Julkalenderns historia

Adventskalenderns ursprung går tillbaka till 1800-talets Tyskland. De första adventskalendrarna var enkla räkneverktyg som användes för att markera dagarna fram till julafton. Tyska protestantiska familjer markerade varje dag på en kartong med 24 streck, och varje dag fram till jul öppnades ett streck för att räkna ner dagarna. Att markera dagarna fram till jul är en tradition som fortsatt med hjälp av vanliga kalendrar. 

Den första tryckta adventskalendern med små bilder eller luckor som barn kunde öppna varje dag har även den ett tyskt ursprung. Den skapades i början av 1900-talet av ett tyskt tryckeri. Idén spreds snabbt till andra delar av Europa och blev snabbt en populär tradition. 

Julkalendern i Sverige

I Sverige öppnades den första julkalendern tillsammans med ett radioprogram på 1960-talet. Den första TV-julkalendern sändes år 1960 och hette ”Titteliture.” Sedan dess har julkalendern varit en årlig händelse i svenska hem och har blivit en del av många familjers julförberedelser. 

Idag innebär begreppet julkalender mer än lucköppningen i Radio och TV och det finns så mycket annat än bara luckor med bilder eller choklad. Barnen har mycket att välja mellan med en uppsjö av olika julkalendrar.

Olika typer av adventskalendrar

Numera finns det många olika typer av julkalendrar, allt från de klassiska chokladkalendrarna till de mer moderna varianterna med leksaker och olika överraskningar bakom varje lucka. Tidigare innebar lucköppningen framförallt en förväntansfull stund för barnen, men idag finns även en enorm mängd olika kalendrar även för vuxna, med smycken, hudvård och mycket annat.

Chokladkalender

Chokladkalendrar

De numera klassiska chokladkalendrarna är alltid lika populära. Varje lucka innehåller en bit choklad som barn och vuxna kan njuta av varje dag fram till julafton. Många chokladkalendrar har också teman, som till exempel julsymboler eller figurer från kända barnprogram. Den enda nackdelen är att om alla i familjen älskar choklad kan det bli en hel del inköp av chokladkalendrar varje jul.

Bonustips: Chokladprovning

Leksakskalendrar

Leksakskalendrar innehåller små leksaker eller figurer bakom varje lucka. De är så klart särskilt populära bland barn eftersom de får en rolig och överraskande twist varje dag. Det kan vara allt från små actionfigurer och byggset till mjuka gosedjur eller spel. Och så klart kan de innehålla Lego, Legokalendrarna har nog ingen kunnat undvika att se i butikerna. En förvisso pedagogisk form av leksak, men ett helt golv fyllt av små legobitar är nog ändå varje förälders mardröm.

Skönhetskalendrar

För vuxna som är intresserade av skönhet och smink finns det adventskalendrar med olika skönhetsprodukter bakom varje lucka. Det kan vara allt från nagellack och läppstift till hudvårdsprodukter och parfymer. Dessa kalendrar används så klart av hudvårdstillverkare för att tjäna pengar på reklam med småprov, som de annars delar ut gratis under restan av året. Men vuxna har lätt att intala sig själva att det är ett sätt att unna sig själv eller någon annan lite lyx varje dag fram till jul. 

Te- och kaffekalendrar

För den som älskar varma drycker finns kalendrar med olika te- eller kaffesorter bakom varje lucka. Tänk att få unna sig en smakfull överraskning varje dag? Det här är ett perfekt sätt att utforska nya smaker och dofter under julmånaden. Förmodligen kommer du även att hitta smaker som hör årstiden till.

Vin- och ölkalendrar

För de vuxna finns det adventskalendrar med små flaskor vin eller öl bakom varje lucka. Om du tycker att det är festligt att prova olika drycker och vill skapa en stämning av vuxen njutning under julen kan en sådan här kalender innebära riktigt barnslig glädje. 

DIY-kalendrar

DYI julkalender

En trendig variant är DIY-kalendrar, alltså “do-it-yourself”, där varje lucka kan innehålla en del av ett pysselprojekt eller en ingrediens till ett julgodisrecept. Man kan använda den som en chans för familjen att spendera tid tillsammans och skapa något vackert eller gott varje dag i december. Eller så tillverkar man en julkalender för att ge personliga presenter till de närmaste. 

I en DIY-kalender har du möjlighet att designa en kalender på helt ditt egna sätt och du kan blanda olika presenter, enklare och lite finare, även upplevelser.

Bonustips:
Upplevelser för hela familjen
Tips på billiga julklappar

Förväntan och Glädje

En av de mest charmiga aspekterna av julkalendern är så klart den förväntan som skapas. Barn och vuxna väntar ivrigt varje dag på att öppna dagens lucka och upptäcka vilken överraskning som döljer sig bakom den. Det är en daglig ritual som skapar glädje och spänning under hela december månad.

Julkalendern har blivit en symbol för gemenskap och tradition. Många familjer samlas varje kväll för att öppna dagens lucka tillsammans och dela glädjen över den kommande julen. Det är en tid för att skapa minnen och stärka banden mellan generationer.

Oavsett om det är en enkel papperskalender med bilder eller en mer påkostad variant med små presenter, är julkalendern en påminnelse om den glädje och förväntan som julen för med sig. Det är en tradition som överlever och frodas år efter år, och som fortsätter att sprida glädje och gemenskap under julen.

Julpyssel