Vi är många som nu lämnar semesterns lata dagar bakom oss och förbereder oss för jobb och skola igen. Kanske är det efterlängtat och skönt att få komma tillbaka till vardagsrutinerna, kanske känns det lite tungt att återgå till tidiga mornar och ett späckat schema. Oavsett vilket så finns det alla möjligheter att göra hösten till en minnesvärd och härlig tid fylld av nya upplevelser!


Undvik jobbstressen 

Alejandra Campastro

Enligt psykologen Alejandra Campastro, så är det inte helt ovanligt att vi upplever en liten dipp i samband med återgången till jobb och vardag. 

“Det beror på varje enskild individ, men återgången till jobb och vardag är inte alltid helt enkel. Ibland kan vi uppleva melankoli, en liten dipp i energi, brist på motivation och stress. Det sistnämnda är dock normalt när vi återigen anpassar oss till krav som ställs på oss, men enbart om stressen är tillfällig och inte består även efter vi landat i vardagen igen.”

Kanske kan det vara en tröst för oss alla som känner en liten klump i magen inför jobbstarten, att det inte är helt ovanligt att känna så, utan snarare helt normalt! Att det dessutom oftast går över efter att vi har ställt om och landat i rutinerna igen är en bra tanke att plocka fram när det känns motigt.

Upplev mer i höst

Ett tips för att göra återgången till vardagen så lätt som möjligt är helt klart att försöka uppleva mer. Njut av det som du tycker om att göra och se till att planera in något att se fram emot i höst. Det kan vara både stort och smått. Ta dig tid att gå ut i skogen och njut av doften av höst och svamp, se till att baka den där äppelpajen och ta den där promenaden med bästa vännen. Eller planera in en härlig övernattning på hotell eller en liten miniresa över helgen. Att ha något att se fram emot i kalendern ger extra motivation i övergången till vardagen, något som även Alejandra håller med om. 

“Det underlättar jättemycket att ha något roligt som väntar. Att planera nästa resa, åka iväg på en weekend eller boka in en dejt med vänner hjälper oss att hålla oss motiverade och ger oss ett driv att fortsätta ge vårt bästa.”

Prova något nytt i din vardagsrutin 

Sommaren är verkligen en tid när många av oss släpper på våra vanor och rutiner. Helt i sin ordning, är det någon gång vi ska ta dagen som den kommer är det under semestern! Men när de tidiga mornarna åter gör entré och de oändligt ljusa sommarnätterna byts mot mörkare höstrusk mår vi bra av att åter fokusera lite på kroppen och knoppen. Enligt Alejandra är rörelse och träning något som kan hjälpa oss i övergången från semester in i vardagen. 

“Att träna och vara i rörelse ger oss en boost i form av bättre livskvalité. Det minskar stress, förbättrar sömnen samt frigör endorfiner.” 

Det är med andra ord inte alls en dum idé att se hösten som en nystart för träningen och ett tillfälle att utforska nya härliga sätt att röra på oss. För nog finns det mycket roligt att välja bland! Ett hett tips är att prova på någon ny aktivitet, och på så sätt kanske hitta en ny träningsform eller hobby att glädjas åt under hösten. 

Att utmana kroppen med rörelse och motion hjälper oss faktiskt också att hålla oss alerta. Psykolog Alejandra förklarar:

“Träning och rörelse hjälper också till att sakta ner den kognitiva degenereringen, eftersom träning ökar de kemiska substanserna i hjärnan som förebygger försämringen av neuronerna i hippocampus (det område i hjärnan som är viktigt för minnet), och hjälper med vår koncentrationsförmåga.”

Psykologens bästa tips för en smidig återgång till vardagen

Vi frågade Alejandra om hennes bästa tips när vi nu återgår till vardagen. För att undvika eller mildra den stress som kan uppstå efter semestern rekommenderade hon 5 punkter att minnas och försöka leva efter.

 1. Var snäll mot dig själv

Det kan vara svårt att ställa om till jobb, studier och vardagliga sysslor, därför är det viktigt att förstå att det är en fas och att vi inte bör straffa oss själva om vi inte kommer igång med full kraft direkt.

 1. Använd avslappningstekniker såsom meditation och mindfulness

Det hjälper att stanna upp och koppla oss samman med det som är här och nu och tillåta vår hjärna att koppla av.

 1. Glöm inte bort mat och vila

När vi är på semester så är det inte bara våra rutiner som ställs upp och ned utan även våra mat och sovvanor. Glöm inte att mat också är energi, var uppmärksam på om du ger din kropp den näring den behöver och att den får tillräckligt med vila.

 1. Ta det med ro

Ta inte ut dig det första du gör när du återupptar dina arbetsuppgifter, utan ta ett steg och en dag i taget. Och glöm inte att uppskatta guldkornen. Njut lite extra av den där kaffepausen med en kollega du saknat.

 1. Lämna jobbet på kontoret / Ta inte med dig jobbet hem

Försök att separera och koppla bort jobbet från ditt privatliv för att verkligen kunna koppla av. Det är viktigt att upprätthålla en hälsosam balans för att undvika att ta ut oss i onödan.

Våra bästa tips för en härlig höst 

Med tanke på att det kan vara en skumpig väg att ta sig igenom innan vi landat i vardagen så är hösten en tid då vi ska ta hand om oss själva lite extra. Nedan listar vi våra favoritupplevelser inför hösten, med fokus på att behålla lugnet från semestern, ta hand om oss själva och planera in saker att se fram emot för att hålla motivationen uppe! 

 • Afternoon tea för två
  En lugn och mysig upplevelse att dela med någon du tycker om, kanske med vännen som du inte hunnit träffa under sommaren? För finns det något mysigare än att sitta tillsammans inne i värmen medan höstmörkret faller utanför, smutta på en god kopp te och njuta av ett fat fullt med godsaker? 
 • Stand up med middag
  När vardagen behöver lysas upp med skratt och god mat, då är denna upplevelse som allra bäst! Bjud med dig en vän och sätt er tillrätta för en riktigt rolig kväll att minnas under resten av hösten!
 • Musikalkväll med hotell
  Om du vill boka in något riktigt härligt i kalendern, något att längta efter och se fram emot, så är en liten minisemester med musikal och hotell en riktig höjdare. Låt dig svepas med i musiken och njut av att komma tillbaka till en 4-stjärnig service på kvällen. 
 • Danslektion för två
  Dansa in hösten med en härlig utmaning för hela kroppen! En fartfylld och pulserande upplevelse där en kunnig instruktör guidar er i de första latinamerikanska rytmerna. Låt svetten lacka och höstkylan svalka dig efter er första danslektion tillsammans. 
 • Grundkurs i foto
  Den perfekta lilla puffen för att lära dig kamerans alla inställningar och kickstarta ditt  fotointresse. Med de tekniska grunderna i bagaget kan du sedan göra dig redo att ge dig ut i naturen och fånga hösten med alla dess sprakande färger på bild. 
 • Prova på klättring
  Roligt, svettigt och utmanande på samma gång – en riktig endorfinkick med andra ord! En mer passande aktivitet inför hösten är nog svår att hitta. 
 • Prova på yoga
  Har du inte ännu provat denna månghundraåriga träningsform så tycker vi att att denna höst är den perfekta tiden. För när kan det vara mer passande med en aktivitet som fokuserar lika mycket på att bygga kroppens styrka och vighet som på att landa i ett inre lugn och balans? Det låter som något vi alla kan behöva i höst.  
 • Ansiktskur
  Låt dig bli omhändertagen och ompysslad under en halvtimmes ansiktskur. Precis vad vi kan behöva för att känna oss lite piggare i vardagen innan vi har anpassat oss till de tidiga mornarna. 
 • Ryggmassage
  Få saker får oss att bli så avslappnade som en ordentlig massage. Att låta musklerna bearbetas och knådas så att spänningar löses upp och blodcirkulationen ökar. En räddning för alla trötta ryggar som försöker anpassa sig till återgången till arbetet. 

Omfamna hösten

Summa summarum så kan hösten faktiskt vara en väldigt mysig tid. En tid där vi kan uppskatta vardagens små guldkorn och samtidigt se fram emot nya upplevelser. Njuta av att tända ljus på kvällarna, kura i soffan och streama de senaste serierna som vi inte hunnit med över sommaren. Utforska nya intressen och navigera genom vardagens alla små och stora utmaningar. För nog finns det också något uppfriskande i luften när sommaren så sakta når sitt slut och hösten sveper in som en frisk nystart? Om vi minns detta så har vi lagt grunden till att njuta av en upplevelserik och minnesvärd höst!