Det är kallt i IceBar, vilket naturligtvis inte kommer som en överraskning. Namnet skvallrar knappast om sommarvärme och jag känner till att temperaturen ligger på stadiga fem minusgrader där inne. Men att kliva in i baren blir ändå en oväntad upplevelse. Speciellt om det som i mitt fall är en ovanligt varm höstdag utanför.

Du behöver naturligtvis inte vara orolig för att frysa alltför mycket. Du får nämligen låna såväl en fodrad poncho som ett par värmande handskar innan det är dags att gå in i lokalen. Baren ligger i anslutning till Hotel C Stockholm, nära bland annat T-Centralen och Arlanda Express. Det vill säga centralt och bra för både turister och nyfiken lokalbefolkning. 

När jag åker dit för att träffa Bhakti Aryal är det en glad och energisk person som möter mig. Bhakti har jobbat På IceBar Stockholm sedan 2007 och när han för några år sedan funderade på att gå vidare, blev han istället ansvarig för stället. Men det var inte främst därför han stannade kvar. Nej, det är jobbet som är såpass kul och föränderligt. Att möta människor, prata med dem och få feedback, är de viktigaste och bästa delarna av jobbet för Bhakti.

– Gästerna frågar ofta ironiskt om de kan få is i drinkarna. Men vi brukar säga att det är “in the rocks” istället för “on the rocks” som gäller, skrattar han.

Vacker, värmande och färgglad IceBar

På menyn finns 14 färgglada drinkar att välja mellan. Den mest populära av dessa heter Inman och är en varmt röd variant som innehåller vaniljvodka, hallon, citronläsk och lime. Att dricka den är definitivt en annorlunda upplevelse. Dels för att den är speciellt utformad för isglasen. Samma drink i ett vanligt glas i en ordinär bar skulle med största sannolikhet inte alls smaka likadant, eller ens lika bra. Men det är också för att drinkglaset hinner smälta lite medan du dricker. Effekten av din kroppsvärme och dina varma andetag gör sig omedelbart till känna. Att känna glaset ändra form efter dina läppar är en häftig upplevelse och inget jag kan påminna mig ha varit med om tidigare.

När du beställer en ny drink kan du antingen välja att få den i ett nytt glas, eller återanvända det förra. Om du återanvänder blir det förstås lite billigare, men framför allt får du (förutom det välbefinnande ett klimatsmart val kanske ger dig) känna hur glaset fortsätter förändras. Det är få andra material som ger dig den unika upplevelsen.

Från Jukkasjärvi till Stockholm city

IceBar Stockholm, en del av franschisekonceptet IceBar by IceHotel, grundades 2002 och är den första permanenta isbaren i världen. Egentligen började det redan 1989, när Yngve Bergqvist öppnade den konsthall som snart kom att bli ishotellet i Jukkasjärvi. Det dröjde inte länge innan han började leta samarbetspartner och det ena ledde oundvikligen till det andra. Barkonceptet har sedan dess flyttat ut i världen, både som permanenta placeringar och popupbarer. 

När vi går in i baren måste vi först igenom en sluss, där en dörr stängs innan den andra öppnas. Det är viktigt att kylan hålls nere ordentligt för att baren verkligen ska hålla och inte börja smälta. Det första som syns när andra dörren öppnas är bardisken, som stor och ståtlig står mitt inne i rummet. Rund, uppbyggd av stora iskuber. Där står bartendern och hälsar gästerna välkomna. Efter ytterligare ett par steg reagerar jag direkt på att det inte är det minsta halt under fötterna. Vilket egentligen är ganska självklart, IceBar är gjord för att människor ska kunna vandra runt i lokalen, men med så mycket is runtomkring oss känns det nästan konstigt att golvet inte är täckt av det.

En ombytlig bar

Runt om i lokalen, på alla sidor om själva baren, finns såväl konstverk som sittplatser. Sittplatserna kom till efter önskemål från besökare. Att som ett sällskap kunna sitta tillsammans och prata var efterfrågat. 

– Vi har testat många olika sätt där inne, för man vill ju ha en viss typ av flöde i baren. Det ska inte vara så att man kommer in och tittar och sen så är det klart. Då blir det väldigt tråkigt. Det måste finnas ett flöde.

En sak som gör det enkelt för IceBar Stockholm att anpassa sig efter gästerna, vare sig det handlar om önskemål eller vad som fungerar mer eller mindre bra vid besöken, är att hela baren byts ut varje år. Allt från bardisk till konstverk ersätts med bardisk och konstverk av ny, fräsch, is från Torne älv.

Vikten av ett bra tema

Processen med det nya inleds alltid på samma sätt.

– I september eller oktober börjar man fundera på nästa års tema, vilket är viktigt för oss. Det ska finnas en poäng med att besöka IceBar. Är det bara för att det är kallt och för dricka från isglas, eller finns det någonting annat?

När Bhakti och hans medarbetare kommit fram till ett tema, diskuterar de fram detaljerna tillsammans med IceHotel. Vad man vill ha för konstverk, hur baren ska se ut, var allting ska stå och vad man behöver tänka på. Sedan färdigställs temat någon gång i början av året. Då kan allt börja designas och göras redo för tillverkning

Förra året handlade det om utvandring, ett tema som kom från Bhakti själv. 

– För jag utvandrade också, från Nepal till Sverige. Och Sverige har en historia av utvandring till USA i mitten av 1800-talet. Jag tänkte att det kunde vara lite intressant, nu när världen blir allt mindre. Man vet aldrig på förhand hur responsen blir, men det här temat var väldigt populärt. Många amerikaner tyckte om det.

Nuvarande tema är svenska uppfinningar. Det gav IceBar chansen att på ett vackert sätt visa upp saker vars lokala ursprung är okänt för många. Den stora dragkedjan som täcker ena hörnet är möjligtvis årets mest imponerande konstverk. Det är nästan svårt att tro att allt är is och inte glas, med tanke på hur naturligt klar och genomskinlig den är. Vilket förstås beror på att den plockas direkt från kristallklara Torne älv. Hur som helst är det häpnadsväckande vackert. 

40 ton av iskallt byggmaterial

De cirka 40 ton is som utgör resten av baren och konstverken formas däremot på plats i Stockholm. Undantaget är vissa detaljer, närmare bestämt den etsade texten som finns runtom i lokalen. Då behövs 3D-printern i Jukkasjärvi. Men bortsett från det så körs isen i stora block till Stockholm, för att här skulpteras och byggas ihop till vad vi ser i baren. Oftast är samma personer inblandade i hela byggprocessen.

– Det är inte så att en designar och en annan bygger, utan de som designar baren kommer också ner och bygger upp den. 

De populära isglasen tillverkas i Jukkasjärvi, i hotellets isproduktion. Det börjar med stora isblock som först skärs ner till de mindre storlekar, tillräckliga för att passa i en vanlig hand, för att sedan gå igenom en maskin som borrar upp innandömet. Då är glasen färdiga.

Det kan låta som ett arbete med stor påverkan på miljön men klimatet är en viktig faktor i arbetet kring IceBar. Den ungefär 40 ton tunga baren byts ut varje år med is som körs från Jukkasjärvi, och transporten med vändande transport. Det vill säga att om en lastbil har kommit lastad med mat och ändå ska tillbaka till Stockholm, då används den för att transportera ner isen. Just för att minimera påverkan på naturen. Det är trots det inget som behöver ske med större frekvens, eftersom baren och konstverken bara byts ut en gång om året. Nya isglas beställs vid behov. Vilket tack vare miljötänket inte är speciellt ofta.
– De körs ner hit på pallar, och sen har vi ett stort lager här i Stockholm, som vi plockar ifrån. Glasen beställer vi bara en eller två gånger per år från isproduktionen i Jukkasjärvi. 

Tillbaka till naturen

När det är dags för den nyttjade isen att kasseras, då ställs den helt enkelt ut och får smälta ner till vatten igen. Det fanns en tid då den kördes iväg någon annanstans men även det blev en onödig påverkan på miljön, eftersom det i slutändan är vanligt vatten som kan hällas ut var som helst. Isen är helt naturlig, här finns inga kemikalier som riskerar ställa till det. Eller som Bhakti Aryal summerar det:

– Man tar från naturen och ger tillbaka.

Jag frågar Bhakti vad han trivs bäst med, vad det är som fått honom att stanna kvar i alla dessa år. Svaret kommer utan minsta tvekan – det är gästerna.

– Varje gäst som kommer har så mycket förväntningar och leenden. Man ser aldrig sura gäster här. Varje steg, från betalning till när de får sin ponchos och handskar, till de kommer in i IceBar, följer glädjen med. Den här glädjen smittar också av sig på oss som jobbar här. Det är helt otroligt.