Under denna hektiska tid är julpyssel ett andningshål av kreativitet och glädje. Det är en tid då vi samlas runt bordet, oavsett ålder eller passion för pyssel, för att tillsammans skapa minnen av jul- och familjegemenskap. I den här artikeln kommer vi att dyka in i en värld av glitter, färg och skaparglädje. Låt årets kreativa alster bli de mest minnesvärda hittills!

1. Julgransdekorationer:

Julgransdekorationer är hjärtat av julgranen och ger den en personlig touch. Här är några enkla och roliga idéer:

Papperssnöflingor

Klipp mönster av vitt papper och häng dem i granen. Testa att vika ihop ett papper två gånger för att klippa ut symmetriska flingor.

Godisdekorationer

Fäst pepparkakor med julhälsningar och små inslagna godisbitar på snören och häng dem i granen för en läcker touch. Smällkarameller fyllda med snask är så klart en favorit till julgransplundringen.

Garnbollar

Gör färgglada bollar av garn i starka färger och använd dem som julgransdekorationer.

2. Julkortstillverkning:

Gör julen extra speciell genom att skapa personliga julkort för dina nära och kära. Tänk på att skicka egentillverkade kort i kuvert så att fukt inte förstör konstverken.

Handmålade motiv

Måla egna julmotiv på korten med akvareller eller färgpennor. 

Decoupage

Klipp ut bilder från gamla julkort eller tidningar och limma på kort.

3. Tygtomtar:

Gör ditt eget lilla tomteland med charmiga tygtomtar som kan dekorera hyllor eller hängas i granen.

Gör så här:

Använd rött och vitt filttyg för tomtekroppar och mössor, måla flirtkulor som huvuden. Man kan även sy eller limma på detaljer som stjärnor och paljetter.

4. Julgran av papper:

Skapa en miniatyrversion av julgranen med enkla material som papper och lim, perfekta att använda som julgranspynt, hänga upp i fönstren eller sätta fast på ytterdörren.

Gör så här:

Vik ett grönt papper på mitten och klipp ut ena sidan av granen. Om du istället vill ha en gran som man kan ställa upp, exempelvis på matbordet eller i fönstren, vik istället två papper för att skapa två symmetriska granar som kan klistras ihop. För julgranskulorna, klipp ut runda cirklar i vitt papper och måla i färgglada färger och limma på. Alternativt limma på paljetter och stjärnor. 

5. Juliga bokmärken:

Ge bort personliga bokmärken som julklapp eller använd dem själv för att inte tappa bort dig under julläsningen. 

Gör så här:

Klipp ut former som julgranar, stjärnor från färgat papper och dekorera dem med glitter, paljetter eller klistermärken. Eller så kan man måla julmotiv på vita avlånga papper.

6. Pepparkakshus:

Många skulle nog hålla med om att att pepparkakshus är det ultimata julpysslet. Ett tips är att ta pepparkakshustillverkningen till nästa nivå och göra något mer spännande än att “bara” skapa ett klassiskt pepparkakshus. Om du googlar eller söker i exempelvis Pinterest, kan du hitta färdiga mallar som du kan använda, alltifrån hyddor och slott, till kyrkor och mycket mer.

Fler tips till pyssel under julen:

Här följer ytterligare några tips på pyssel som man kan göra under julen:

Origami

Vik papper till olika former och figurer. Kanske du till och med kan hitta en vikmall på en tomte eller en julgran?

Tillverka egna smycken

Skapa egna smycken med pärlor, tråd och annat material du hittar i hobbybutiken.

Bubbelmålning

Barnen brukar älska att blåsa omkring färger. Använd akvarellfärger med mycket vatten på ett papper och blås sedan på färgen med ett sugrör för att skapa unika mönster för riktigt snygga och dekorativa konstverk. 

Pärlplattor

Klassiska pärlplattor går alltid hem när man har tid över. Skapa mönster och figurer med små pärlor, lägg över ett smörpapper och stryk dem sedan med ett strykjärn för att smälta ihop och fästa dem.

Måla muggar

Måla eller dekorera vita muggar, använd gärna akryl eller vattenfasta färger om du vill att konstverket ska hålla ett tag. Kanske vill du skapa ett julmotiv?

Oavsett vilket projekt du väljer att ta itu med sprider julgranspyssel glädje och skapar minnesvärda stunder under den festliga säsongen. Bjud din familj och vänner att delta för att göra pysslet ännu roligare och skapa gemensamma minnen som varar livet ut!