Att flyga i en vindtunnel innebär att du slipper kasta dig ut från ett flygplan för att uppleva den där känslan av frihet – det räcker med en äventyrlig ådra (och ett glatt humör). Sväva fritt ovanför marken, känn håret piska dig i ansiktet och viktigast av allt – tillåt endorfinerna frigöras i varje liten del av din kropp.

Vem vill inte kunna flyga? 

Att kunna flyga måste väl ändå vara människors vanligaste dröm? I realiteten motverkar dessvärre jordens dragningskraft denna längtan efter att sväva viktlös högt bland molnen. Istället har människan genom åren uppfunnit ett gäng flygande innovationer. Luftballong, segelflyg, motordrivna flygplan, fallskärm. Vi får visst inte nog av att befinna oss på höga höjder, helt enkelt. 

Flyga flygplan i alla ära, men vi kan nog alla vara överens om att det inte riktigt ger samma frihetskänsla som att flyga för egna vingar. Vilken tur då att Sveriges största vindtunnel utomhus nu öppnar, vilket gör det möjligt för dig, dina vänner och kollegor att känna pirret i magen och vinden i håret. Kanske har du redan testat på upplevelsen i någon av de inomhusanläggningar för vindtunnelflygning som finns på olika håll i Sverige och fått mersmak. Eller kanske vill du bli bland de första som testar på utomhusvarianten på svensk mark. Oavsett vilket, så är vindtunnelflygning i det fria det närmaste man kan komma att flyga på riktigt. 

Kanadensisk innovation 

Det var kanadensaren Jean St-Germain som ligger bakom denna framgångsrika innovation. 1979 skapade han den första vindtunneln, Aérodium, en 12 meter hög vertikal vindtunnel. Från första början användes vindtunnlarna främst av militären och fallskärmshoppare som ett slags träningsredskap, men allt eftersom växte sig intresset större bland allmänheten. Numera är det möjligt för nästan vem som helst att prova på ett simulerat frifall, på flera platser runt om i världen. 

Används av NASA

Både NASA och andra forskare använder sig flitigt av vindtunnlar, bland annat för att kontrollera aerodynamiken och förstå hur luft passerar olika objekt (flygplan, flygplansdelar och rymdfarkoster).  

I traditionella vindtunnlar rör sig den kraftfulla luften horisontellt, vilket skiljer sig från de som används för att simulera fallskärmshopp och så kallad bodyflight. I dessa färdas luften istället vertikalt, vilket möjliggör för människor att kasta sig in och sväva fritt. 

Vindtunnelflygning vid vinter-OS

Minns du avslutningsceremonin av vinter-OS i Turin 2006? Kanske var du en av dem som fascinerades av de dansande, snurrande akrobaterna som svävande högt ovanför marken och undrade hur det egentligen gick till? Du var förmodligen inte ensam om att undra om det var frågan om magi i någon form. De allra flesta hade fram till den dagen ännu inte skådat flygande människor. Detta flygande spektakel möjliggjordes just med hjälp av en vindtunnel. 

Världens största vindtunnel utomhus användes i Mission: Impossible

Användningen av vindtunnlar har blivit otroligt populärt inom filmindustrin och kan idag ses i många produktioner. Visste du till exempel att världens största utomhusvindtunnel har använts av självaste Tom Cruise? Faktum är att The Peryton tunnel, som den heter, ursprungligen byggdes till filmen Mission: Impossible-Fallout, där Tom Cruise syns kasta sig ut från ett flygplan i ett fallskärmshopp. Ja, visst är det svårt att undgå den där nyfikenheten som kryper sig på om hur det egentligen känns att flyga. 

Låt kickoffen bli en fly-off 

Men hur funkar det då att flyga i en vindtunnel? I en vindtunnel utomhus är det möjligt att sväva flera meter ovanför marken, med en luftflödeshastighet på över 200 km/h. Den otroligt starka luftströmmen som bildas gör det möjligt att sväva fritt på ett säkert sätt. Hur högt du vill flyga anpassas självklart efter vem det är som flyger och en instruktör finns alltid med under hela flygningen för att maximera upplevelsen. 

Så om du vill uppleva det ofantliga pirret i magen och känna dig som en actionhjälte som kastar sig ut från ett flygplan, då är det hög tid att planera in en flygtur i en vindtunnel. Det är en perfekt aktivitet för det äventyrliga kompisgänget, de galna barndomsvännerna eller för arbetsteamet som vill ta kickoffen till höjder utöver det vanliga. Vem vill inte se ekonomichefen visa sig på styva linan och flaxa runt i vinddraget liksom? 

Eller du, varför inte överraska den blivande bruden med en flygtur? Vi kan lova att möhippan kommer att bli snäppet mer minnesvärd än en utklädd rundvandring på stan. En vindtunnelflygning kräver inte någon tidigare erfarenhet och passar alla från fyra års ålder. Så pausa bungyjumpet, fallskärmshoppet och segelflygningen för en stund och se till att först till att bocka av vindtunnelflygningen. Trevligt flygtur!