Mat är en stor del av att upptäcka nya länder och kulturer. Men det finns vissa maträtter som även får den största av gourmander att rynka på näsan. Fast vem kommer ihåg en fegis. Så varför inte testa någon av dessa sju konstiga och något motbjudande maträtter nästa gång du är på resande fot?

Hákarl (ruttet hajkött på Island)

Hákarl är en traditionell maträtt på Island och är inget mindre än fermenterad haj. Vilket är en finare benämning för rutten haj. Ofta görs den på Grönlandshaj och konserveras med en speciell process där köttet hängs för att torka i fyra till fem månader.

Köttet utsöndrar en stark lukt som påminner om ammoniak och stark ost. Och smaken då? Ja, det sägs likna just mycket stark ost. Hákarl finns i isländska butiker och kan ätas året runt, men serveras ofta som en del av rätten Þorramatur som består av kött- och fiskprodukter tillsammans med rågbröd, smör och brännvin. 

Penis från åsna, oxe, får eller annat djur (Kina)

I Kina är penisen på ett djur inget ovanligt att äta. Det är till och med en delikatess som sägs vara bra för män då det gör en stark och fylld med testosteron. Penisen kan serveras på olika vis, antingen kokt, stekt eller i tunna skivor. Konsistensen beror förstås på tillagningsmetod men sägs vara ungefär som hård gelé. Sugen? Om du vill ha den goda effekten som penisen sägs ge är det bäst att börja tycka om det, man måste nämligen äta det minst en gång i veckan för önskad effekt. 

Kiviak (fåglar i sälskinn på Grönland)

Kiviak är en minst sagt annorlunda och något vulgärt. Det är en traditionell maträtt som härstammar från inuiterna och består av ca 500 fermenterade alkfåglar som stoppas i ett ruttet sälskinn. Skinnet sys ihop och göms sedan under stenar för att jäsa i sju månader. Fåglarna fermenteras inne i sälskinnet och äts sedan upp med hull och hår (fjädrar, näbbar och klor). Rätten serveras ofta i festliga sammanhang som bröllop och smaken sägs påminna om gorgonzola.

Escamoles (smörstekta myrägg i Mexiko)

Denna delikatess från Mexiko har ätits sedan Aztekernas tid. Rätten består av ägg från myror som smörstekts och äts som en taco.

Äggen är små och ovala i ljust beige och smaken beskrivs som mild och nötaktig. Det är en relativt dyr råvara på ca 600 kr/kg. Älskar du löjrom? Ja, egentligen är det precis samma sak förutom att äggen kommer från myra istället för fisk. Så varför inte testa något nytt när du vill lyxa till det?

Cuy (Friterat marsvin i Peru)

I Peru är marsvin ett av de mest populära djuren att äta. Traditionellt fylls marsvinet med kryddor och grillas helt över öppen eld.  Men det kan även friteras och äts ofta tillsammans med potatis och dipp. Smaken sägs påminna om kyckling, vilket ju inte låter särskilt oangenämt. Men djuret serveras helt vilket gör att man inte går miste om vad det är man äter, nämligen ett helt marsvin.

Haggis (inälvsmat i Skottland)

Du har säkert hört att Haggis är Skottlands nationalrätt, men har du koll på exakt vad det innehåller? Kort sammanfattat är det fårmage som fylls med hackade inälvor och serveras med rotmos och potatismos. Men ska man vara exakt är fårmagen fylld med fårhjärta, fårlungor, fårlever, talg och lammkött. Smaken påminner om pölsa och beskrivs av många som kryddig och överraskande god. 

Mykyrokka (bloddumplingssoppa i Finland) 

Myrkokka, eller slaktarsoppa, är en typisk traditionell maträtt i centrala Finland. Huvudingrediensen är dumplings gjorda på blod som kokas i en soppa med ingredienser som potatis, lök, talg, njurar, lever och hjärta. Till utseendet är det ingen soppa som får det att vattnas i munnen, men vem vet. Nästa gång du besöker vårt grannland i öst borde du helt klart ta mod till dig och prova.