Studentdagen måste vara en av de dagar i livet som vi ser tillbaka på med ett leende och känslan av att det var då allt började. Målet och startskottet, på samma gång. Oavsett om skolan har varit en plats fylld av glädje eller en plats med måsten så är det först NU som resten av livet startar. Passa på att sätta dina drömmar och dina planer på pränt och se till att ha en bucket list att gå tillbaka till för att hämta inspiration och glädje för en lång tid framöver.

Glöm inte att en bucket list också ger dig möjlighet att önska dig precis de presenter du verkligen vill ha, upplevelser som skapar minnen för livet och kanske hjälper dig att bocka av något på din bucket list. Så när listan är klar, tipsa dina nära och kära om dina planer för framtiden och bjud på en riktig presentguide för att guida dem rätt! Och behöver du själv tips på studentpresenter så är en upplevelse verkligen en perfekt studentpresent. Kanske kan du inspirera någon annan att också börja på sin bucket list?

Här är våra 10 bästa tips för en bucket list! 

1. Bestig ett berg

Vi är nog många som har en liten bergsbestigare inom oss. En liten krabat som gömmer sig längst in i vårt innersta och drömmer om att få besegra berget och stå på toppen med vinden piskande i ansiktet och titta ut över molnen. Känslan av att befinna sig på toppen måste vara något alldeles särskilt. Så varför inte slänga upp självaste Mount Everest på din lista? För en bucket list är ingen dröm för stor! Men med det sagt, även Kebnekaise är ett berg väl värt att bestiga. 

Kanske är det klokt att påbörja din bergsbestigarkarriär på lite lägre höjd, då kan vi tipsa om att vandra Höga kustenleden, eller varför inte prova på Klippklättring?

2. Utbilda dig till pilot

Bär du på barndomsdrömmen att bli pilot?  Att ha himlen som arbetsplats och att få vara personen bakom spakarna i planet? I så fall måste detta vara den perfekta punkten att skriva ned till din bucket list. Men även du som vill kunna flyga ett mindre plan för ditt eget nöjes skull och känna den hisnande känslan i att flyga, ta tag i den drömmen!

Vill du testa på hur det skulle kunna vara så rekommenderar vi vår Spaka flyget själv. Ja, faktiskt även till dig som inte har ägnat pilotdrömmen en tanke tidigare – att känna kontrollen över flygplanet kan få även den som inte drömt om att bli pilot att bli hooked på att flyga! 

3. Dyk på Stora barriärrevet 

En resa till Australiens östkust är tveklöst något som den äventyrlige borde ta med på sin bucket list. Att dyka i det klara, turkosa vattnet på Stora Barriärrevet är en helt unik upplevelse. Bland färgglada fiskar, sköldpaddor och vackra koraller, svävar du fram och skapar minnen för livet. Redan 1981 togs Stora Barriärrevet upp på UNESCO:s världsarvslista och det fascinerar än. Vill du ha dykcertet klart redan innan resan? Kika på vår upplevelse Dykcertifikat för att bli certifierad Open Water Diver. 

4. Hoppa fallskärm

Fallskärmshoppning är onekligen en klassisk punkt att sätta på sin bucket list, men med all rätt skulle vi säga! Faktum är att få saker ger en sådan enorm adrenalinrush som att kasta sig ut ur flygplanet och falla fritt. Dessutom efterföljt av den extra belöningen och totala lyckan av att sakta och lugnt få skärmflyga ned mot jorden igen. Kontrasterna kunde inte vara större än så. Börja med ett tandemhopp för att bocka av det från din bucket list! Kanske får du mersmak och vill satsa på att lära dig hoppa själv? Vips så har du funnit ett nytt intresse för framtiden.

5. Se norrskenet

Det ligger ett magiskt skimmer över tanken på norrsken. Att en stjärnklar natt få se detta naturfenomen över himlen kvalar in på vilken bucket list som helst! Just det faktum att det aldrig finns någon garanti att få se det bidrar till den mytomspunna känslan. Vill du vara säker på att få en unik upplevelse även om norrskenet inte skulle visa sig just de dagar du tänkt dig – boka in en norrskenstur till häst och njut av att rida genom den fjällnära urskogen, dessutom efterföljt av mysig middag vid elden (och förhoppningsvis – norrsken!).

För dig som hellre vill uppleva en vintrig upplevelse på sydligare breddgrader rekommenderar vi att testa middag på Icebar i Stockholm! All inredning, inklusive glasen du dricker ur, är gjorda av is från Torne älv i Jukkasjärvi. 

6. Jobba en sommar utomlands. 

Nog för att den svenska sommaren har sin charm, men om du som vi har smygdrömt om att få lämna Sverige för en längre tids äventyr på varmare breddgrader så är det här en solklar punkt att lägga till din bucket list. Tänk dig milslång sandstrand, ljumma bad, sol och palmer, allt väntar på dig före eller efter arbetsdagen. Att bo och jobba utomlands skulle dessutom kunna vara en av de bästa investeringar du kan göra i dig själv – du möter människor från hela världen och kommer hem med nya erfarenheter och oförglömliga minnen i bagaget. 

Om du t.ex vill känna på hur det är att jobba som bartender kan vi tipsa om vår Bartender för en kväll – får du mersmak av denna och vill investera i en komplett bartenderutbildning inför resan så är Bartenderutbildningen något för dig att kika på.

7. Jobba en säsong i alperna

På samma tema har vi en riktigt vinterhärlig punkt att lägga till din bucket list. Har du varit i alperna vet du att de är något utöver det vanliga, vyerna kan få den mest sansade att tappa andan. Om du vill kunna stanna längre i vykortslandskapet rekommenderar vi att slänga in att jobba en säsong i alperna på din bucket list! Att kunna varva arbete med nöje är ändå en beprövad succé. Känner du dig lite ringrostig eller vill du boosta din skidåkning inför resan? Kika på vår Privata skidlektion!

8. Ta körkort och kör en Ferrari

Tråkigt kan det kanske låta, men ett körkort öppnar ändå upp möjligheterna för oändligt med framtida äventyr och roadtrips land och rike runt! (Plus den krassa sanningen, det ÄR smidigt att kunna ta sig från punkt A till punkt B helt självständigt när det behövs.) Har du ett brinnande intresse för bilar? Gillar du när det går undan? Låt drömmen om att köra en riktig muskelbil bli moroten för dig att boka in uppkörningen. Har du körkortet redan kirrat? Då kan du gå direkt till det roliga, boka in din tur i en riktig supersportbil och känn på G-krafterna in action! 

9. Lär dig ett nytt språk 

Skolan må ligga bakom dig, men det är nu det roliga börjar! Nu när du kan välja fritt bland all världens olika kurser, utan måsten eller krav. Att lära sig ett helt nytt språk är faktiskt mycket mer spännande än det låter, och det bästa av allt är att uppleva ett land med språket till hands! Det finns inget bättre sätt att få ta del av alla lokala små gömda pärlor än att slå sig i slang med lokalbefolkningen på deras eget språk, det är en given succé.

…Och för dig som inte alls känner för att läsa någon språkkurs på länge, börja med ett annat språk – prova på att vara florist för en dag och lär dig allt om blomsterspråket!  

10. Ta tid för dig själv 

Ja, vårt sista tips är faktiskt inte svårare än så. När champangeyran har lagt sig, studentskivorna ligger i backspegeln och finkläderna åter hänger i garderoben. Planera då in en lugn start på resten av det vuxna livet och njut av tid för dig själv. Ligg i hängmattan lite längre än brukligt, ät mer än en glass i taget, njut av solen, läs en hel bok eller sitt på ett café och bara iaktta människorna på gatan utanför fönstret. För det har du förtjänat.

För du har tagit studenten – för fan vad du är bra!