Massage som behandlingsform har utövats i flera tusen år: långt innan dagens läkemedelsindustri, vetekuddar och spikmattor gav sig in i matchen. Åsikterna är delade om varifrån massagekonsten härstammar. Den finns nedtecknad i skrift i både Kina, Indien och Egypten för ungefär 5000 år sedan.

Massageliknande tekniker omnämns i Nei Ching, världens äldsta kända medicinska verk, som skrevs cirka 2600 f Kr. Olika metoder har genom historien arbetats fram i olika delar av världen, med samma mål att bota fysiska krämpor och sjukdomstillstånd. Med fokus på fysisk behandling, samt på sina ställen tillsammans med läkande örter och oljor för att uppnå bästa effekt. 

Massage – ”Läkekonstens fader”

I antika Grekland och Rom var massage en av de viktigaste behandlingsmetoderna för att både läka och förebygga krämpor och skador. Hippokrates (460 – 370 f Kr) brukar kallas ”läkekonstens fader” och är en av de mest betydande personerna i den medicinska historien. Han lyfte bland annat upp ”naturens läkande kraft”, som inkluderade massage och olika rörelseövningar.

Flera skrifter beskriver bruket av gnidningar och knådningar, och dess effekter på såväl akuta som kroniska svaghets- och sjukdomstillstånd. Både i Grekland och Rom var gymnastik och ångbad en del av vardagen, med massagen som regelbundet inslag i helhetsbilden för en god hälsa. Massörerna som knådade patienternas ömmande leder var oftast medicinskt skolade, för att se till den mänskliga helhetsbilden.

Botade kejsarens huvudvärk

I Kina infördes under 100-talet e Kr en massageteknik som fick namnet massoterapi. Denna behandling nämns i Nei Ching och gick ut på att med knådning, gnidning och lättare slag med en mindre träklubba aktivera cirkulationen i muskler och leder. Hua T’o som arbetade fram den nya metoden av behandlingen sägs ha botat kejsarens huvudvärk och hjärtbesvär med massoterapi, vilket naturligtvis gav metoden ett oerhört gott rykte.

I Kina har även akupressurmassage en längre historia, som är tätt sammanlänkad med akupunktur. Vid akupressur använd händerna istället för akupunkturnålar för att massera kroppens olika akupressurpunkter och därigenom behandla olika sjukdomar och symptom.

Massage i Sverige

Sett till resten av världen tog vi i Sverige till oss massagen ganska sent. Dagens moderna massageterapi fick fart i början av 1800-talet tack vare läkaren Per-Henrik Ling. 1813 grundade han GCI – som idag heter GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) – där han fick tillstånd att införa massage som komplettering till olika gymnastiska rörelser. Detta gjorde att synen på massage fick en status som professionell behandlingsmetod även i Sverige. Därifrån kommer det mesta av den massage och behandling som används inom hälsa och vård.

Dagens massagemetoder

Gemensamt för alla massageformer är att behandla skador och förebygga krämpor, vilket är nog så viktigt i dagens samhälle. Många arbetsplatser innebär stillasittande och monotona arbetsställningar. Både för enskilda företag och samhället i stort är en god hälsa mycket viktig. Arbetsrelaterade skador och sjukskrivningar har länge varit ett ökande problem, så det är inte bara lyx att unna sig massage. Du kan även ofta påverka både psykiska som fysiska besvär med rätt massagemetod. Låter ganska najs, eller hur?

4 typer av massage som är stora i Sverige

Idag finns en mängd varianter att välja mellan, allt beroende på vilket typ av skada eller vilka smärtproblem du har. Om du börjat få arbetsrelaterade problem och behöver rehab. Om du lider av tillfälliga eller kroniska besvär. Eller vilken slags massage du föredrar som rejäl avslappning, för att unna dig en paus från den stressiga vardagen. Det finns faktiskt något som passar alla.

  • Klassisk massage
  • Bindvävsmassage
  • Thailändsk massage
  • Taktil massage

Klassisk massage

Klassisk massage

En svensk klassiker, både som avkoppling eller behandling av ömmande muskulatur. Med en klassisk massage bearbetas muskelvävnader, främst hud och muskler, som både förebygger och behandlar skador eller arbetsrelaterad stelhet. Efter en rejäl massage får du igång blodcirkulationen i stela muskler, med avspänning och återhämtning som positiv effekt och du mår helt enkelt allmänt bättre. Som inslag på ett spa eller en resort är massagen ypperlig för såväl fysisk som psykisk återhämtning. Massörer eller massageterapeuter är yrkesgruppen som utför denna klassiska massage.

Bindvävsmassage

Inte lika behaglig och avkopplande som den klassiska är bindvävsmassagen. Den används för att lossa på fastvuxen och förtätad bindväv. Massagen är mer hårdhänt och rejäl, inget för dig som tänker avslappnad lyx och ett glas bubbel. Bindvävsmassagen kan vara smärtsam beroende på hur ofta eller sällan du behandlas.

Effekterna är dock många och goda: som ökad blodcirkulation, mer flexibel hud, utrensning av slaggprodukter som tillsammans minskar muskel- och ledvärk. Du får prova och känna efter om behandlingen passar just dig. Men regelbunden behandling på rätt nivå har många sköna effekter, både kort- och långsiktigt. 

Thailändsk massage

Thaimassage har de senaste årtiondena trendat stort i västvärlden. Metodens rötter sträcker sig tusentals år bakåt i tiden, den som idag finns i till exempel Sverige är en produkt av klassisk massage och en modernare version. Den klassiska thaimassagen är en mix av tryckpunktsmassage tillsammans med stretch-rörelser.

Till skillnad från många andra massagemetoder används ingen olja vid behandling och du ligger fullt påklädd på en bänk eller madrass på golvet. Massören använder sin kropp för att trycka med armar, händer och även fötter. Enligt traditionen ska massagen följa kroppens energilinjer och därigenom få stelhet och muskelvärk att släppa så energierna kan flöda för fullt i kroppen igen.

Taktil massage

Sveriges främsta bidrag till massagen är metoden taktil massage. Den skiljer sig från andra massagemetoder eftersom man varken knådar eller arbetar med musklerna. Behandling med taktil massage är holistisk och ska stimulera utsöndring av hormonet oxytocin. Det ger kroppen en naturlig kick och känsla av avslappning och välbefinnande, men även smärtlindring.

Behandlingen sker med beröring i ett jämnt och lugnt tryck på huden. De lätta strykningarna ska inge trygghet och närhet. Därför används den taktila massagen inom vård av stroke-patienter, palliativ vård och även under förlossningens latensfas. Eftersom metoden är relativt ny finns inga fakta ristade i sten som stödjer taktil massage som behandling. Men forskning pågår för fullt för att ordentligt fastslå de positiva effekterna. 

Det finns som sagt många fördelar med massage och det är idag mycket mer än en vardagslyx som du enbart avnjuter på en spa-weekend. Regelbunden massage kan vara nyckel till ett liv med mindre smärta än nödvändigt. 


Visste du att:

  1. Massage är så vanligt idag att Skatteverket godkänner det som friskvårdsaktivitet.
  2. Forskning visar att uppemot 90 procent av de som får regelbunden massage upplever minskad smärta.
  3. Massage minskar mängden av stresshormoner i din kropp, vilket kan lindra både ångest och depressioner.
  4. Massage ökar antalet vita blodkroppar, vilket ger bättre immunförsvar mot sjukdomar och infektioner. 
  5. Läkning efter skador kan påskyndas genom massage, eftersom syretransport till skadade muskler ökar. 

Du ser, fördelarna med massage är jättemånga. Så skäms inte för att du unnar dig en stunds behandling, även när du för tillfället kanske inte är skadad eller har akut smärta. Du sköter om din hälsa och ser till att ligga steget före genom att förebygga. Fortsätt med det!