Det är nu nära hundra år sedan de första motorfordonen som skulle kunna klassas som sportbilar rullade ut från fabrikerna. Till en början gjorde man ingen större affär av dessa fordon, utan designen av dem var slående lik de bruksbilar som producerades vid samma tid. Men i takt med att intresset växte och människors (läs: unga mäns) vurm för fart, prestanda och strömlinjeformade chassin ökade, började också tillverkarna satsa på sportigare ekipage. De första modellerna byggdes nästan uteslutande med racingbanan i åtanke, därav namnet sportbilar, men ganska snart såg man vinsten i att även anpassa dem för trafik på allmänna vägar. För vem skulle inte vilja glassa runt i vinnarbilen från Le Mans liksom? 

Det kan knappast komma som någon överraskning att de viktigaste ingredienserna till en framgångsrik sportbil aldrig varit en skön komfort, ett rejält bagageutrymme eller gott om plats i baksätet, om det ens funnits något sånt. Nej, i ett sportigt motorfordon har alltid prestandan och motoreffekten varit det väsentligaste, ackompanjerat av designen så klart. För ju högre topphastighet, snabbare acceleration och för den delen tuffare yttre, desto bättre.

En fräsig sportbil har genom alla tider signalerat lyx och status. Ägaren av en sådan är med största sannolikhet en person som vill framstå som en framgångsrik, rätt ball person med koll på läget – något som i vissa fall kan vara en kompensation för en underdimensionerad kroppsdel. 

Men nog om orsaken, det är ju inte det denna artikel ska handla om. Som vi nämnde tidigare har sportbilarna förärat vårt medvetande och våra vägar i nära nog ett sekel. Ett faktum som gör att vi idag kan drömma oss tillbaks till hundratals episka modeller, många med sin alldeles unika charm.  

För att du ska slippa bläddra igenom 100 år av biltidningar, produktkataloger och motorlektyr kan vi här lista våra 10 favoriter från århundradet som gått, smidigt paketerat med en modell per decennium. Vi har enbart gått på den visuella skönheten baserad på våra egna individuella preferenser, så vi hoppas att du har överseende med att vi kan ha missat just din favorit. 

1920-talet: Bugatti Type 35 (1925)

Vi kan bara ana den tillfredställelse som ägaren av denna bil kände när hen cruisade fram längs vägarna och möttes av alla beundrande blickar. Den cigarrformade och bakhjulsdrivna skönheten var en kunglighet på racingbanorna under 20-talet och kunde stoltsera med en åttacylindrig radmotor på 90 hk. Karaktäristiskt för modellen var den franska nationalfärgen, blå, och den typiska kylarmaskeringen. Tintin-fantasten känner säkert igen modellen från albumet Tintin i Amerika, där gangsterledaren Bobby Smiles ses puttra iväg i en Type 35:a. 

1930-talet: Auburn Speedster 851 (1934) 

En amerikansk raritet från tillverkaren Auburn, som lade ned verksamheten redan 1937. Speedstern var en strömlinjeformad skapelse som försetts med såväl ett kraftfullt inre med dåtidens mest avancerade tekniska lösningar som ett vackert fodral med förförande, mjuka linjer. Under rätt förutsättningar kunde denna modell nå hastigheter närmare 160 km/h. Bilen sägs även vara förebild för de första versionerna av den tecknade seriehjälten Batmans vrålåk The Batmobile. 

1940-talet: Jaguar XK 120 (1949) 

På de brittiska öarna experimenterade tillverkaren Jaguar fram en futuristisk sportbil till sin nya, moderna sexcylindriga motor med dubbla överliggande kamaxlar. Prototypen visades upp på London Motor Show 1948 och gjorde monstersuccé. Den fina responsen resulterade i modellen XK 120, som fick sitt namn efter topphastigheten 120 mph, vilket motsvarar 193 km/h. Totalt tillverkades XK 120 i 12 078 exemplar och fanns att få som öppen roadster, täckt coupé eller cabriolet.  

1950-talet: Mercedes 300 SL (1954) 

Mercedes 300 SL (1954)

Även tyska Mercedes-Benz lade pengar för att lyckas på racingbanan. Mercedes W194 var kanske inte lika snabb som konkurrenterna, men till skillnad från dem så tog den sig alltid i mål. Satsningen blev trots flera prestigefyllda vinster kortvarig och de beslutade sig för att omvandla tävlingsbilen till en civiliserad landsvägsbil – 300 SL. Bilen, som fick smeknamnet ”Måsvingen” på grund av sina takfästa dörrar som öppnades uppåt, var tack vare den direktinsprutade motorn kraftfullare än tävlingsföregångaren. Om man bortser från att den var lite svårkörd, hade dålig ventilation och var lite trixig att ta sig i och ur så var det en för tiden modern sportbil och en fröjd för ögat. 

1960-talet: Chevrolet Corvette Stingray (1963) 

Chevrolet Corvette Stingray (1963)

Idén till Chevrolets klassiska modell Corvette föddes under efterkrigsåren, då amerikanska soldater köpte med sig eleganta europeiska sportbilar som Jaguar och Alfa Romeo till Staterna. De amerikanska biltillverkarna inspirerades och anlitade designers för att utforma egna modeller för att möta efterfrågan. 1953 lanserades den första generationen Corvettes, men det var först på 60-talet som den kunde mäta sig med konkurrenterna på allvar. ”Stingrockan” är med sin strömlinjeformade design och kraftfulla motor en av de mest eftertraktade versionerna av modellen.

1970-talet: Lamborghini Countach (1974)

Lamborghini Countach (1974)

Italienska Lamborghini lanserade i början av 70-talet en supersportbil som kom att få en enorm påverkan på segmentet. Med sina sylvassa linjer, smakfulla detaljer och hantverksmässiga design var Countach en dröm för dåtidens elit. Den var även ett självklart attribut för många filmskapare, som ville addera det lilla extra till sina produktioner. Vad gömde sig under den glänsande huven då? Jo, en 12-cylindrig V-motor på 3 929 kubik och 375 hästar. 

1980-talet: Ferrari F40 (1987)

Ferrari F40 (1987)

Biltillverkaren Ferrari fyllde 40 år och firade detta med en riktig rackarrökare till sportbil. Här handlade det främst om råstyrka, och drömmar om att åter lyckas på tävlingsbanorna. Bilen byggde på föregångaren 288 GTO Evoluzione och försågs med en större V8-motor, en fast spoiler och kaross och chassi i lätta material. Accelerationen 0–100 km/h var 4,1 sekunder, med en topphastighet på 324 km/h i grundutförande. Utseendet då? Inte jätteful, om du frågar oss. 

1990-talet: McLaren F1 (1994)

I takt med McLarens dominans på Formel 1-banorna under 80-talet väcktes tankarna på att ta steget till superbilsegmentet. Resultatet blev modellen McLaren F1, ett riktigt monster som utrustats med en 12-cylindrig V-motor på 6 064 kubik och angenäma 627 hk. Som förare satt du i mitten av den tresitsiga sittbrunnen, likt en F1-bil. Plattan i mattan innebar en 0–100-acceleration på 3,2 sekunder och en topphastighet på 386 km/h. Totalt tillverkades 106 stycken F1:or mellan 1993 och 1998.  

2000-talet: Maserati Granturismo (2007)

En modell som trots sin relativt unga ålder redan hunnit bli en modern klassiker. Det är ingen överdrift att säga att det anrika italienska märket Maserati kan sin sak vad gäller sportbilar i lyxsegmentet. Granturismo är verkligen ögongodis och körglädje i ett. Denna långa läckra motorhuven kröns av en grill med den klassiska treudden, och där under mullrar en motor som utvecklats tillsammans med experter på Ferrari. Grundmodellen har en 4,2-liters V8-motor på 405 hk, hög komfort och även ett tvåsitsigt baksäte med plats för barn eller riktigt små vuxna. 

2010-talet: BMW i8 (2014)

2010-talet: BMW i8 (2014)

Vi närmar oss framtiden i en hybridsportbil med extra allt. Här bjuds det på härliga organiska former och noga utvalda detaljer. Kombinationen av en elmotor på 131 hk och en turboladdad, trecylindrig bensinmotor på 231 hk ger en sammanlagd effekt på 362 hästar och ett vridmoment på 570 newtonmeter. Bensinförbrukningen uppges vara ynka 0,25 liter per mil och räckvidden upp till 50 mil. Den elektroniska maxfarten är 250 km/h, och 100 km/h når du på 4,4 sekunder. Så, om du likt artisten Soulja Boy vill glassa omkring både snyggt och miljövänligt, så är i8:an definitivt sportbilen för dig.

Bonustips!: Provkör en Ferrari eller Lamborghini eller varför inte testa och se hur det känns att köra en McLaren?