Först av allt vill vi varna för att hotellen i den här artikeln kan skapa ett sug som kan kännas svårt att motstå. Vanliga reaktioner kan vara att börja packa sina resväskor, googla resalternativ och ta ledigt från jobbet. Men det är helt naturligt och inget att oroa sig för. 

En av de mest effektiva lösningarna på dessa ”problem” är att kort och gott lägga till dem i sin egen bucket-list. För vi kan lova att de här anläggningarna är värda att upplevas live. Även om det kan bränna lite i plånboken. 

Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Okej, här snackar vi tropiskt paradis i total avskildhet. Försök sätta dig in i hur det skulle kännas att vakna upp på en flytande trevåningsstuga ett par hundra meter från Pemba Islands kritvita sandstrand. Tänk dig att kliva upp på takterrassen och blicka ut över det turkosfärgade havet och känna den ljumma morgonbrisen smeka din hud. Att fördriva dagarna snorklande längs korallrevet eller slappande på loungevåningen, innan det återigen är dags att bege sig mot sovrummet, fyra meter under vattenytan. Vi kan lova att uttrycket ”att sova med fiskarna” får en avsevärt mycket behagligare och härligare betydelse efter detta.    

Hang Nga Villa (Crazy House), Dalat, Vietnam

Det här hotellet är, precis som namnet antyder, rätt utflippat. Kreativiteten och uppfinningsrikedomen har flödat hos byggnadsarkitekten, som med hjälp av olika material och föremål skapat ett galet hotell som utgörs av tio specialdesignade och minst sagt unika rum. Här i den vietnamesiska djungeln möts du bland annat av kråkslott, gångbroar, gigantiska svampar, skruvade trappor och onda kängurus med lysande ögon. 

Burj Al Arab, Dubai

Som så mycket annat i Dubai så andas Burj Al Arab lyx in i minsta detalj. Förutom hotellets utformning, en ikoniskt segelformad byggnad som blivit en symbol för hela staden, så är det känt för att vara världens första sjustjärniga hotell. Även om det är svårt att göra rättvisa internationella jämförelser vad gäller stjärnor, så är det lätt att konstatera att detta är ett av de lyxigaste hotellen i världen. Butlerservice, chaufförer i Rolls-Royce, helikopterplatta, tio unika restauranger, terrasspooler och egen strand är ett litet axplock av allt som väntar i det 321 meter höga hotellet på den lilla konstgjorda ön. 

Kakslauttanen, Finland 

Jo, det är faktiskt sant. Ett av världens coolaste hotell återfinns faktiskt i finska Lappland. I alla fall om man ska tro globetrotters och hotellkonnässörer världen över. Hit upp reser man i första hand för att bli ett med den arktiska naturen – i lyxiga igloos av glas. Även om temperaturen utanför glastaket letar sig ned mot 40 minusgrader kan du här ligga på dubbelsängen och njuta av det sprakande norrskenet i behaglig rumstemperatur. Vistelsen kan med fördel kryddas med klassisk finsk bastu (så klart!) eller turer med hundsläde eller snöskoter. 

Conrad Hilton, Rangali, Maldiverna

Du har med största säkerhet redan sett bilder från den här platsen, och fantiserat dig hit. Hotellet, som av flera olika källor utsetts till ett av världens bästa, är ett paradis för alla oss som uppskattar kristallklart vatten, sol och tropisk värme. På hotellkedjan Hiltons maldiviska lyxresort bor du i någon av strandvillorna eller sviterna på två privata öar. Du fördriver oförglömliga dagar med att snorkla bland valhajar, havssköldpaddor och mantor, och bara njuta av den magiska atmosfären. När hungern kommer smygande kanske världens första undervattensrestaurang Ithaa, fem meter under ytan, känns som ett trivsamt alternativ att avsluta kvällen. 

Tree Hotel, Harads, Sverige

Visst är det dags för lite svensk fägring på listan? I Harads, en bit utanför Boden, ligger ett hotell med få motsvarigheter i världen. Här, mitt i de djupaste norrbottniska tallskogarna, bor du i hotellrum designade i olika spektakulära, vackra och fantastiska former uppe i träden. Välj mellan kreativa skapelser som Mirrorcube, Bird’s Nest, Dragonfly och The UFO, och njut av lugnet och de garanterat stressfria omgivningarna. Justin Bieber, Kate Moss och Elijah Wood(!) är några av de celebriteter som letat sig upp till de norra delarna av landet för att vila ut bland trädtopparna. 

Hanging Gardens, Ubud, Bali

Om du inte skulle vilja glida ned i en spektakulär infinity-pool på en privat terrass med en häpnadsväckande utsikt över regnskogen så ska du undvika att bege dig till Hanging Gardens på Bali. Om du däremot kan tänka dig avslappnande lyx mitt i den prunkande växtligheten så är detta ett självklart måste. En romantisk och harmonisk pärla så långt från hysteriska charterhotell och stimmiga storstäder man kan komma. 

Elqui Domos Hotel, Chile

Om du fascineras av rymden och stjärnskådning så finns det en plats i världen som är lite bättre än alla andra. Mitt i den chilenska Atacamaöknen i den charmiga staden Pisco Elqui på 1 280 meter över havet är förutsättningarna minst sagt optimala tack vare minimala mängder luftföroreningar. Att det dessutom inte har regnat många droppar de senaste hundra åren gör inte saken sämre. När du inte spanar upp mot den magnifika stjärnhimlen på egen hand eller från observatoriet avnjuter du natten i någon av de specialdesignade iglootälten. 

The Breakers, Palm Beach, USA

Det klassiska renässanshotellet The Breakers öppnade för de första gästerna redan 1896, och har sedan dess varit en av de populäraste boendeanläggningarna i Florida. Här har kändiselit och andra semesterfirare unnat sig lyxiga behandlingar i spaavdelningen, tagit en runda på den egna golfbanan, stillat hungern på någon av alla restauranger eller bara njutit av den magiska Atlantutsikten från något av de 538 rummen. Det är också havet som gett hotellet dess nuvarande namn, då gästerna efterfrågade rummen som låg ”over by the breakers”.

Grand Hotel Kronenhof, Pontresina, Schweiz

I S:t Moritz, djupt inbäddad i de vackra schweiziska Alperna, hittar du denna magiska, femstjärniga hotellkoloss som för Wes Andersson-fantasten för tankarna till ett visst Grand Budapest. Arkitekturen i denna K-märkta barockbyggnad är lika fascinerande som naturen och fonden av de snöbeklädda bergen. Här har den europeiska överklassen, aristokrater och livsnjutare umgåtts sedan 1848, och än idag är hotellet bland de bästa boendeanläggningarna i Alperna. Lägg därtill flera högklassiga restauranger och en extraordinär spaavdelning och du får ett hotell du inte kommer att vilja lämna i första taget.