Carina Berg är en av våra mest folkkära programledare, som sedan TV-debuten 2004 har synts i en lång rad olika produktioner. Hon har praoat hos kändiskollegor i Ett jobb för Berg, sovit över hos dem i Berg flyttar in och testat utmanande arbeten i Världens tuffaste jobb. Tillsammans med sin vapendragare Christine Meltzer har hon roadtrippat sig genom såväl USA som Europa. Sveriges egna Thelma & Louise har tagit oss på turer genom sumpiga träskmarker, folktomma vidder och livliga storstäder.

– Min hjärna tänker: Hur svårt kan det vara?

Carina Berg

MOTTOT HAR ALLTID varit att utmana sina rädslor, testa sina gränser och våga säga ja. De har bejakat den äventyrliga sidan hos sig själva, lämnat sin comfort zone och bjudit på nya sidor av sig själva. För att inte tala om alla glada skratt för oss tittare som detta inneburit.

De har fångat gigantiska malar med händerna, flugit fastspända på flygplan och deltagit i rafflande tornerspel och tomatkrig. Och vem har inte blivit lite sugen på att testa hur det känns att krossa vattenmeloner med huvudet? En av de allra svettigaste utmaningarna var kanske när Carina Berg fick testa på ett så kallat vertical sky walk nedför ett kyrktorn. En upplevelse som skulle få de flesta av oss en smula kallsvettiga och darriga i benen.

– Det är svårt att hitta något i mitt privatliv som slår läskigheterna som
jag har utsatt mig för i jobbet. Jag har simmat med hajar, spänts fast på taket på ett flygplan som gjort en loop, dinglat från en skyskrapa i små löjliga snören och extraherat gift från världens dödligaste ormar…med mera. Så det är inte så konstigt att jag nu bara vill vila!

Har du något knep att övervinna rädslan när du gjort saker du egentligen inte vågat?

– Den enda anledningen till att jag vågar allt knasigt är att jag är mer rädd att styras av rädslor än något annat. Rädsla får inte vinna i mitt liv. Sen är jag sjukt nyfiken med en kraftig släng av hybris. Varje utmaning jag står inför tänker hjärnan: Hur svårt kan det vara? Ha ha, skönt att vara lite naiv ibland.

Finns det något du aldrig skulle göra?

– Absolut, jag skulle exempelvis aldrig vara naken i tv eller medvetet vara dum mot någon. Men det känns ju egentligen ganska givet.

Foton: Gabriel Jansson / Kanal 5 & Magnus Ragnvid / Kanal 5