Att flyga som en fågel över vackra landskap eller att blicka ut över hustak och träd- toppar ger en frihetskänsla som inte kan upplevas på något annat sätt. Vissa människor älskar kicken medan andra får panik av bara tanken.

Alla människor har upplevt hur kroppen kan reagera automatiskt med exempelvis sug i magen och ökad puls när vi kommer nära en hög höjd.

ATT GÖRA NÅGOT man är rädd för kan väcka många känslor till liv och det kan vara båda roligt och läskigt på samma gång. Att anta utmaningar som man inte trodde att man vågade är otroligt spännande. Men för vissa sätter det skräck i både kropp och själ. Om rädslan är stark och livet begränsas kan man behöva professionell hjälp.

Linnéa Helfrich legitimerad psykolog om höjdrädsla

“– Det är kroppens egna varningssystem som går igång och beror på en sund medfödd rädsla, som vi har för bland annat höjder. Rädslan hjälper oss helt enkelt att vara försiktiga och inte ta onödiga risker vilket hjälper oss att överleva.”

— Linnéa Helfrich

MEN HUR GÖR MAN då för att bota sin höjdrädsla? Enligt Linnéa bör du först och främst sätta ett genomförbart mål. Fundera över vad som är målet, vad vill du klara av att göra och varför är det viktig för dig? Genom att utsätta dig för rädslan i olika steg kan du utmana den på ett kontrollerat sätt. Nio av tio av de som söker hjälp för sin fobi blir hjälpta och ibland kan det räcka med ett enda behandlingstillfälle.

SÅ VARFÖR INTE utmana dig själv och testa något som du aldrig tidigare har gjort. Låter det inte mysigt att ta ett glas bubbel i en luftballong ovanför träd- topparna? Eller varför inte vandra på hustaken i Gamla stan? Att befinna sig långt ovanför de folktäta gatorna och känna pirret i magen ger en obeskrivlig känsla, samtidigt som du får lyssna på stadens spännande historia.

BOTA RÄDSLAN I ENKLA STEG:

  1. Ha ett tydligt mål om vad du vill uppnå och varför det är viktigt för dig. Utsätt dig för din rädsla i lagom stora steg.
  2. Stegen bör inte vara större än att du klarar av att vara kvar i situationen och uppleva den fullt ut.
  3. Om det känns för svårt att utmana din rädsla på egen hand och om den begränsar din vardag så tveka inte att be om hjälp. Det finns hjälp att få!

Foto: Privat