Tänk på att bröllopsplanering inte är något självklart. Det finns egentligen inte någon färdig mall som passar alla. Det här är ju faktiskt DIN stora dag. Ingen annans. Det är du som vet hur DU vill ha bröllopet. Det är för dig och din kommande brudgum/brud som du planerar för och ingen annan.

Så vårt första goda råd är att inte låta dig förvirras av alla guider och av alla ”goda råd” som alla andra kommer att bombardera er med. Den här guiden kan använda som vägledning för din bröllopslanering, men kom ihåg att det bara är tips och inte regler. Och du – glöm inte att andas mellan varven om det ser mycket ut. Tappa inte heller bort dig själv och dina egna fantastiska idéer. Så innan ni gör något annat – börja gärna med att skriva ner alla era egna idéer och tänk igenom hur ni själva skulle vilja se ert eget bröllop. Nästa steg är att börja med själva planeringen av bröllopet.

Börja planera bröllopet i god tid!

Börja i tid. Ett år före är inte för mycket om du vill ha ett lite mer personligt bröllop. Man vet aldrig vad som kan dyka upp på vägen och sätta käppar i hjulen. Börja med att bestämma hur ni vill gifta er, kyrkligt eller borgerligt är vanligast, och sätt ett datum så ni får den vigselförrättare och festlokal ni drömt om.

Hur mycket vill ni betala? För att kunna planera drömbröllopet bör ni sätta upp en reell budget, eftersom kostnaderna tenderar att skena iväg och bröllopet i slutändan kan bli betydligt dyrare än ni tänkt er. Vilken stil är ni ute efter? Låt er inspireras av alla sajter och tidskrifter som är är specialiserade just på bröllop. Tänk igenom hur ert bröllop ska spegla just er och eran personlighet, och låt detta bli ett genomgående tema i kyrkan, lokalen, kläder och mat.

Budgetplanering

Datum och plats är spikade, och en idé om ert bröllop har börjat utkristallisera sig. Nästa steg är räkna på hur många gäster som kommer, för att kunna göra en budget som förhoppningsvis håller. Hur man prioriterar utgifterna under ett bröllop är naturligtvis individuellt, normalt sett ligger den största utgiften i själva bröllopsfesten. Generellt sett brukar man räkna att varje gäst eller kuvertpris hamnar på runt 1000 kronor, och utöver det ska man inte glömma kostnaden för själva lokalen som ibland inte är medräknad. Ni kanske vill ha en personlig bröllopstårta som kostar lite extra och underhållning av favoritbandet eller en DJ som heller inte ingår i kuvertpriset.

Bröllopsringar är sedan oftast näst största utgiften. Detta är smycken som är tänkt att bäras resten av livet och därför kanske kan få kosta lite. Utan att gå in på detaljer kan man tänka att 45 procent av budgeten går till bröllopsfesten, 15 procent till ringar, 15 procent till fotograf, 10 procent till kläder, 7 procent till blommor, 4 procent till trycksaker och dekoration och 4 procent till övrigt.

För att dra ned kostnaderna kan man exempelvis skippa den stora festen och bara bjuda några på lunch/middag efter vigseln. Kanske har du en förträfflig fotograf inom familjen som kan ställa upp och på så vis slippa den kostnaden? Gifter ni er på en veckodag istället för under en helg, så är det i regel mindre tryck och oftast något billigare.

9 månader före bröllopet

Samla en trupp. Mycket måste planeras, och viktigt är att sätta igång med saker i god tid. Brudparet kommer att behöva hjälp och det är skönt att veta vilka personer man kan räkna med. De som står brudparet närmast är tärnor och marskalkar. Man kan välja en eller flera och i regel brukar det vara närstående personer som syster, bror, väninna eller vän. Prata med era tilltänkta tärnor och marskalker i god tid. De kommer bara att se det som än ära med att kunna hjälpa er med er bröllopsplanering.

Tärnan är brudens hjälpreda före och under bröllopet, att hjälpa till att klä bruden och rätta till bröllopsklänningen, slöjan eller brudbuketten under ceremonin. Om ni önskar en speciell klädsel för tärnan är det kutym att bröllopsparet står för kostnaden.

Marskalk är den manliga motsvarigheten till tärnan. Förr i tiden var det marskalkens uppgift att beskydda brudens hemgift till och från kyrkan, men idag handlar det främst om att hjälpa till praktiskt. Kanske brudgummen ska firas med en svensexa som ska planeras, då är det marskalken som gör det. Eller att hålla ordning på talen under middagen efter vigseln. Om inte marskalken ska vara toastmaster bör ni också kontakta den uttänkta personen i god tid och de tilltänkta som skall vara vittnen.

Om lokalen ni har bokat kanske inte har matservering bör ni i det här stadiet ta kontakt med en eller flera cateringfirmor för att bestämma menyn. Med catering kan man få ett billigare kuvertpris, men glöm inte att lokalen också brukar kosta och att det kanske behövs extra serveringspersonal som lokalen inte räknar in i priset. Tänk också på att boka musik och underhållning i god tid om det är det ni önskar.

Efter ceremonin kanske ni har tänkt att ta in på ett närliggande hotell, många hotell har bröllopssviter som också bör bokas i god tid. Gästerna kanske också gärna vill övernatta i närheten och det är bra att kunna erbjuda en lista med boendealternativ och pris för hotell i närheten, som gästerna själva kan boka in sig på. Om lokalen ni har valt efter vigseln ligger en bit bort är det en fin service att kunna erbjuda transport mellan exempelvis kyrkan och festlokalen.   

Kläder inför bröllopet

Den klassiska vita bröllopsklänningen är fortfarande en klassiker. Man bör då ha i åtanke att många butiker har fyra månaders väntetid på brudklänningar. Kanske vill du prova flera olika varianter innan du slår till och då ska man också räkna in tiden för att få provtid. Så välj tidigt ut den stil av klänning du känner för och ta därefter kontakt med en affär som har ett stort utbud. Det finns många webbsajter som kan hjälpa dig med klänningsinspiration och även Pinterest kan ge dig en hint om vad du önskar dig. 

Priset för en bröllopsklänning brukar ligga på från 2000 kronor och uppåt. För att få ned priset kan du överväga att hyra din klänning. Ett annat alternativ är att sy upp din egen. Då får du något unikt och i många fall till ett relativt bra pris. Glöm inte att beställa en brudbukett som går i stil med din klänning.

Brudgummens kläder är kanske lite enklare, men han bör också ta kontakt med butiken i tid för att hitta sina plagg. Frack eller högtidsdräkt, såsom uniform eller folkdräkt, är det vanligaste i Sverige. Men även smoking eller mörk kostym är populärt, och då bör marskalken bära liknande plagg. Detta gäller även gästerna, eftersom klädkoden brukar följa brudgummens kläder.

Föreviga dagen i bilder. Tänk igenom i god tid om du vill ha en fotograf som tar bilder, inte bara under vigseln och festen, utan även före bröllopet, vid kringaktiviteterna och under lunchen eller middagen. Priset för en bröllopsfotograf varierar mycket allt efter fotografens erfarenhet, popularitet och antal bilder samt tid.

Ett halvår före bröllopet

Nu börjar den stora dagen närma sig med stormsteg. Har ni beställt inbjudningskort och andra trycksaker? Dessa bör väljas med omsorg, så att det passar in med den stil av bröllop som ni vill ha. ”Save the date”-kort har blivit populärt och kan vara mycket praktiskt om ni inte har all information spikad för att kunna beställa och sända ut de riktiga inbjudningskorten ännu. 

Med ett “save the date”-kort kan du i god tid meddela gästerna vilken dag bröllopet är, och senare skickar ni ut de riktiga inbjudningskorten med all information. Att bestämma sig för vilken typ av inbjudningskort man vill ha kan vara svårt om man inte har tänkt igenom detta i förväg. Designen på inbjudningskorten kan vara allt från egen inspiration till färdigdesignade kort. Ni väljer sedan papper och skrivstil. Kanske vill ni lägga till ett personligt foto eller en egen touch. Tack och lov finns det mycket hjälp och inspiration att få på flera bröllopssajter.

Förutom inbjudningskort är det en bra idé att redan nu beställa tackkort. Både inbjudningskorten och tackkorten är det nog många som kommer att spara efter bröllopet. Sen kanske ni också vill ha ett festprogram, vigselprogram, dukningskort och personliga skyltar som visar gästerna vägen under bröllopet.

Även frisör och make-up bör bokas i tid. Kanske vill du ha en speciell håruppsättning med samma blommor som i brudbuketten. Prata i tid med både frisör och make-up-artist så att ditt hår och hud är i riktigt bra skick inför bröllopet. Boka in spraytanning, ifall ni vill vara lite bruna inför dagen. Smink är väldigt personligt. Kanske du föredrar en naturlig touch eller behöver mer tid för att fixa ögonfransförlängning eller en speciell manikyr. Det är viktigt att du som brud känner dig trygg och vacker på din bröllopsdag.

Hindersprövning

För att kunna gifta sig i Sverige måste man ansöka om hindersprövning. Det gör man hos Skatteverket genom att fylla i en blankett som man sen sänder in och den gäller sedan i fyra månader. Så det är viktigt att detta görs i rätt tid. Det finns vissa regler för att kunna gifta sig, man ska vara myndig, inte registrerad som gift innan och man får inte gifta sig med någon inom nära släkt. Detta gäller för svenska medborgare, om någon är från ett annat land eller kultur gäller andra regler. Skatteverket är också den instans som ska ta emot om maken eller makan önskar att byta efternamn efter vigseln. 

Förutom hindersprövning bör man kontrollera att passet är giltigt om ni har tänkt er en bröllopsresa utomlands. Det är just nu svårt att få tid på många orter för att ansöka eller förnya pass, ibland är väntetiden så lång som fyra månader. Om ni har tänkt resa långt kanske det även behövs visum och vaccinationer som ska tas i god tid. Bröllopsresan blir möjligen början på ert nya liv som gifta, och bäst är att planera denna tillsammans. Om ni inte kan bestämma er finns det massor av inspiration och erbjudanden på olika resesajter.

Dagen D närmar sig

Hur välplanerade ni än må vara brukar det i regel alltid kännas som att det blir bråttom på slutet. Gå igenom er lista för bröllopsplaneringen, dubbelkolla att det ni har beställt till dagarna före eller på själva bröllopsdagen verkligen dyker upp. Det kan vara blommor till kyrkan eller den speciella champagnen som ni vill servera till bröllopstårtan. Kommer bandet eller DJ´n som avtalat och spelas de sånger som ni vill höra på er dag? Har alla gäster bekräftat, så att det finns mat och dryck till alla?

Gör gärna en bordsplacering så alla gäster känner sig trygga och välkomna. Brudparet sitter vid honnörsbordet och brudgummen alltid till vänster om bruden. Biologiska föräldrar placeras i normala fall närmast brudparet och brudens far brukar sitta till höger om bruden och vid honom brudgummens mor. På brudgummens vänstra sida brukar brudens mor sitta och bredvid henne brudgummens far. Syskon och annan nära släkt brukar också placeras vid honnörsbordet i mån det finns plats.

Ofta köper man nya skor inför bröllopet, vilken kan bli en pina om man inte går in dem lite före bröllopet. Prova också kläderna som är tänkta på bröllopsdagen igen så att de blir finjusterade inför vigseln och att brudbuketten passar. Glöm inte att hämta ut vigselringarna och titta så de passar och har rätt gravyr. Det är alltid bra att planera ett besök hos frisören en tid innan, för att se om den tänkta frisyren blir så bra som man har föreställt sig.

Morgongåvan – det sista i planeringen – men inte det minsta

Grattis! Ni har nu klarat av hela bröllopet. Det gjorde ni hyfsat smärtfritt genom att planera bröllopet väl. När man är stressad inför den stora dagen för att få den så där perfekt som det bara går är det verkligen inte lätt. Bröllopsplanering tar tid och kraft, men det måste det få göra. Tänk på att det är de små detaljerna som ger bröllopet det där lilla extra. Och här är en sådan där viktig liten detalj som ni gärna får tänka på tidigt och ordna i god tid så att ni inte glömmer bort det i stressen när den stora dagen börjar närma sig.

Om ni är av den traditionella och romantiska sorten bör ni nämligen tänka på morgongåvan. Det mest populära är att ge ett smycke eller en klocka morgonen efter bröllopet, något som är hållbart och skänker många fina minnen genom hela livet. Men det kan naturligtvis också vara en doft eller en upplevelse som också etsar sig kvar länge efter den stora dagen.

Dagarna eller dagen innan bröllopet är det viktigt att ta det lugnt och vila inför festen. Ät ordentligt och försök att sova gott, så att ni orkar och kan njuta av alla viktiga timmar som väntar. För det är nu det börjar, ert nya liv tillsammans!