Under vecka 9 så infaller sportlovet för skolbarnen i Stockholm och i flera andra svenska städer. Många familjer stannar kvar i Stockholm och för andra hägrar skidsemester i andra delar av landet. Och en hel del familjer från olika delar av landet passar på att semestra i Stockholm. Oavsett hur just du gör, låt dig inspireras av våra tips nedan!

Bonustips: Spana in upplevelser för hela familjen och för hela året och hela landet.
Du hittar familjeupplevelser här!

Skridskor och skidåkning

I Stockholm finns flera spolade skridskobanor och sjöisbanor som bjuder på härlig åkning. De populäraste spolade skridskobanorna återfinns i Kungsträdgården och Vasaparken och har öppet dagligen så länge vädret tillåter. Att åka skridskor på banorna är gratis, men medtag egna skridskor. För den som vill ha lite mera fart och fläkt så rekommenderas äventyrsparken Scandinavian Ice Adventure på Gärdet, där besökare kan spela Pond Hockey, åka skridskokarusell och gå på skridskodisco.

För Sjöisbanor så är Trekanten i Liljeholmen den mest stadsnära, och söder om huvudstaden finns Magelungen, Långsjön och Drevviken. På Sjöisbanorna kan man dock enbart åka om isen är tillräckligt tjock, så om töväder råder så går det inte att nyttja sjöarna för skridskoåkning. Individer och familjer som hellre ställer sig på långskidor kan besöka Green Trails och True Nature som anordnar guidade turer på långfärdsskidor.

Om du är osäker på skidor eller inte åkt på länge så kan du skaffa dig en privat skidlektion. Och inte bara det, här i Stockholm kan du faktiskt få lära dig och prova på Snowkite. (Kursen är två dagar)

Eldshower & Marsianer på Tekniska museet

På tekniska museet i Stockholm så kan stora och små välja mellan flera spännande upplevelser. Inför sportlovet så har tekniska ordnat ett särskilt upplevelseprogram som fokuserar på lekande, spel och olika experiment. Gycklargruppen TriX! underhåller exempelvis med en spännande eld-respektive experimentshow där åskådarna kan njuta av häftiga tricks med eld, eller få svar på frågor såsom vilket det farligaste föremålet är att jonglera med.

Ett annat tips är att uppleva tekniskas kritikerrosade utställning ”Moving to Mars” innan den reser vidare den 6 mars. Under sportlovsveckan går det att boka en särskild familjevisning av utställningen och uppleva hur det skulle vara att bygga, leva och resa till Mars. På tekniska museets hemsida kan man läsa mer om öppettiderna för utställningarna, köpa biljetter och utforska tekniskas övriga utbud.

Helgäventyr i naturens tecken på Siggesta Gård

För friluftsintresserade familjer så bjuder Siggesta Gård på en intressant utflykt. Siggesta Gård ligger på Värmdö ca 30 minuter från Stockholm City, och har aktiviteter som passar alla åldrar. För barn från ca 4 år kan Skogshinderbanan – en cirka 2 km lång promenadslinga i

skogen – bjuda på ett spännande äventyr. Längs vägen finns hinder uppställda som barnen kan klättra och balansera på, samt en rolig linbana. I hagarna på Siggesta finns det även gott om lantbruksdjur såsom höns, getter och hästar om familjer är välkomna att titta på. Vill man komma närmare djuren så finns det möjlighet att förboka och få följa med på matningsrunda hos alpackorna. Barnen får då gå med en djurskötare och mata alpackorna med pellets, och kanske lite äpplen om de har tur!

För de allra minsta erbjuder Träsktrollens stig ett lagom otäckt äventyr. Enligt Siggagården själva så bor gårdens troll längsmed sagostigen, och barnen kan ta del av sagovärlden genom den tillhörande ”Sagan om träsktrollen”. Ett av trollen som bor längs stigen samlar dessutom på nappar och tar gärna hand om nappar från barn som vuxit ifrån dem.

Under sportlovsveckan finns dessutom friluftsguiden Lina på plats för att ta med familjer ut på matäventyr i naturen. Upplevelsen innefattar att lära sig tända brasa tändstål, tälja brödpinnar, samt baka och grädda bröd över öppen eld. Matäventyret kräver bokning i förskott för att grupperna inte ska bli förstora och görs enklast via Siggagårdens hemsida.

Börjar det knorra i magarna så finns det familjevänlig, närodlad och ekologisk mat att avnjuta på Siggagårdens restaurang. Det finns även övernattningsmöjligheter på Siggesta, och för den som vill sova över med familjen så erbjuder Siggesta en ”sportlovsweekend” där man kan bo tre nätter och betala för två. Checka in med hela familjen på fredagseftermiddagen och spendera helgen med att uppleva alla Siggestas naturnära aktiviteter.

Vildvittror & grådvärgar på Intiman

På Intiman spelas den älskade klassikerna Ronja Rövardotter mellan den 25 februari – 10 april. Showen rekommenderas från 5 år (Yngre, teatervana besökare är dock såklart välkomna) och pågår i cirka 2 timmar med en liten bensträckarpaus i mitten. Ronja Rövardotter har fått strålande omdömen och beskrivs som en tempofylld och underhållande show för alla åldrar. Det utlovas grådvärgar, vildvittror – och naturligtvis rumpnissar – till en härlig blandning av musik, dans och spänning. Publik får se Mattis utkämpa sin fejd med Borka, och följa med Ronja när hon flyttar ut i skogen med Birk. Och missa inte prutten från Skalle-Per. Biljetter bokas i förväg via Showtics hemsida, där man även kan se aktuella speltider för showen.

Hur lekte vikingarna?

Sportlovsaktiviteter på Vikingamuseet! Vikingamuseets vikingar är redo för sportlov! Museet har öppet hela sportlovsveckan mellan 11:00 och 17:00, och utlovar fartfyllda aktiviteter, vikingatida spel och roliga lekar. Under familjevisningarna som hålls varje dag mellan 11:30 och 13:30 så berättar en guide om olika lekar som vikingabarn sysselsatte sig med. För barn som är åtta år eller äldre finns möjligheten att gå den dramatiserade visningen ”Leifurs hemlighet” och lösa det spännande mysteriet med en försvunnen arkeolog! Vilka onda ting gömmer sig egentligen i museets 11:00 och 17:00, och utlovar fartfyllda aktiviteter, vikingatida spel och roliga lekar.

Under familjevisningarna som hålls varje dag mellan 11:30 och 13:30 så berättar en guide om olika lekar som vikingabarn sysselsatte sig med. För barn som är åtta år eller äldre finns möjligheten att gå den dramatiserade visningen ”Leifurs hemlighet” och lösa det spännande mysteriet med en försvunnen arkeolog! Vilka onda ting gömmer sig egentligen i museets 11:00 och 17:00, och utlovar fartfyllda aktiviteter, vikingatida spel och roliga lekar. Under familjevisningarna som hålls varje dag mellan 11:30 och 13:30 så berättar en guide om olika lekar som vikingabarn sysselsatte sig med.

För barn som är åtta år eller äldre finns möjligheten att gå den dramatiserade visningen ”Leifurs hemlighet” och lösa det spännande mysteriet med en försvunnen arkeolog! Vilka onda ting gömmer sig egentligen i museets 11:00 och 17:00, och utlovar fartfyllda aktiviteter, vikingatida spel och roliga lekar. Under familjevisningarna som hålls varje dag mellan 11:30 och 13:30 så berättar en guide om olika lekar som vikingabarn sysselsatte sig med. För barn som är åtta år eller äldre finns möjligheten att gå den dramatiserade visningen ”Leifurs hemlighet” och lösa det spännande mysteriet med en försvunnen arkeolog! Vilka onda ting gömmer sig egentligen i museets skrymslen och vrår?

Bonustips: Om du gillar vikingar kan du även besöka Birka vikingastaden, en perfekt familjeupplevelse med båttur till Birka. Men då får du vänta tills maj (så anteckna den här upplevelsen redan nu).

Jaga bovar på Tumba Bruksmuseeum

Ett annat äventyr för de lite yngre barnen är utomhusmysteriet ”Jakten på förfalskarligan” som anordnas av Tumba bruksmuseum. Aktiviteten är kostnadsfri och material för äventyren hämtas i museets entré. Låt sen barnen upptäcka vem som förfalskar sedlar på Tumba bruk tillsammans med konstapel Koh – Sing. Efter mysteriet kan man köpa frasiga våfflor och fika i Brukscafeét, eller utforska andra roliga aktiviteter såsom papperstillverkning, där barn och vuxna får testa på att tillverka egna papper.