelveckan på Svenska. Semana Santa innefattar den sista veckan i fastemånaden – det vill säga veckan före påskdagen, och markerar starten för det spanska påskfirandet. Under en veckas tid kantas gatorna i spanska städer av vårrusiga människor och storslagna påskparader. Så vad går Semana Santa ut på då?

I Spanien är påskfirandet hårt rotat i den kristna traditionen, och runt om i Spanien så har varje individuell kyrka helgonbilder av Jesus och Jungfru Maria. Under Semana Santa så anordnas parader inom varje kyrkligt distrikt, och distriktets kyrkor leder paraden och tar sina helgonbilder på en vandring genom staden. Genom att gå ut och titta på paraden så “möter man sin församling”, och påsken är därmed en högtid som symboliseras av gemenskap i Spanien. Vissa av paraderna kan vara väldigt sobra tillställningar, medan andra präglas av en mer teatralisk anda och utöver helgonbilderna även består av så kallade “floats” där man byggt upp olika bibliska scener som ackompanjeras av levande musik. Några av de mest kända paraderna tar plats i Zamora, Valladolid, Sevilla och Granada.

I matväg är stekta och friterade godsaker som exempelvis torrijas och pestiños en självklar del av det spanska påskbordet. Precis som i Sverige så har lammsteken huvudrollen, men i Spanien så bereds även havsmat såsom musslor och fisk stor plats.

Påsk i Frankrike

Precis som i Spanien präglas Frankrikes påsktraditioner av den katolska kyrkan, och påskledigheten är därmed en mycket mer religiöst betingad företeelse än vad den är i Norden. Traditionen att låta barnen leta godis på påskafton finns dock även i Frankrike, men istället för påskharen så är det landets kyrkklockor som kommer med godsakerna. Enligt traditionen som benämns “cloches volantes” eller ”cloches de Pâques” så tystnar kyrkklockor runt om i Frankrike för att visa respekt för Jesus död. För att förklara klockornas plötsliga tystnad för barnen så säger man att klockorna flugit till Rom för att välsignas av påven. På påskdagens morgon – vilket är den dag då Jesus återuppstod enligt kristen tradition – så flyger klockorna tillbaka till Frankrike fulla med godis som de tappar i fransmännens trädgårdar. När klockorna är tillbaka i sina hållare igen så börjar de ringa, och då startar man jakten på godis som på franska kallas “chasse aux oeufs”. En annan spännande tradition som nog kan påstås vara typiskt fransk utspelar sig i staden Bessières, där tusentals människor samlas på måndagen efter påskdagen för att laga en gigantisk omelett. Omeletten består av 15000 ägg och hela 40 kockar!

Osterrad, Tyskland. Foto: Nifoto. Licens: Public domain

Påskbrasor och Osterrad i Tyskland

Långfredagen och annandag påsk är röda dagar i Tyskland, och ledigheten firas genom att tyskarna tänder påskbrasor vid solnedgången på påskafton. På vissa platser har tändandet av brasorna – som på tyska benämns “osterfeuer” – utvecklats till små karnevaler där man kan åka karusell och köpa vin, korv och andra tyska matspecialiteér i olika stånd. I vissa regioner i norra Tyskland praktiserar man även “Osterrad”, som innebär att byborna fyller upp stora trähjul med halm, tänder eld på det och rullar ner det för en kulle. Om hjulet når botten av kullen utan att gå sönder så symboliserar det att en god skörd väntar. I staden Lügde i Weserbergland så har man följt den här traditionen utan avbrott i över 1000 år!

En annan, typisk tysk påsktradition är att äta “Das Gebackene Osterlamm”, vilket fritt översatt betyder “påsklamm”. Det är dock inte en lammstek som avses, utan en traditionell kaka som är formad som ett lamm. Kakan finns i många olika utföranden och kan bakas på en enkel jäsdeg såväl som fyllas med en söt, krämig vaniljfyllning. Påsklamms-kaka brukar finnas i alla tyska matbutiker inför påsk.

Italiens Via Crucis

I Italien så leds det officiella påskfirandet av Påven Franciskus, som går i täten för långfredagens traditionella påskprocession Via Crucis i Rom. I Sverige så brukar SVT direktsända processionen, som går med levande ljus mellan Colosseum och Palatinen. Processionen stannar traditionsenligt längs med 14 ställen på vägen där man minns Jesus sista timmar.

Längre norrut så firas påskdagen i Florens genom Scoppio del Carro, en hundraårig tradition som innebär att en stor vagn fylls med fyrverkerier och dras fram genom staden av oxar. I vagnens kölvatten brukar hundratals människor utklädda i 1400-talskläder brukar följa efter i vagnens kölvatten, och tillsammans bildar vagnen med dess följare en parad som brukar dra till sig en gedigen publik! När vagnen har nått Florens centrum så tänder man på alla fyrverkerierna, och tittar sen tillsammans på dem när de lyser upp himlen.

Precis som i grannländerna så är lamm en viktig del av det italienska påskbordet. Om italienarna själva får välja så är det dock den traditionella kakan Colombia di Pasqua (En sorts panettone-kaka) som går segrande ur tävlingen om populära påskrätter.

“Får det lov att vara en hink vatten?” – Slaviska påsktraditioner

Genom centrala och östra Europa, som i Polen, Ukraina, Ungern, Tjeckien och Slovakien finns en antik tradition som består i att folk försöker kasta hinkar med vatten över varandra på annandag påsk. Traditionen är känd som Smigus-dyngus (Wet Monday) i Polen, “Vattnarmåndag” i Ukrania, “vattnandet” i Tjeckien och Slovakien, och “stänkande” i Ungern. Ritualen har sitt ursprung i tankar om kvinnlig fertilitet, och vattnet är tänkt att ha en renande effekt som ska bidra till kvinnornas goda hälsa den kommande våren.

Ursprungligen så var det meningen att män skulle kasta vatten på kvinnor, men i de flesta länder som följer traditionen så har den numera utvecklats till ett nationellt vattenkrig istället. Efter vattenkriget så brukar befolkningen samlas kring mat och dryck, och även här är det lamm som spelar huvudrollen på påskbordet. En annan östeuropeisk tradition som kanske ter sig något märklig för oss svenskar är det rituella “påskpiskandet” av kvinnor. Med hjälp av en specialgjord “piska” av videgrenar och dekorerad med färgglada band, “piskar” män kvinnor i familjen i syfte att hjälpa dem behålla sin hälsa, fertilitet och ungdom för året som kommer.

Äggrullning och Mardi Gras på andra sidan atlanten

I USA finns en traditionell påsklek som amerikanska barn i princip måste delta i, och det är “The Easter Egg Roll”, som fritt översatt betyder “rullning av påskägg”. Traditionen introducerades för amerikanerna av USAs fjärde presidents fru Dolly Madison, som organiserade en äggrullning i Washington, DC. Hon hade hört att egyptiska barn brukade rulla ner ägg för pyramiderna, så hon bjöd in barn att rulla ner ägg för Capitol Hill. Idag har händelsen växt, och annandag påsk är det enda datumet som turister får beträda vita husets gräsmatta för att rulla ägg! Vuxna tillåts endast i sällskap av barn.

Precis som i Sverige så är äggmålande och att leta påskägg en en stor del av firandet för amerikanska familjer. Beroende på vilken delstat man befinner sig i så är det standard för amerikaner att gå till kyrkan på morgonen på annandag påsk, vilket följs av en utomhuslunch eller BBQ. På eftermiddagen förbereds en äggjakt för barnen.

I staden New Orleans så går ett av USAs mest kända påsk-fenomen av stapeln – Nämligen den världskända karnivalen Mardi Gras. Precis som för de flesta svenska påsktraditioner så är Mardi Gras är en tradition som blandar kristna och hedniska förtecken, och den har firats under tusentals år för att välkomna våren.

Mardi Gras i sin nuvarande utformning grundades år 1827, när en grupp studenter iklädde sig färgglada kostymer och dansade genom New Orleans gator. Idag har Mardi Gras i New Orleans växt till en av världens största karnevaler som sträcker sig över nästan tre månader! Festligheterna börjar på årets tolfte dag med aktiviteter som ringkastning, parader och tårtätande, och ökar sen i intensitet. Under påskhelgen når firandet sin kulmen och New Orleans gator fylls med musik, konst och utklädda människor.

Huvudbild högst upp: Fotograf ПФ Сметанино, licens: Attribution-Share Alike 4.0 International