Hur uppstod den här shoppingfesten? Hur kom namnet till? Allt det här och mycket annat spännande får du ta del av i den här artikeln. Vi har samlat ihop allt du någonsin behöver veta om Black Friday på ett och samma bräde, generellt, historiskt och inte minst ger vi dig en hel del att tänka på inför Black Friday.

Läs igenom hela artikeln från början eller klicka på rubrikerna för att hitta rätt till vad just du är mest intresserad av.

Vad är Black Friday?

Black Friday infaller på fredagen under Black Week, som i Sverige är en shoppingvecka med stora rabatter på priser och lockande erbjudanden och som har sin höjdpunkt just på fredagen. Black Friday kommer från USA och markerar dagen efter Thanksgiving, som infaller den sista torsdagen i november.

Black Friday har blivit nästan som en helgdag, som ”firas” av en enorm mängd svenskar genom att vilt shoppa loss på stan, i shoppingcentrum, gallerior och på nätet. 

När infaller Black Friday?

År 2022 infaller Black Friday den 25:e november. Veckan Black Week startar dock redan måndagen den 21:a november och varar över Black Weekend fram till söndagen den 27:e november. 

I år finns en hel del extra att tänka på inför veckan, sånt som det är bra att veta och sådant som kan underlätta shoppingen för att få ut det mesta av Black Week. Längre ner i texten hittar du praktiska tips och råd. För att komma direkt till den sektionen – klicka här

Black Fridays svarta historia

Vad har då shoppingdagen Black Friday för historia och hur har namnet med ”Black” egentligen uppstått? ”Svart”? Det låter lite otäckt det där med svart, gör det inte det? Kan det ha någonting med Halloween-monster eller den mexikanska dödsfirandet att göra? Eller är det bara en slump att Halloween ligger så nära inpå? Jo, det är nog en ren slump. Fast ändå är det helt rätt att namnet Black Friday faktiskt har en ganska så svart historia. Häng med bakåt i historien så ska jag berätta för dig exakt hur det gick till. Själv tycker jag att berättelsen bakom Black Friday är rätt så spännande och fascinerande. Jag gissar att den faktiskt kan komma att förvåna dig. 

Men låt oss börja från början. Black Friday är alltså den dag som infaller direkt efter Thanksgiving, alltså efter den dagen på året då alla amerikanare på något sätt känner tacksamhet över att få samlas med familjen och äta kalkon. Gärna tillsammans med sötpotatis, av någon anledning. 

Jo, jag vet, även Kanada har sin egen Thanksgiving. Kalkon står på menyn även där. Faktiskt. Men deras Thanksgiving infaller en annan dag. Kanadensarna firar istället den här högtiden den 10:e oktober. Varför de gör så är på grund av skördemånaden. De visar alltså tacksamhet över skörden, och alltså inte som i USA, över att pilgrimerna stal urinvånarnas land. Det är nu inte meningen att jag ska börja psykologisera över skillnaderna i firanden och Kanadas något fredligare inställning till omvärlden. Jag tog enbart den här lilla omvägen för att klarlägga, att även om Thanksgiving inte enbart finns i USA, så har Black Friday helt och hållet sitt ursprung just i USA

Redan för många årtionden sedan var dagen efter Thanksgiving en vilodag. Men olika butiker började passa på att försöka locka kunder genom speciella erbjudanden. Snart blev Black Friday en shoppinghelg och utgjorde en symbolisk startpunkt för hela julshoppingperioden. Butikerna har länge stormats av kunder som inte har något annat att göra än att shoppa. 

Och faktiskt, i 22 av USA:s delstater är dagen som infaller efter Thanksgiving, i folkmun även kallad Black Friday, en offentlig helgdag. De flesta företag och alla myndigheter tar ledigt under den här dagen. Och det kanske inte är så konstigt, eftersom så många har farit kors och tvärs över hela landet för att kunna fira kalkonuppdelandet tillsammans med både nära familj och mer avlägsna släktingar.

De som håller öppet på Black Friday är dock enskilda butiker, köpcentrum, och gallerior. Och alla tävlar mot varandra i att fånga upp kunder med de mest fantastiska erbjudandena. 50%, 75% eller hela 90% rabatt? Rabatterna står som spön i backen och överallt täcker skyltningen butiksfönstren. Fast ändå, inget av det här förklarar var namnet Black Friday kommer ifrån. Eller gör det i själva verket det?  

Hur kom namnet till?

Kanske, eller ”nästan”, skulle man kunna säga – namnet hör faktiskt ihop med shoppingen och inte med rejäla bakfylla-blackouts eller med kontemplativa sysslolösa lediga dagar, som man kanske skulle kunna tro. På tal om kontemplation, vilket för tankarna till religion, så kallas faktiskt Långfredagen tidigare ibland för Black Friday, eller den svarta fredagen. Men det namnet på vad som vanligtvis i USA kallas Good Friday, har numera nästintill försvunnit. 

Så vad är då kopplingen till shoppingen? Nej, det handlar inte om tomma hyllor efter att shoppingfantasterna tömt butikerna. I själva verket var det förmodligen den lokala polismyndigheten i Philadelphia någon gång på 50- eller 60-talen som började använda uttrycket ”Black Friday”. År efter år fruktade de den här dagen, som var full av trafikstockningar och bilolyckor orsakade av jäktande shoppingfirare som inte ville missa att få ta del av de mest lockande reaerbjudandena som de överhuvudtaget kunde fantisera om. Inte heller blev det bättre av att vägarna även var överfulla av folk som skulle ta sig hem från familj och släkt efter Thanksgiving. 

Namnet Black Friday ses exempelvis i tryck i The American Philatelist, alltså ett magasin för frimärkssamlare, i en annons i ett nummer som kom ut 1966. Texten på annonsen lyder (här tagen från ett lingvistikforum tillhörande Indiana University): 

 “Black Friday” is the name which the Philadelphia Police Department has given to the Friday following Thanksgiving Day. It is not a term of endearment to them. “Black Friday” officially opens the Christmas shopping season in center city, and it usually brings massive traffic jams and over-crowded sidewalks as the downtown stores are mobbed from opening to closing.”

Och ännu tidigare, den 28:e november 1961 I New York Times, hittar man den här texten i ett reportage från Philadelphia om Black Friday:

Namnet fick spridning, främst under 60-talet, men det var inte alla som gillade namnet. Det ingjöt verkligen dåliga associationer. Dels förknippade man namnet med Black Monday, börskraschen 1929. Men Den första gången som Black Friday använts var dock redan 1869, då guldruschen i USA var över och priset på guld störtdök.

Detta var en av de tidigaste stora börskrascherna, som skapade en stor allmän oro för landets framtid och många blev arbetslösa. Inte blev det bättre att USA hade importerat så mycket arbetskraft utifrån. För hela situationen och den efterföljande arbetslösheten la man skuld på bland annat irländare och kineser, en situation av projicerat hat mot utvalda folkgrupper, något som liknar situationen i Tyskland efter börskraschen i början av 1930-talet och även USA under Covid-pandemin. 

Namnet gav dåliga associationer

Hursomhelst försökte en del personer förgäves ändra det nu allmänt vedertagna ”Black Friday” till ”Big Friday.” All bortslösad kraft och energi på att göra shoppinghelgen i verbala sammanhang ännu mera accepterad behövdes dock inte. Med tiden blev Black Friday ett rumsrent begrepp. Fast det var faktiskt inte förrän under 1990-talet som Black Friday hade blivit ett nationellt erkänt namn på shoppinghögtiden. Även om fredagshoppingen var känd, så kallade man fortfarande den för Black Friday mest i Philadelphia och lokalt i närliggande stater. 

På senare år har det dessutom kommit en alternativ, något mer affärsrelaterad, förklaring till det “svarta” namnet i Black Friday. Att denna enskilda dag fick butikernas röda siffror att bli svarta, alltså att man gick från förlust till vinst genom en enda dags försäljning. Kanske ligger det någon sanning i detta, men i sanningens namn så är det nog mer ett försök att tvätta bort den dåliga stämpeln. De historiska bevisen pekar fortfarande mot Philadelphias poliskår. 

Oavsett försöken att ändra eller vittvätta namnet “Black Friday” så vet vi ju vad som hände därefter – Black Friday kom att bli ett internationellt namn på en internationell shoppinghelg. I många länder har det blivit den största shoppingdagen under hela året. Men så är det faktiskt inte i USA. Det finns en dag som slår Black Friday och det är nämligen lördagen före jul. 

Men vänta lite nu – hänger Svarta fredagen ihop med Cybermåndagen på något sätt? 

Nåja, när vi ändå talar om Black Friday så bör man ju också nämna ett annat namn, nämligen Cyber Monday. Det är ju också en speciell term som även kommit i ropet här i Sverige under de senaste åren. Det här är den första måndagen efter Thanksgiving och Black Friday. Fast då fredagen kännetecknar starten på den fysiska julhandeln i USA är Cybermåndagen starten på den elektroniska handeln. Så just på måndagen kan man där shoppa loss ordentligt på nätet. Här i Sverige gör vi ju det ändå under hela svarta veckan, men håll gärna utkik på just den måndagen för speciella näterbjudanden. Här i Sverige skadar det inte att hålla ett extra öga på elektronikmarknaden, som brukar rocka loss rejält med sina erbjudanden just på Cyber Monday. 

Hur har Black Fridays utvecklats i Sverige?

För oss svenskar är Black Friday ett betydligt nyare fenomen än i de flesta andra länder. Men något som tagit oss med storm de senaste åren. Det var först under 2010-talet som Black Friday började bli känt, så det är ju inte alls länge sedan. Märkligt kan det ju tyckas att det kommit så sent till Sverige, men även om fenomenet funnits i USA sedan 50-talet så har det också varit i princip en USA-helg. Även om en hel del länder firar Black Friday så är det under de senaste decennierna som shoppinghögtiden kommit till flertalet av dem. Sverige hängde liksom med i en internationell och framförallt europeisk ”shopping-väckelserörelse”. Men nu handlar ju det här stycket om Sverige, men om du vill veta mer om resten av världen berättar vi mer om det längre ner.

Hur kom Black Friday till Sverige? 

 Så vad hände egentligen här på hemmafronten? Jo, det var under 2013 som det startade i och med att några få företag bestämde sig för att sänka priserna den sista fredagen i november. Vips så ökade näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Succén var ett faktum och året efter hade fler butiker hakat på. 

Det riktiga genombrottet var under 2017 då online-försäljningen lyfte med hela 87% jämfört med året innan. Nu var Black Friday något som hela Sverige kände till och firade tillsammans. 

Från Friday till Weekend och sen till Week – Vad hände med fredagen?

Nästa steg i Black Fridays evolution kom något år senare, när några butiker utökade priskrigskalaset från en dag till hela helgen och under ett par år såg man skyltning med ”Black Weekend” överallt. Men just begreppet Black Weekend verkar ha försvunnit till större delen. Nu använder man i regel Black Friday, eller namnet på det som hände sedan, att från en dag och sedan till en helg, i stället gälla en hel vecka. 

Jo, det är först under de senaste åren som namnet Black Week tillkommit, för att utöka rea-festen till en hel vecka. Många butiker har alltså rabatter hela veckan, ofta samma rabatter hela veckan. Andra trissar upp sina erbjudanden ännu mer och har extra-extra fantastiska priser under just Black Weekend, helgen som numera avslutar shoppingfesten. 

Enligt en undersökning genomförd av Svensk Handel hösten 2019 inför Black Friday kom de fram till att 45 procent av Sveriges alla konsumenter, både de köpglada som de mera återhållsamma, planerade att göra inköp under Black Friday-rean. Av dessa shoppare skulle 57 procent av dessa passa på att köpa julklappar. Med facit i hand såg Svensk Handel att försäljningen slog de förväntade rekorden. Svenskarna shoppade för hela 7,1 miljarder kronor under Black Friday 2019. 

Många väntade sig ett trendbrott under 2020, i och med coronapandemin, men det verkar ha uteblivit. Mer än hälften av de som tillfrågats inför det här årets upplaga av Black Week, 57 procent, svarade att de planerade att gör inköp under denna vecka och av dessa uppgav 70 procent att de planerade att inhandla julklappar. Detta innebär alltså att totalt 4 av 10 svenskar köper julklappar under denna köpfest, vilket också innebär att trycket på julhandeln minskar när shoppingen sprids ut över en längre tid. 

Enligt Klarna slog fjolårets Black Friday mycket riktigt handelsrekord. Själva fredagen förra året var faktiskt den historiskt sett enskilt största handelsdagen någonsin i svensk historia Försäljningen under veckan ökade med 31 procent jämfört med året innan, vilket innebar att svenskarna e-handlade för över 10 miljarder kronor under den svarta veckan. Detta innebar i sin tur en pakethantering utan dess like för exempelvis Postnord. Hoppas de har lyckats förbereda sig bättre i år, 2021. Vi får väl se, men med tanke på att alla som suttit hemma under pandemin och längtat ut till shoppingen nu får en chans att shoppa loss på stan är det fara värt att framförallt den fysiska handeln, som tros spränga nya rekord. Vi får väl se hur det går.  

Hur ”firar” man Black Friday ute i världen?

Black Friday har spridit sig till ett flertal länder på olika kontinenter. Så många är de dock inte, bara 15 stycken. Många länder har redan sina egna shoppinghögtider, så det är inte självklart att just den här fungerar i alla länder. Men där den har tagit fäste har den i regel blivit stor. Mycket stor. 

I Europa är det en stor shoppinghögtid i många länder. Tyskland var ett av de första europeiska länder som togs av storm av den här reafesten. Den första “svarta-fredagen” firades i Tyskland 2006 och i alla fall 89% av tyskarna känner numera till den. Under 2017 spenderade tyskarna över en miljard euros på både Black Friday och Cyber Monday sammantaget

Under samma period och år snittade italienarnas inköp med 100 euros.  Men samtidigt spenderade spanjorerna mer än dubbelt i snitt, eller 220 euro, vilket var en höjning med 10% sedan det föregående året. Det är alltså lite skillnader mellan ländernas olika köpvanor. Ofta ser man skillnader beroende på hur länge de har hållit igång. 

Ett annat land som startade sin svarta-fredags-yra något senare är Nederländerna. De satte igång 2012, alltså bara ett år innan vi gjorde det här i Sverige. Under åren har de ökat sina inköp under just den här perioden med över 2000%.

Ett annat Europeiskt exempel är Storbritannien som storhandlar under den här helgen. britter spenderade drygt 124 kronor i sekunden på shopping via internet under dagen år 2014 och därmed blev Black Friday den största försäljningsdagen på hela året på nätet i Storbritannien. 

Black Friday har även ändrat våra närmaste grannländers shoppingvanor. I Finland påbörjar en av fyra av alla finländare sina julklappsinköp under just den här dagen. De är till och med ännu trognare den här shoppingfesten än vi. Av tusen tillfrågade finländare i en undersökning i oktober 2021 svarade 97% av kvinnorna att de hade shoppat på just den dagen, och motsvarande summa av alla svarande män var 91%. 45% av alla tillfrågade planerar att fynda reor på nätet i år, 2021.

Ute i resten av världen, utanför Europa, kan Black Friday ta lite andra uttryck. I Mexiko till exempel, även om den är grannland med USA, så kallas Black Friday inte alls för den svarta fredagen. Här heter den i stället ”El Buen Fin”, eller ”Den goda fredagen”. I Mexiko har Black Friday nämligen blivit förknippad med årsdagen av den Mexikanska revolutionen 1910 som råkar infalla samtidigt, eller i vilket fall ungefär samma dagar, som USA:s Thanksgiving. 

Och i Brasilien har shoppingdagen också fått fäste. Ett ganska starkt fäste, men ändå är inte det här en helt kontroversiell högtid. Många brasilianare kallar faktiskt Black friday för ”Black Fraude”, alltså det svarta bedrägeriet. Och det för att så många handlare kör upp priserna och försöker luras på olika sätt. 

5 bra shoppingtips inför Black Friday

Så hur ska du då lyckas lite extra med shoppingen under Black Week 2021? Här har vi samlat våra 6 bästa tips inför rean, både allmänna och sånt som kan vara bra att tänka på just nu. 

1. Glöm inte bort de små, lokala butikerna

Black Friday är kanske årets bästa dag för att fynda i mindre, lokala butiker. Mindre butiker har mindre resurser att köpa in hela lager för reorna efter julen, så det här är ofta den dag man kan hitta de bästa reorna och erbjudandena i små butiker. Och vi vill ju såklart gynna de mindre handlarna, i första hand!

2. Gynna även de mindre butikerna på nätet

Och snälla du gör samma sak på webben. Om du inte absolut behöver köpa just från Amazon och CD:on, välj hellre mindre, svenska E-butiker. De små butikerna har svårt att konkurrera med de större. Så om du hittar något du tycker att du absolut vill ha hos någon av de stora webbshopparna, dubbelkolla gärna om du inte kan hitta dina fynd hos en mindre, svensk E-butik. 

3. Starta Shoppingen tidigt under Black Week

Var inte lat i år och vänta inte tills de sista dagarna. Det här handlar inte bara om att slippa den värsta trängseln. Nej då. Tänk på att många tror att 2022 kommer att vara en trendbrytare och att handeln går ner i år. Så vad innebär det här för företag och butiker? Jo, de kommer antagligen inte lägga samma krut på erbjudanden i år. 

Dessutom måste du tänka på att många butiker har haft det svårt under pandemin. Så förmodligen kommer det inte bli samma häftiga rea som under tidigare år. Vad innebär då detta för dig? Jo, det kan vara så att de bästa erbjudandena tar slut snabbt. Så i år måste du vara mera på hugget än tidigare om du ska lyckas knycka de där riktigt fantastiska erbjudandena. 

4. Håll koll på priserna redan innan Black Week

Vänta inte tills readagarna för att kolla in priserna. Planera vilka butiker som är de viktigaste målen för din egen shopping, skriv gärna upp dem på en lista. Försök därefter kolla in priserna redan innan Black Week. Kolla in läget, försök se om de har prishöjningar, om de plockar bort varor och så vidare. Då går det både snabbare för dig att göra inköpen samt kommer du ha ett bättre hum om prissänkningen faktiskt representerar de vanliga priserna i butikerna. 

5. Planera din budget noggrant och håll dig till den. 

Det är jätteviktigt att planera vad man egentligen vill ha och hur mycket man har råd att spendera. Skriv upp allting noggrant, varenda utgift. Det kan finnas fraktkostnader för hemleveransen och extra-erbjudanden som dyker upp i samband med dina planerade köp. Alla kommer att försöka sälja på dig mer än du behöver och mer än du planerat. Så var strikt mot dig själv, planera din budget lägre än vad du egentligen behöver så att du har marginal för oväntade kostnader. Och anteckna allt. Detta kommer att hjälpa dig att hålla din budget och ge dig lite extra över till sånt helt enkelt bara inte kan motstå.  

Källor, bl.a:

Huffington Post, BBC, Helsinki Times,