Här har vi samlat våra bästa tips på aktiviteter med det lilla extra som gör att du ändå har några ljusglimtar att se fram emot medan du väntar på att livet ska återgå till det normala. Självklart är den gemensamma nämnaren att det här faktiskt är upplevelser som du kan göra själv hemma!

Danskurs

Jorå! Det finns faktiskt danskurser online som du kan signa upp dig på. Kör tillsammans med någon du bor med eller varför inte med kompisar på distans. Låt er erfarenhet och grundkunskap avgöra hur lång tid ni behöver för att lära er dansen. Efter exempelvis tre månader kan ni sedan anordna en digital uppvisning där alla får visa upp den dans ni lärt er. För en extra krydda, och Let’s Dance-känsla, kan ni även bjuda in en jury som får betygsätta era danssteg. 

Middag i mörker

Vill du överraska någon du bor med är middag i mörker en rolig upplevelse – både för den som lagar och den som smakar. Sätt en ögonbindel på den som ska smaka och låt hen gissa vad det är för rätter och vilka smaker och kryddor som göms i anrättningen. Prova smaklökarna med både mat och dryck. Garanterat upplagt för skratt – men se till att erbjuda en hjälpande hand, och undvik att använda ditt allra finaste porslin… För att upplevelsen ska bli njutbar behöver givetvis inte kocken ha ögonbindel under själva matlagningen. 

Provningar för alla smaker

Att anordna en egen provning är hur lätt och trevligt som helst. Gå samman ett gäng och bestäm i förväg vad ni ska prova av och se till att köpa hem det som behövs. Är någon i provningsgänget i riskgrupp så kanske det finns någon vänlig själ av er andra som kan ställa upp och leverera varorna hem till hen. Prova i tur och ordning varje sort och skriv ner på en lapp de egenskaper du tycker att ölet, vinet, kaffet eller chokladen har. Diskutera efter varje sort ni provar och se vilka olika infallsvinklar ni har. Betygsätt också respektive sort från 1 till 10 (glöm inte att bestämma om 1 eller 10 är bästa betyg). När alla sorter är provade kan ni lägga ihop poängen och utse en vinnare. 

Escape room

Du kanske har varit på möhippa, svensexa eller jobbfest där ni blivit inlåsta i ett escape room och behövt samarbeta för att ta er ut? Nu kan du göra detsamma – fast på hemmaplan. Det finns olika typer av escape-spel; både klassiska ”brädspel” och de mer digitala varianterna där spelet utförs i en app. Med det senare alternativet behöver ni nödvändigtvis inte ses IRL för att lösa mysteriet vilket öppnar upp för att ses digitalt med vänner du inte träffat på länge. Så på med detektivkepsen, fram med förstoringsglaset och slå era kloka huvuden ihop för att knäcka gåtan!

Matlagning

Ta tillfället i akt och bli en fena i köket! Sällan har vi spenderat mer tid ätande hemma, och så lite dinerande på restaurang. Nåja, såvida du inte levt på CSN-bidrag nyligen – då är kanske nudelpaketen närmare till hands än en trerätters middag på finkrog. Men nu när vi ändå lever ett liv hemmavid kan du passa på att lära dig lite mer om matlagning.

Ta hjälp av en kändiskock som guidar dig till sina bästa tips och tricks i köket – kanske en matlagningskurs med Zeina Mourtada? Tommy Myllymäki och Paul Svensson är också några av de kockar som håller matlagningskurser online. 

Har du bekanta som också skulle vilja få lite ny inspiration när det gäller matlagning i hemmets lugna vrå? Då kanske ni kan laga mat tillsammans? Var och en kan ansvara för antingen förrätt, varmrätt eller dessert – eller varför inte ansvara för en hel trerätters och ordna matlagning tillsammans en gång i veckan eller månaden? Den som är ansvarig skickar ut en inköpslista och eventuella förberedelser till övriga deltagare. När det väl är dags går ansvarig igenom steg för steg hur det går till att laga maträtterna. Avnjut middagen tillsammans framför kameran – förhoppningsvis blir det succé på alla fronter!

Träningsutmaning

Utmana dig själv, en kollega eller en bekant på någon typ av träning. Det finns en uppsjö av träningsprogram online där man ska köra ett pass om dagen under en period. Yoga, konditions- eller styrkepass är några. Varför inte testa en träningsform du inte brukar träna och prova på det under en månad? Kanske får du upp ögonen för något som du aldrig trodde att du skulle gilla.

Antar du utmaningen tillsammans med andra så kan ni turas om att välja träningsform och sen utvärdera vad ni tyckte var bra och mindre bra efter varje period. Genom att träna tillsammans med andra hjälps ni åt att sporra varandra och öka motivationen. 

Måla & skulptera

Här kan bara fantasin sätta gränser! Lev ut din kreativitet genom måleri eller skulptering. Även detta passar utmärkt att göra på hemmaplan och tillsammans med andra digitalt. Ni kan antingen bestämma er för att måla av varandra eller valfritt föremål som ni kommit överens om. Färger, duk och penslar hittas i närmsta hobbybutik. När ni målat färdigt kan ni visa era alster för varandra. Lera finns som både självtorkande och sådan du torkar i ugn om du hellre vill köra en skulpteringskväll med dina vänner. Varför inte skulptera något till varandra? Detta är också en upplevelse som kan väcka något inom dig som du inte trodde fanns. Kreativt skapande är både kul och avslappnande, och kom ihåg att det inte är slutresultatet som är det viktigaste utan vägen dit.  

Hemmaspa

Detta passar extra bra den tid på året då det är som mörkast och ruggigast ute. Städa rent badrummet, sätt på lite stämningsfull musik, släck lampan och tänd några doftljus. För att lyxa till det lite extra kan du skära upp lite frukt eller hälla upp något gott att dricka medan du ligger i badet. Unna håret en inpackning, ge ansiktet en rejäl omgång och glöm för guds skull inte att släcka hudens törst med en ordentligt återfuktande kräm efteråt. Vi lovar att både din kropp och själ kommer att tacka dig efteråt.  

Bokklubb

Är du en bokmal som slukar böcker eller har du svårt att ta dig tid att läsa? Oavsett vilket så kan du starta en bokklubb för att väcka eller göda läslusten. De flesta av oss skulle nog må rätt bra av att ta en paus från Netflix en stund och istället bättra på sitt eget ordförråd, läsförståelse och fantasi. Gå samman med någon eller några du känner och turas om att välja böcker som ni ska läsa. Träffas digitalt och dela med er av era tankar kring boken. En perfekt grund för många intressanta diskussioner och samtal. En extra bonus är att du förhoppningsvis även får chansen att läsa böcker du kanske inte skulle upptäckt annars.