Du vet hur det är. Du går och trånar efter den där senaste teknikprylen, cykeln eller svindyra vinterjackan. Kanske tänker du att den där saken eller biten tyg kommer att göra underverk för ditt välbefinnande. Att det kommer att vara den ultimata pricken över i:et, och det som gör att ditt liv känns fulländat. 

Men trots detta är känslan som sprider sig i din kropp när du väl står där med saken i din hand långt ifrån den du drömt om. Att den kortvariga glädjen snabbt byts mot en betydligt mer varaktig känsla av tomhet. Den där nya mobilen eller fräsiga tv:n blev ganska snabbt vardag och erbjöd inte alls något månadslångt, konstant lyckorus.   

Hur kommer det sig att vi inte blir genuint lyckliga av prylar? 

Forskning kring mänsklig lycka, av bland annat de amerikanska forskarna Leaf Van Boven och Thomas Gilovich, visar att konsumtion visst kan leda till välbefinnande, men att det främst är tre typer av konsumtion som leder till mest hållbar lycka. Shopping av kläder och prylar kan initialt leda till ett lyckopåslag, men går ganska snart till den nivå du hade innan köpet. Detta beror enligt forskarna på ett välkänt begrepp som kallas anpassningseffekten. Höjningen av lyckonivån kan hos den miljömedvetna personen även få sig en törn av moraliska aspekter, då många former av shopping knappast har en positiv påverkan på miljön.   

Trion som leder till välbefinnande

Nej, de inköp som ger en mer genuin känsla av välbefinnande är istället gåvor och välgörenhet, mat samt upplevelser. Att ge en present till någon vi tycker om är något även du som givare mår bra av. För visst är det lätt att minnas känslan när du gav något noga uttänkt till en person i din närhet eller skänkte pengar till Barncancerfonden? Det kändes ganska bra, eller hur? Att se glädjen hos en annan person eller veta att ens pengar gör så att andra får det bättre är saker som får oss att må bra helt enkelt.  

Det samma gäller för inköpen av mat. Matvaror förknippas med sociala aktiviteter, det vill säga en sak som vi människor tycker bra om. Eller ja, de allra flesta av oss i alla fall. Även om det finns de som mår bäst av en hämtpizza i ensamhet framför favoritserien på Netflix, så kan nog de flesta skriva under på att det är ganska trist att äta på egen hand. Att laga mat, bjuda in till fest eller bara sitta och snacka över en bit god mat och dryck är en lyckobringare. Om du till råga på allt lyckats nå nya nivåer bakom kastruller och grytor kan vi bara gissa tillfredsställelsen i din kropp. Om den ihållande känslan av välbehag däremot är större för dina nya sneakers än för en lyckad middagsbjudning tillsammans med dina bästa vänner så tillhör du en minoritet av befolkningen. 

Den tredje konsumtionsvägen till lycka är enligt forskarna upplevelser och resor. Återigen är det ganska lätt att förstå varför. I många fall handlar det om aktiviteter som vi kanske aldrig tidigare upplevt, platser vi aldrig sett eller saker vi aldrig gjort. Kanske delar vi den med personer vi älskar, eller åtminstone gillar att umgås med. Om du gräver lite i minnet kan du säkert nämna en handfull upplevelser och lika många resor som lämnat avtryck och kanske fortfarande ger dig en skön känsla inombords. Kan du nämna lika många prylar från samma tidpunkter som ger dig samma välbehag? 

Det lyckorus som följer med inköp av prylar är som sagt kortvariga historier som sällan eller aldrig lämnar bestående avtryck. Och varför nöja sig med ett kort euforiskt rus, när det finns vägar till ett långvarigt och bestående välbefinnande?   

Upplevelser som skapar den vi är 

Upplevelser och resor kan också bidra till att vår värld blir större, vår kunskap ökar och vi växer som personer. Det är också våra erfarenheter som i högre grad än materiella ting bidrar till att skapa den vi är. Inte enskilt kanske, men sammantaget. Så att lägga en slant på en spabehandling, fallskärmshoppning, en fotbollsmatch eller en härlig middag för två bidrar inte enbart till en stunds välbefinnande. Det lägger också pusselbitarna till den vi är och vill vara. 

Till skillnad från prylinköp så visar undersökningar att färre personer ångrar sina köp av upplevelser. För även om aktuella upplevelsen eller aktiviteten kanske inte passar som hand i handsken, och inte är något man skulle göra igen, så känner sig ändå många att de trots det inte ångrar att de testade.     

En lyckokänsla som växer

En annan fascinerande och positiv egenskap med upplevelser är att minnena av dem tenderar att bli ännu mer tillfredsställande ju längre tiden går. Våra hjärnor har en förmåga att städa bort de saker som kändes tråkiga och jobbiga, för att istället fokusera på det som gjorde oss lyckliga. Och just detta är en orsak så god som någon att fortsätta uppleva och utforska nya saker. För handen på hjärtat, visst är en av meningarna med livet att njuta och ha kul? Att kunna utvecklas, skratta, hänföras och dela fantastiska upplevelser med personer vi gillar. Det tycker i alla fall vi! 

[Källor: Huffington Post, EurekAlert, MåBra, SvD m.fl]